Početna Članci Zdravlje i prehrana Pomladite se Tripalom

Pomladite se Tripalom

Datum objave: 12.10.2011

Triphala je potpuno prirodan, biljni preparat koji pomlađuje naš organizam i koristi se već 3500 godina! Često Triphalu nazivaju majkom, jer se nježno brine o našim unutarnjim organima poput majke koja se brine o svojoj djeci.

Triphala je rasajana ili pomlađivač. U ayurvedskoj medicini se koristi već 3500 godina, a zbog visoke nutricionističke vrijednosti i prirodne formule pogodna je za vegetarijance koji su često osjetljiviji na detoks tretmane. Često je nazivaju majkom, jer se Triphala nježno brine o svim našim unutarnjim organima poput majke koja se brine o svojoj djeci. Ova drevna ljekovita formula pomlađuje zdrave i pomaže ozdraviti bolesnima. Stari indijski tekst o medicini „Charak Samhita“ kaže da se onaj tko koristi 
Triphalu kroz godinu dana, oslobađa svih bolesti i živi do 100 godina. Učinak Triphale osjeća se već od samog početka korištenja. Koristi se kao prevencija, ali i za liječenje većine bolesti bez obzira na životnu dob. Koliko je svestrana i blaga njena formula, govori i podatak da ne postoji dom u Indiji bez Triphale. 
Njeno ime u prijevodu označava i njen sastav- „Tri ploda“: Amalaki, Haritaki i Bibitaki koji su u Triphali zastupljeni u jednakim omjerima. 

Amalaki je kiselog okusa i dovodi u ravnotežu Pitta došu i vatreni element. Uklanja umor, poboljšava mentalne sposobnosti, cirkulaciju krvi, probavu hrane i funkcije izlučivanja. Djeluje kao hranjivi tonik, hladi, pomlađuje, poboljšava seksualnu funkciju, ima laksativno djelovanje i zaustavlja krv. Amalaki čisti usnu šupljinu,  jača zube, pomaže rastu kose i noktiju. Izuzetno je dobra za rješavanje upale trbuha i crijeva. Bogat je izvor antioksidanata, flavonoida, karotenoida i vitamina C kojim je 20 puta bogatija nego naranča pa je izuzetno dobar za imuni sustav.

Haritaki ima 5 od 6 ayurvedskih okusa i zato se naziva „Kraljem ljekovitog bilja“. Utječe na balans Vata doše te zračnih i eterskih elemenata. Bogat je izvor tanina, amino kiselina, fruktoze, sukcinske kiseline i beta sitosterola. Hrani tkiva mozga i živčani sustav, čisti sluznice i membrane. Smanjuje visok krvni tlak, dobar je za anemiju i anoreksiju jer regulira apetit. Liječi infekciju mokraćnog sustava, najčešće izazvanu bakterijom Escherichia Coli. Regulira rad debelog crijeva, poboljšava probavu, doprinosi povećanju dužine života, jača glas i vid. Povećava intelekt. 

