Početna Članci Zdravlje i prehrana Zeolit - čudesan i rijedak mineral koji vraća zdravlje!

Zeolit - čudesan i rijedak mineral koji vraća zdravlje!

Datum objave: 30.03.2015

Razvoj medicinske znanosti 21-og stoljeća uvelike je određen razvojem nanotehnologlja, pa istraživanja aktiviranog zeolita klinoptilolita postaju su sve aktualnija i intenzivnija, jer zadiru u područje nanomedicine.

Nastanak zeolita

Zeoliti su minerali čije je nastajanje započelo prije 100 milijuna godina, kada su iz mora izranjali vulkani, dijeleći pritom kontinente, stvarajući planine i formirajući današnji izgled planeta Zemlje. Prilikom erupcija vulkana, tekuća lava i gusti pepeo, u kontaktu s morskom vodom, formirali su stvrdnutu alumosilikatnu lavu, iz koje se, tisuće godina kasnije počeo formirati zeolit. Varijacije temperature, geografskih lokacija i drugih uvjeta imali su utjecaj na milenijske kemijske reakcije između vulkanskog pepela, lave, vode i zraka, što je uvjetovalo brojne razlike u karakteristikama i sastavu različitih vrsta zeolita.

 

Karakteristike

Prirodnih zeolita ima oko 276 vrsta, a s obzirom na morfološku građu javljaju se u tri osnovna oblika: vlaknasti, lisnati i kristalni. Za humanu upotrebu podoban je zeolit klinoptilolit koji ima kristalnu molekularnu građu.

Zeoliti su stijenski, mikroporozni silikatni minerali, po sastavu alumosilikati, koji pretežno sadrže jedno ili dvovalentne katione: Na, K, Ca. Kao hidratizirani prirodni kristali dobro definirane strukture sadrže AlO4 i SiO2 tetraedre vezane zajedničkim atomima kisika. Silikatne aluminijske molekule nekadašnjeg vulkanskog pepela formirale su čvrste trodimenzionalne strukture, poput pčelinjeg saća, koje su iznimno važne za objašnjenje ljekovitih svojstava zeolita klinoptilolita.

Tijekom milenija formativnog razdoblja, a zbog potrebe da se uspostavi neutralnost ionskih naboja, u zeolitu se prirodno odvijao proces harmonizacije. U tom je procesu zeolit, kao mineral negativnog naboja, privlačio pozitivne minerale poput kalcija, sode, magnezija, željeza, te druge hranjive pozitivno nabijene supstance. Posebno su značajni esencijalni kationi, nužni za zdravu metabolitičku funkciju. Na staničnoj razini esencijalni kationi iz zeolita klinoptilolita lako zamijene mjesta s jače pozitivno nabijenim supstancama teških metala, toksina i s drugim hlapivim organskim spojevima. Na taj način se organizam obogaćuje potrebnim mineralima i istovremeno se čisti od teških metala, organskih otrova i drugih nepoželjnih supstanci.

 

Aktivirani zeolit

Zeolit klinoptilolit koji se koristi za medicinsku upotrebu podliježe specifičnoj sofisticiranoj nanotehnološkoj metodi tribomehaničke mikronizacije i aktivacije, koja omogućava da se poznati mehanizmi i kapacitet njegovog ljekovitog djelovanja višestruko multipliciraju.

Proces mikronizacije i aktivacije zeolita klinoptilolita ne izaziva promjene u njegovom kemijskom sastavu, nego se mijenjaju određena fizikalno-kemijska svojstva: povećava seelektrostatski naboj, kapacitet ionske izmjene, specifična aktivna površina i kapacitet apsorpcije tekućine, a iz unutrašnjosti kristalne strukture oslobađa se voda. Kristalna kugla tijekom postupka aktivacije dobiva površinska napuknuća, pa postaje aktivna i u svom unutrašnjem sloju.

