Početna Članci Zdravlje i prehrana Starenje je stvar uma – 26 jednostavnih strategija očuvanja mladosti

Starenje je stvar uma – 26 jednostavnih strategija očuvanja mladosti

Datum objave: 17.11.2022

Čini se da neki ljudi nikad ne stare. Drugi već izgledaju staro u tridesetima. Velik dio toga ima veze sa stilom života i genetikom, ali nije to jedini uzrok. Starenje je također stvar uma.

26 načina za očuvanje mladosti

1. Nabavite bicikl. Znanstvenici tvrde da redovne vožnje biciklom imaju antiage efekt. Pojačana cirkulacija tijekom vožnje potiče veći prijenos kisika do površinskih stanica kože. Time se iz nje brže eliminiraju razni toksini, pročišćava se ten i potiče proizvodnja kolagena, važnog za elastičnost kože i mladolik izgled.

2. Pijte više vode. Kako proces starenja napreduje, osjećaj žeđi se smanjuje pa ćete možda morati uložiti veći napor da biste se hidratizirali. Voda je neophodna tijelu za obavljanje svih njegovih vitalnih funkcija, od pumpanja krvi kroz sve krvne žile srca do podmazivanja zglobova. Kada pijemo vodu, ona ne završava samo u želucu, već i u svakoj stanici našeg tijela.

3. Njegujte svoje odnose. Život bez prijatelja ubija više od cigareta.

4. Zaljubite se. U sebe, u druge, u život.

5. Manje jedite, više vježbajte i izbjegavajte toksine!

6. Ne zavidite i ne lažite! Zdrav um je uvijek pozitivan.

7. Spavajte najmanje osam sati. Jedan od stupova zdravlja je san. Vrlo je važno dati svom organskom sustavu priliku da se resetira svake večeri.

8. Kada trošite novac, nemojte se rastajati od njega sa zabrinutošću.

9. Putujte. Najmanje dva puta godišnje.

10. Budite znatiželjni. Osoba koja izgubi znatiželju uskoro će moći s entuzijazmom govoriti samo o svojim bolestima.

11. Budite zahvalni! Počnite govoriti hvala – i ponavljajte to poput mantre. Čak i kad sve krene po zlu, možete pronaći nova rješenja: izazov je promijeniti percepciju.

12. Izbjegavajte tračeve, pritužbe i toksične ljude oni stvaraju stres i povećavaju osjećaj stalne tjeskobe. Izaberi pažljivo svoje društvo (čak i na društvenim mrežama).

13. Držite svoj um u formi. Rješavajte križaljke, naučite strani jezik ili se konačno bacite na hobi koji ste uvijek stavljali na čekanje. Istrenirajte se da imate otvoren um.

14. Naučite uživati ​​u jednostavnim stvarima, u lijepom vremenu, cvatu jorgovana ili slavuja.

15. Ne brkajte luksuz i udobnost sa srećom.

16. Nikad ne govorite: “Bojim se.”

17. Ako imate priliku izaći navečer na neku zabavu, idite. Bolje je prespavati posao nego život.

18. Budite velikodušni.

19. Budite poletni. Nema potrebe za “vaganjem” i analiziranjem. Poduzmite akciju.

20. Budite poput ptica, živite za danas, a ne za jučer ili sutra. Ne osvrćite se. Ne brinite o tome što se dogodilo u prošlosti. Živite u sadašnjem trenutku. Ono što nitko od nas ne može promijeniti je sama prošlost. Što je bilo bilo je. Budućnost još nije stigla, tako da je sve što imamo – sadašnjost. Zato uživajte danas, otpustite prošlost i napravite planove za budućnost.

21. Nemojte biti pogrbljeni, uvijek svoja leđa držite uspravno.

22. Ne žalite se na život. Nemojte se uopće žaliti.

23. Svaki dan učinite nešto drugačije. Pronađite aktivnost koja vam se sviđa i posvetite se njoj! Možda ćete danas poželjeti posjetiti muzej ili izložbu cvijeća.

24. Radite stvari koje vas čine sretnim. Slijedite svoje snove. Posvetite se nečemu što ste oduvijek željeli raditi, to bi moglo čak rezultirati novom karijerom. Mnogi su veliki slikari počeli tek kasno u životu, u šezdesetoj, sedamdesetoj ili osamdesetoj. Počnite se smiješiti svom životu.

25. Njegujte svoj smisao za humor.

26. Ugledajte se na djecu, njihova sreća skriva se u najjednostavnijim stvarima u životu!

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić

Izvor: Atma.hr

Foto: Pixabay.com