Bibitaki je slatkog okusa i djeluje na ravnotežu Kapha doše. Pomlađujuće je biljno sredstvo i tonik. Pomaže uklanjanju sluzi iz organizma. Efikasan je kod rastvaranja i izbacivanja kamenca. Djeluje na pluća, srce i jetru te liječi bolesti poput bronhitisa i astme. Poboljšava vid, glas i živčani sustav. Čisti crijeva i povećava njihov tonus, izbacuje parazite i jača želudac. Sadrži do 35% ulja i 40% proteina pa ima visoku nutricionističku vrijednost. Utječe na povećanje HDL –zdravog kolesterola, a smanjenje LDL kolesterol koji je uzročnik razvoja koronarne bolesti srca. 
Zbog visokih vrijednosti svojih sastojaka, Triphala ima sljedeće blagodati:
- Poboljšava probavu i asimilaciju hranjivih sastojaka  
- Otklanja zatvor, nadutost i plinove jačajući i čisteći probavni sustav 
- Prirodni je antioksidant te pomaže u prirodnom čišćenju crijeva kao laksativno sredstvo koje se može koristiti duži vremenski period bez stvaranja ovisnosti, za razliku od drugih, umjetnih, koji „ulijene“ crijeva
- Nježno čisti cijelo tijelo od toksina i sluzi te je dobra za jetru i respiratorne organe 
- Pomaže u pravilnom funkcioniranju genitalno-urinarnog trakta
- Smanjuje visoki krvni tlak i poboljšava cirkulaciju te je dobra za srce
- Smanjuje kolesterol, povećava hemoglobin
- Vrlo je korisna kod sindroma iritabilnog crijeva, ulceroznog kolitisa i dijabetesa
- Ubrzava zarašćivanje slomljenih kostiju
- Hrani živčani sustav, krv i mišiće
- Usklađuje i balansira sve tri doše: Pittu, Vatu i Kaphu
- Rješava probleme skoro svih očnih bolesti
- Poboljšava imuni sustav, ima antibakterijsko i antigljivično svojstvo
- Regulira apetit 
- U najnovije vrijeme se koristi u tretmanima za liječenje različitih vrsta raka
- Pomaže u savladavanju stresa i uklanja njegove posljedice 
- Djeluje umirujuće te liječi od nesanice
- Povećava spolnu aktivnost
- Povećava intelekt, poboljšava pamćenje
Značaj probave i asimilacije zdravih sastojaka iz hrane je veliki za naše tijelo, um i dušu. Dobra probava i asimilacija hrane utječe na naše zdravlje, količinu dobivene prane, podiže nam energiju i smiruje um. Ukoliko organizam dobro ne asimilira hranu, ona truli uzrokujući razne tegobe, a tijelo ne dobiva dobrobit od pojedene hrane, tj. životnu energiju (pranu). Kada je probava poremećena, toksini se nagomilavaju u našem tijelu i postaju uzročnici raznih bolesti (od prehlade do raka). 
"Osobe koje redovito uzimaju Triphalu u periodu od godinu dana, osjećaju se čisto, lagano i revitalizirano. Tjelesni metabolizam postaje reguliran, detoksiciran i oživljen."
- Sri Sri Ravi Shankar, svjetski poznati duhovni učitelj, savjetuje redovito uzimanje Triphale.

"ZANDU"  - proizvođač Triphale
Kompanija „Zandu“ je najstarija indijska farmaceutska kuća za ayurvedske lijekove. 
Zandu je osnovan 1910.godine u gradu Mumbaiju, a svoje porijeklo duguje poznatom ayurvedskom liječniku iz 18.stoljeća koji je bio poznat po svom nadimku „Zandu" i koji je 1864.godine osnovao „Rasa Shala“ za proizvodnju lijekova za vlastitu praksu, u skladu s načelima ayurvede. 
Nadahnut bogatom tradicijom, Zanduov unuk, Shri Jugatram Vaidya, odlučio je pokrenuti farmaceutsku kuću koja bi proizvodila i distribuirala ayurvedske preparate pod nazivom „Zanduovi prirodni biljni proizvodi“. Od tada, „Zandu“ postaje prepoznatljivo ime za kvalitetu ayurvedskih zdravstvenih preparata. Uz pomoć suvremene opreme, Zandu proizvodi široku paletu ayurvedskih proizvoda specijaliziranih za reumatologiju, ginekologiju i središnji živčani sustav. 
Od svog osnivanja, Zandu kompanija je posvećena promociji ayurvede i donošenju koristi ayurvede svim ljudima. U svojoj proizvodnji, 
Zandu veliki naglasak stavlja na izbor prave vrste sirovina te na najsuvremenije znanstvene metode koje se primjenjuju u proizvodnji biljnih pripravaka. Istraživački i razvojni kapaciteti kompanije Zandu mogu se usporediti sa svjetskim standardima, a njihovi ayurvedski lijekovi se proizvode u nekoliko suvremenih tvornica u cijeloj zemlji. Zandu danas proizvodi niz od preko 300 proizvoda za promoviranje zdravlja i pri tome se koristi čak 200 vrsta ljekovitog bilja i njihovih ekstrakata. 

Pitanja i narudžbe:
Ukoliko želite isprobati ovu drevnu ljekovitu formulu, slobodno nas s pitanjima ili narudžbom svakodnevno kontaktirajte na e-mail: lozic@net.hr ili na brojeve mobitela: 092/2813-954 i 095/8605-841