Početna Članci Zdravlje i prehrana Šest stvari koje se događaju kada prestanete jesti meso

Šest stvari koje se događaju kada prestanete jesti meso

Datum objave: 06.07.2020

Ako ste pogledali puno dokumentaraca i studija o hrani i već znate dosta toga o zdravstvenim prednostima prelaska na bezmesnu prehranu, ali iz nekog razloga jednostavno niste sasvim spremni napraviti skok, ove činjenice mogu vam dati dodatni poticaj. Pokušajte za početak izbaciti meso iz jelovnika na tjedan ili dva i vidjet ćete hoćete li se osjećati drugačije (DA, BOLJE!).

Uklanjanje mesa iz vaše prehrane može vam pomoći kod mršavljenja, pružiti veću energiju, smanjiti rizik od srčanih bolesti i još mnogo toga.

Pogledajte ove nevjerojatne prednosti, ako razmatrate prijeći na vegetarijanstvo/veganstvo:

1. Smanjiti ćete upalu u tijelu

Meso i visoko procesirana hrana može uzrokovati porast upala u tijelu nekoliko sati nakon konzumacije. Kao odgovor na životinjske masti, naše arterije se paraliziraju i njihova sposobnost širenja je prepolovljena, a naša pluća, također, postaju upaljena.

Ova upala je imunološki odgovor na uočenu prijetnju. Dugoročni učinci kontinuirane upale mogu dovesti do bolesti srca, dijabetesa, autoimune bolesti  pa čak i raka.

Prehrana na biljnoj bazi je protuupalna na prirodan način, jer u izobilju sadrži biljna vlakna  i antioksidanse, a znatno manje tvari koje aktiviraju upalu kao što su zasićene masnoće i endotoksini – toksini koji se oslobađaju iz bakterija i obično se nalaze u proizvodima životinjskog podrijetla.

2. Kolesterol u krvi će se smanjiti

Meso i drugi proizvodi životinjskog podrijetla sadrže zasićene masnoće, što je ključni čimbenik u podizanju razine kolesterola u krvi. Povišena razina kolesterola u krvi dramatično povećava rizik za bolesti srca i moždanog udara, koje nazivaju top ubojicama.

Istraživanja su pokazala da vegetarijanci imaju niži rizik od smrti od srčanih bolesti i da osobama koje prijeđu na biljnu prehranu njihova razina kolesterola u krvi pada za 35%.

Prehrana na biljnoj bazi, također, je bogata vlaknima, koja smanjuju razinu kolesterola u krvi, a izbacivanje mesa iz prehrane može imati pozitivan učinak na osobe koje moraju uzimati  lijekove za sniženje kolesterola.

3. Smanjit ćete šansu za razvoj dijabetesa tipa 2

Istraživanja pokazuju da vegetarijanska prehrana može pomoći u prevenciji dijabetesa. Nekoliko istraživanja su otkrila da je veći unos životinjskih proteina povezan s dugoročnim rizikom za razvoj dijabetesa.

Životinjska mast, željezo iz hrane životinjskog podrijetla – u formi zvanoj ‘hem željezo’ i nitrati konzervansi u mesu štete stanicama gušterače, pogoršavaju upalu, uzrokuju debljanje pa čak i utječu na naše funkcije inzulina – sve što može povećati rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.

4. Možete izgubiti nekoliko kilograma

Stopa pretilosti općenito je izuzetno visoka, ali utvrđeno je da je znatno niža u vegetarijanaca/vegana. Prema studiji u časopisu „Journal of Academy of Nutrition and Dietetics“, unos kalorija u mesojeda i vegetarijanaca je bila slična, ali mesojedi su imali puno višu stopu pretilosti.

Mesojedi su, također, imali najniži unos biljnih bjelančevina, beta karotena, vlakana, magnezija i najviši unos masnih kiselina povezanih sa bolestima srca.

Vegetarijanska prehrana, siromašna masnoćama i bogata svježim povrćem, voćem i cjelovitim žitaricama može dovesti do zdravog mršavljenja.

5. Možete bolje izbjeći toksične sastojke u hrani

Životinjski proizvodi prepuni su toksičnih sastojaka kao što su hormoni, herbicidi, pesticidi i antibiotici, a sve to može uzrokovati zdravstvene probleme. Visok postotak mesa kokoši, puradi, krava, riba i svinja zaklanih svake godine u SAD-u je kontaminiran s E. coli, Listeriom, Campylobacter i drugim opasnim bakterijama.

Konzumiranje kontaminiranog mesa može izazvati trovanje, sa simptomima u rasponu od grčeva u trbuhu do otkazivanja organa, pa čak i smrti. CDC procjenjuje da se svake godine 1 od 6 Amerikanaca (ili 48 milijuna ljudi) razboli, 128.000 biva hospitalizirano, a 3.000 ih umire od bolesti koje se prenose hranom.

Uklanjanje mesa iz vaše prehrane može vam pomoći i spasiti vas od opasnih virusa, bakterija i parazita koji se prenose hranom pod uvjetom da konzumirate svježe, organske proizvode.

6. Imat ćete utjecaj na zdravlje našeg planeta

Prelaskom na biljnu prehranu možete na razne načine imati pozitivan utjecaj na okoliš. Uzgajanje životinja za hranu trenutno zauzima zapanjujućih 30% Zemljine kopnene mase. U SAD-u 70% proizvodnje žitarica postaje hrana životinjama na farmama – hrana koja se može dati i ljudima.

Gotovo 80% obešumljenoga zemljišta u Amazoni sada se koristi kao pašnjak za stoku, a za proizvodnju jedne funte životinjskih proteina u odnosu na jedan kilogram proteina soje, potrebno je oko 12 puta više zemlje, 13 puta više fosilnog goriva i 15 puta više vode!

Prelaskom na vegetarijanstvo možete smanjiti utjecaj klimatskih promjena i uništenja i zagađenja šuma, uz uštedu vode i drugih prirodnih resursa. Postati vegetarijanac ima mnoge zdravstvene prednosti koje su vrijedne odustajanja od hamburgera, pršuta, hrenovki i  šunke.

Ako se još uvijek premišljate oko toga hoćete li se ili nećete prebaciti na biljnu prehranu, pokušajte izbaciti meso iz jelovnika na tjedan ili dva i vidjet ćete hoćete li se osjećati drugačije. Ukoliko se borite sa željom za mesom, postoje neki nevjerojatni vegetarijanski i veganski recepti koje možete isprobati!

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić

Izvor: Atma.hr

Foto: Pixabay.com