Jedan gram mikroniziranog zeolita klinoptilolita ima površinu od 50.000 m2 i protkan je vrlo dugačkim mikrokanalima koji predstavljaju moćne terapeutske mikrofiltere.

Razvoj medicinske znanosti 21-og stoljeća uvelike je određen razvojem nanotehnologlja, pa istraživanja aktiviranog zeolita klinoptilolita postaju su sve aktualnija i intenzivnija, jer zadiru u područje nanomedicine.

Znanstveno istraživana molekularna svojstva aktiviranog zeolita:

• adsorpcija, molekularno sito
• izmjena kationa, remineralizacija, detoksikacija
• dehidracija i rehidracija
• kataliza
• "brod u boci", sinergijska svojstva, izvrstan transporter ljekovitih supstanci na staničnu razinu
• biološka reaktivnost
• utjecaj elektromagnetskog polja zeolitne otopine na bioelektrični potencijal stanice

 

Tradicionalna upotreba

Brojne tradicionalne kulture su tisućljećima koristile zeolit u medicinske svrhe zbog njegove blagotvornosti i učinkovitosti. U Aziji se koristio za unapređenje zdravlja i za liječenje različitihzdravstvenih problema, a misterij njegove ljekovitosti se prenosio iz generacije u generaciju pod nazivom "alkemijski božji dar". Zeolit je poznat i tradicionalnoj arjuvedskoj medicini, a srednjovjekovni ratnici su ga koristili za cijeljenje ratnih rana.

Bazični koncept liječenja polazi od svojstva da, odstranjujući iz tijela štetne, toksične ili kancerogene supstance, zeolit unapređuje funkcije imunološkog sustava, alkalizira tijelo, neutralizira slobodne radikale, te na taj način otklanja blokade koje kompromitiraju vitalnu životnu snagu. Kad se vitalna životna snaga oslobodi i aktivira, tijelo samo po sebi ima prirodnu sposobnost da liječi i ublažava kronične bolesti. Zeolit potvrđuje teoriju da se sve bolesti mogu izliječiti prirodnim supstancama, da priroda ima lijek za sve.

 

Princip djelovanja

Zeolit je jedan od rijetkih minerala u prirodi koji ima negativni ionski naboj. To omogućava da zeolitni kristal djeluje kao "kavez" koji zahvaća supstance pozitivnog naboja i njihove dijelove i izolira ih od biokemijskih procesa u organizmu. Zeolit ima rijetku sposobnost visoke adsorpcije, odnosno ionske izmjene pozitivno nabijenih supstanci iz okruženja, a da pritom ne izgubi i ne uništi vlastitu strukturu.

Nano čestice aktiviranog zeolita klinoptilolita donose na staničnu razinu hranjive sastojke i katione esencijalnih minerala koji su se kumulirali u mrežnim kavezima u formativnom razdoblju, a odnose ostatne produkte metabolizma, otpuštaju slobodnu vodu koja se nalazi unutar kristalne rešetke, poboljšavaju membranski potencijal stanice i njegovu nepropusnost za štetne agense, te reguliraju acidobaznl status.

Princip ionske razmjene omogućava da zeolit iz organizma selektivno eliminira živu, arsen, kadmij, olovo, aluminij, nikal, ali i brojne kancerogene i virusne supstance, različite slobodne radikale i druge toksične i opasne supstance, uključujući pesticide, herbicide, aflatoksine, nitrozamine, amonijak, mikotoksine, laktate, radioaktivne čestice, UV zračenja, nusprodukte uzimanja lijekova, kontracepcijskih tableta, kemoterapije, radioterapije, droga, alkohola, cigareta, te raznih oksidanata, komponenti virusa, alergena i ostalih štetnih supstanci, koji su svi pozitivnog ionskog naboja.

Toksične supstance koje zeolit uvlači unutar svojih kaveza, odstranjuju se iz tijela putem normalnog eliminacijskog procesa, dok esencijalni kationi i druge hranjive supstance, koji su prvobitno istisnuti iz zeolitnih kaveza, remineraliziraju i hrane organizam i nastavljaju pozitivno djelovati u tijelu.

