Početna Članci Zdravlje i prehrana Zašto masaža pomaže vašem tijelu: 6 razloga

Zašto masaža pomaže vašem tijelu: 6 razloga

Datum objave: 16.05.2022

Što se opuštanja tiče, postoji nekoliko pojmova koje svi povezujemo s tom riječi: spa dani, ugodan boravak uz vatru, boravak u krevetu do 14 sati, i naravno, masaža. I iako je masaža izvrsna za opuštanje, ima i više terapeutskih prednosti.
Sam pojam "masaža" zapravo obuhvaća široku lepezu različitih vrsta masaže, u rasponu od švedske masaže (najčešća vrsta), do masaža koje imaju ciljaniju i specifičniju svrhu, poput sportske masaže, koja je usmjerena na oporavak sportaša.
Bez obzira na vrstu, prednosti masaže zapravo se svode na jednu stvar: smanjivanje pritiska. Koža se pomiče tijekom masaže umjerenim pritiskom, što rezultira smirivanjem i usporavanjem živčanog sustava. A to usporavanje živčanog sustava dovodi i do drugih fizioloških učinaka, poput smanjenja broja otkucaja srca, sniženog krvnog tlaka i promjena u EEG obrascima (električna aktivnost u vašem mozgu).

A ako ne želite ići na masažu, ili vam je neugodno pred drugom osobom, zašto ne biste razmislili o ulaganju u masažnu fotelju? Ono što vam garantiraju električne masažne fotelje su duboka razina opuštenosti kakvu i zaslužujete nakon napornog radnog dana.
Ako ste pak vješti s rukama, i želite pokloniti masažu svom partneru, onda razmislite o kupnji stola za masažu.
Dakle, ako razmišljate o rezerviranju termina ili ulaganju u vlastiti masažni stol ili fotelju, evo šest najvećih prednosti masaže koje morate znati. 

1.Oslobodite se tjeskobe

Ako patite od tjeskobe, jedna studija sugerira da masaža zapravo može značajno smanjiti vaše simptome. 
Vaše tijelo zapravo ima dva različita živčana sustava: simpatički živčani sustav i parasimpatički živčani sustav. 
Međutim, tijekom masaže povećava se vaš parasimpatički (ili umirujući) odgovor, što rezultira smanjenjem tjeskobe.

2. Spavajte čvršće

Imate problema sa spavanjem ili patite od nesanice? Masaža vam zapravo može pomoći da dublje zaspete. San je povezan s količinom aktivnosti u živčanom sustavu. A kada dobijete masažu, vaš živčani sustav se zapravo usporava zbog pritiska.
Osim toga, kada san postane dublji, to zauzvrat smanjuje vašu razinu tvari P (neurotransmitera za bol), što smanjuje ukupnu bol. Dakle, ako imate bolove, učinci masaže će biti dvostruki.

3. Borba protiv umora

Svi smo barem jednom se osjećali ovako: prevrtali se cijelu noć, posao je bio iscrpljujuć, a osjećate se kao da nemate ni pet minuta da duboko udahnete. 
No, bez obzira koji je uzrok vašem umoru, jedno jednostavno rješenje je (pogađate) masaža. Zapravo, jedna studija iz 2018. otkrila je da su osobe koje su preživjele rak dojke koje su primale tjedne švedske masaže doživjele smanjenje umora.


4. Pomaže određenim zdravstvenim stanjima

Vaše tijelo ima dva različita imunološka odgovora: Th1 i Th2, i oni moraju biti u ravnoteži kako bi vaš imunološki sustav radio optimalno. Ako Th2 bude veći od Th1 sustava, onda imate autoimune probleme. 
Tijekom masaže usporavate hormone stresa kako biste pomogli u održavanju ove ravnoteže. Zauzvrat, to može pomoći da se autoimuna stanja poput astme, dijabetesa tipa 1 ili dermatitisa lakše kontroliraju kroz stvari poput smanjene boli ili umora.

5. Pojačajte fokus

Imate li problema ostati prisutni na sastanku dulje od 10 minuta ili čitati knjigu prije spavanja? Učinci masaže zapravo će pomoći poboljšati vašu pažnju i sposobnost fokusiranja.
Budući da masaža usporava vaš živčani sustav, vaš otkucaj srca također se učinkovito usporava. Tijekom masaže, vaši receptori pritiska stimuliraju vagusnu aktivnost, koja proizlazi iz živca u vašem mozgu koji vodi do nekoliko različitih grana tijela, uključujući srce. Dakle, kada se podvrgnete pritisku masaže, to bi moglo smanjiti i vaš broj otkucaja srca, što će u konačnici poboljšati vaš fokus.

6. Izliječite ozljede

Ako osjetite ozljedu ili bol u zglobovima (osobito ako je problem dugotrajan ili kroničan), također ćete imati ono što se naziva restrikcijama mekog tkiva, što uzrokuje čvorove ili okidač boli. Terapeuti za masažu rješavaju se ograničenja mekih tkiva i povećavaju cirkulaciju.
Aktivnim masiranjem tih ograničenja na mekim tkivima ne samo da pomažete svojoj trenutnoj ozljedi, već također pomažete u prevenciji drugih problema na putu. 

 

Zaključak
Iako nema dokazanih rizika od masaže, ako imate povijest bolesti koja uključuje stvari kao što su kardiovaskularne bolesti, rak ili dijabetes, to su stvari o kojima biste trebali obavijestiti svog masažnog terapeuta i otići terapeutu koji ima iskustva s tim određenim problemom.

Trudnice bi također trebale potražiti terapeuta s trudničkim iskustvom.

Osobe s osteoporozom trebale bi pronaći i terapeuta s iskustvom u tome jer se lako može dogoditi da se slome rebra ili kosti. 

Zebra shop je online shopping centar koji objedinjuje širok spektar proizvoda i proces kupnje čini lakšim i bržim. Naziv Zebra otkriva našu ljubav prema životinjama i prirodi. Dio prihoda od svake narudžbe doniramo za zaštitu životinja. Cilj nam je kupcima omogućiti jednostavnu kupnju u svega par koraka, fer odnos i dobar osjećaj.
 

Foto: https://pixabay.com/photos/massage-therapy-essential-oils-1612308/