Početna Članci Zdravlje i prehrana Utječe li hrana na pojavu neplodnosti? ...sve češće pojave današnjice

Utječe li hrana na pojavu neplodnosti? ...sve češće pojave današnjice

Datum objave: 11.10.2011

Biti roditelj važna je životna uloga kojoj gotovo svi težimo da ju ispunimo kad-tad u životu. Roditeljstvo je za mnoge važna komponenta u postizanju životnog zadovoljstva, sreće i osjećaja ispunjenosti. Međutim, milijuni parova diljem svijeta susreću se s problemima neplodnosti.

U posljednje je vrijeme postotak neplodnosti u stalnom porastu. Otprilike 26% parova bori se protiv neplodnosti. Neplodnost se u istom omjeru pojavljuje kako kod muškaraca tako i kod žena. Ne samo da takvi parovi ne mogu uživati u čarima roditeljstva, već neuspjeh začeća stvara brojne psihološke probleme potencijalnim roditeljima. Prema najnovijim istraživanjima, čak 30-40% žena koje ne mogu zatrudnjeti, nakon brojnih pokušaja oplodnje (prirodnim putem, umjetna oplodnja) pada u stanje kronične depresije.


Danas čovjek živi ubrzanim i stresnim načinom života, neprestano u pokretu. Takav stil života ima za posljedicu konzumiranje nezdrave, brze hrane. Većina nas je nesvjesna kako su upravo neke od namirnica koje su dio naše svakodnevnice potencijalni uzročnici pojave neplodnosti. Donosimo vam nekoliko štetnih namirnica koje su danas uvelike zastupljene te zdravu alternativu za svaku od njih.
Gazirana pića – znanstveno je dokazano da njihova konzumacija znatno smanjuje kvalitetu spermija

ZDRAVA ALTERNATIVA: svježi, prirodni sokovi.
Sok od pšenične trave pravi je dar prirode. On obiluje vitaminima A, B, E, F i K, mnogim mineralima i enzimima te klorofilom i kao takav djeluje pozitivno kod ženskog i muškog steriliteta.

Čips – u čipsu je pronađena tvar akrilamid za koju je poznato da uzrokuje rak i neplodnost. Smatra se kako akrilamidi nastaju kod pržene hrane koja je mnogo puta prerađivana, kao što je to i slučaj sa čipsom.

 ZDRAVA ALTERNATIVA: ako želite nešto grickati, odličan izbor predstavljaju sezamove i bučine sjemenke. Zbog vrlo velikog udjela cinka u ovim sjemenkama, poželjno je da ih svaki muškarac što češće konzumira, budući da cink ima vrlo važnu ulogu u održavanju zdravlja spermija i plodnosti kod muškarca.

 Margarin, rafinirana ulja – u ovim su namirnicama prisutne transmasne kiseline koje, uz ostala štetna djelovanja, povećavaju rizik nastanka endometrioze (rast sluznice maternice van same maternice, uzrokuje neplodnost).

 ZDRAVA ALTERNATIVA: ulje bučinih sjemenki sadrži bjelančevine, ugljikohidrate, minerale, esencijalne masne kiseline, vitamine grupe B, vitamin C te obiluje vitaminom E. Zbog bogatstva vitamina E, jača plodnost kod oba spola.

Bijeli šećer – je potpuno umjetna kemijska supstanca, čista saharoza koja je lišena nečistoća, vitamina, enzima i svih vitalnih elemenata. On predstavlja veliku opasnost za ljudsko zdravlje. Sumnja se da je skoro 70% današnjih bolesti uzrokovano konzumacijom bijelog šećera, a neplodnost je samo jedna od njih.

 ZDRAVA ALTERNATIVA: med je stoljećima poznat kao lijek protiv brojnih bolesti. Prema Ayurvedi, tradicionalnom indijskom sistemu liječenja, med povećava plodnost kod muškarca. Kombinacija meda i cimeta u zemljama Dalekog Istoka stoljećima je poznata kao najbolji lijek protiv ženske neplodnosti.

Ne bismo smjeli zaboraviti koliko je hrana važna za naše zdravlje. Pravilnom prehranom možemo ukloniti mnoge neravnoteže u organizmu, pa tako i problem neplodnosti – sve češću pojavu današnjice.

Donesite ravnotežu u svoj organizam i riješite se svakodnevnog stresa jednostavnim vježbama disanja koje možete naučiti u Parku Božanske Energije. Ovim se vježbama mogu izliječiti sve bolesti. Redovitim izvođenjem vježbi disanja, postići ćete zdravlje čitavog tijela i uma te povećati razinu energije i osjećaj zadovoljstva. Budite pozitivni, pravilno se hranite, ispravno dišite i uživajte u zdravlju!


Autor članka: Petra Čutuk
© Copyright Park Božanske Energije, Zagreb
01/29 81 421 ili mobitel: 091/16 17 540; (od 11 do 14 sati)
e-mail: info@divineenergypark.org;
Facebook stranica: Divine Energy Park
www.divineenergypark.or