Znanstvenici iz područja kvantne medicine navode da zeolit u vodenoj otopini stvara elektromagnetsko polje koje djeluje na bioelektrični potencijal stanice. Pod utjecajem pojačanog bioelektričnog potencijala, stanica obavlja svoje funkcije povećanom snagom i vitalitetom, što doprinosi sposobnosti samo izlječenja organizma. Za razliku od biofizikalnog djelovanja zeolita koje se u organizmu odvija tokom 4 – 5 sati nakon uzimanja, elektromagnetsko polje vodene otopine zeolita je aktivno samo dva sata. Toksikološke studije su dokazale da ljudski organizam prepoznaje zeolit kao vlastitu supstancu koja se ne taloži u organima, nego se u cijelosti eliminira iz organizma.

 

Područja djelovanja

Koncem prošlog stoljeća, u svijetu medicine i farmakologije bilo je mnogo rasprava i dilema u vezi medicinskih aplikacija zeolita. Dok su se neki skeptično odnosili prema zeolitu, znanstvenici su iz godine u godinu objavljivali nove dokaze o njegovim ljekovitim svojstvima. Konačno su prevagnuli znanstveni i klinički dokazi.

Danas se zeolit kao obavezan kolegij istražuje na svim sveučilištima molekularne biologije ali i drugim fakultetima u svijetu i kod nas. Ove, 2010 godine, se održava 18. po redu Internacionalni Kongres o zeolitima, koji posebno razmatra i njegove medicinske aplikacije.

Američka FDA je zeolit svrstala u skupinu GRAS (generalno prepoznatu kao sigurnu), a proizvodi PANACEO na bazi aktiviranog zeolita u EU i u Hrvatskoj danas imaju status medicinskih proizvoda.

NATO koristi zeolit u dermatologiji i za zaustavljanje hemoralnih krvarenja, te intenzivira vlastita znanstvena istraživanja na području oralne primjene.

Objavljeno je više stotina znanstvenih studija o medicinskim aplikacijama zeolita. Zadnjih nekoliko godina gotovo da ne postoji znanstveni institut, sveučilište ili klinika u svijetu na kojima se ne provode nova istraživanja o medicinskoj upotrebi zeolita.

Ruska Medicinska Akademija je objavila oko 70 kliničkih studija o efektima primjene zeolita (komercijalni naziv "litovit") kod različitih zdravstvenih problema. Ove kliničke studije daju novo svjetlo na medicinska svojstva zeolita te podupiru dosadašnje znanstvene teze, kliničke opservacije i anegdotalna iskustva o mogućim doprinosima zeolita kao prirodne suportivne medicinske terapije širokog spektra učinkovitosti.

 

Znanstveno istraživane medicinske aplikacije zeolita:

• antibakterijski efekti
• antifugalni efekti - kandidaza
• antioksidativna svojstva
• antitumorski, antikancerogeni i antimetastatski efekti
• antiviralni efekti - herpes, hepatitis, gripa, HPV, adenovirusi, enterovirusi
• autizam - efekti detoksikacije teških metala
• dermatološka primjena, cijeljenje rana
• detoksikacija teških metala, pesticida, herbicida, aflatoksina, nitrozamina, amonijaka, mikotoksina, laktata, radioaktivnih čestica, UV zračenja, alkohola, cigareta, adsorbens kancerogenih supstanci, kiselina, glukoze, virusnih supstanci, alergena i dr
• dijabetes melitus (tip II)
• imunomodulacijska i imunostimulativna svojstva
• kardiovaskularna oboljenja
• kemoterapija i radioterapija, adjuvans i roborans kod kemoterapije i radioterapije i kod kroničnih, teških i iscrpljujućih bolesti
• kosti - cijeljenje kostiju, okoštavanje
• kožne bolesti
• opekotine
• osteoporoza
• pH faktor - alkalno djelovanje, uspostavljanje optimalnog pH nivoa u organizmu
• probavne funkcije i unapređivanje nutricionističke apsorpcije
• stomatologija, paradentoza, bolesti usne šupljine

 

Klinički istraživane medicinske aplikacije zeolita:

• alergije
• anemija
• antihipoksični efekt, nestašica kisika
• artritis, reumatoidni artritis
• ateroskleroza i utjecaj na trigliceride i kolesterol, masnoće, proteine i metabolizam minerala
• bronhijalna astma
• čir na želucu i dvanaestercu
• dermatovenerologija: psorijaza, ekcemi, vitiligo, skleroderma, atopijski dermatitis, lupus, alopecija, urticaria, candidaza, rosacea, vitiligo
• desenzibilizacijski efekti
• detoksikacija kod alkoholičara
• detoksikacija, a posebice detoksikacija teških metala
• endokrini sustav - optimalizacija endokrinog sustava
• enzimi - optimalizacija rada enzima
• fertilitet - unapređenje reproduktivne funkcije
• frakture i cijeljenja kosti
• ginekologija i porodiljstvo, upalne infekcije oral colpitis, gardnerellesis, chlamydia, ureaplasmosis
• HIV
• jetra, hepatitis kronični, bolesti jetre, hepato-zaštitni efekt
• kardiovaskularna oboljenja
• metilji i paraziti - opistorhijaza, lamblijaza
• neuralgije i neurološka oboljenja
• osteoporoza
• pankreatitis kronični
• pedijatrija: alergodermia, neurodermitis, ekcemi, bronhijalna astma, hypothalamic sindrom
• probava - unapređenje biokemijskih reakcija crijeva
• regeneracija - stimulacija procesa regeneracije
• stres - otpor na stres
• trudnoća - prevencija tokom trudnoće
• tuberkuloza kostiju
• tuberkuloza pluća
• ulcerozni colitis
• upala potrbušnice – peritonitis
• zračenja, terapija radioaktivnim jodom

OPREZ PRILIKOM KUPNJE!

Panaceo Tim je zastupnik EU proizvođača 100% prirodnih MEDICINSKIH proizvoda na bazi zeolita za humanu upotrebu. U prirodi ima preko 270 vrsta zeolita, a samo jedan od njih se koristi za humanu upotrebu, Zbog mogućnosti onečišćenja zeolita u zemljinoj kori i prilikom iskopa, te zbog važnosti i osjetljivosti procesa mikronizacije i aktivacije zeolita i garancije kvalitete gotovog proizvoda, EU I HR zabranjuju registraciju zeolita kao dijetetskog proizvoda. Zeolit mora biti registriran kao MEDICINSKI proizvod. Cijeli proces od nabavke i skladištenja sirovine do gotovog proizvoda mora biti pod stalnim nadzorom HACCAP kontrole za proizvodnju medicinskih proizvoda (kontrola kritičnih točaka proizvodnog prcesa, bliska kontroli lijekova). Dok registraciju dijeteskih proizvoda odobrava i kontrolira Ministrastvo zdravlja, za medicinske proizvode (i lijekove) nadležna je specijalizirana medicinska agencija - Halmed. Nažalost, na hrvatskom tržištu se još uvijek može nabavljati zeolit koji nije registriran po zakonu EU, što je ne samo protuzakonito nego i vrlo rizično. Gotov proizvod na bazi zeolita za humanu upotrebu mora imati oznaku CE, kojem su kriteriju na hrvatskom tržištu do sada udovoljavali isključivo Panaceo proizvodi.

ZA DODATNE INFORMACIJE I KUPNJU PANACEO PROIZVODA POSJETITE WEB SHOP INDIGO SVIJETA:

http://indigo-svijet.hr/proizvodi/dodaci-prehrani-super-hrana-etericna-ulja-ayurveda/zeolit/