Početna Članci Zdravlje i prehrana Novi dokazi u prilog činjenici da je sposobnost pamćenja moguće povećati

Novi dokazi u prilog činjenici da je sposobnost pamćenja moguće povećati

Datum objave: 10.05.2010

Miševi trenirani da poboljšaju svoju "radnu memoriju" mogu postati pametniji, a slično bi moglo vrijediti i za ljude, stoji u novom istraživanju Sveučilišta Rutgers, objavljenom u časopisu Current Biology.

"Radna memorija pojam je koji se odnosi na sustav kratkoroćnog pamćenja, koji upotrebljavamo kad pamtimo jednostavnije zadatke, poput telefonskih brojeva, popisa za kupnju, razumijevanja pročitanog i sličnih zadataka koji nisu namijenjeni pohranjivanju u dugoročno pamćenje", izjavio je Louis Matzel, jedan od autora studije.


Radeći sa 60 odraslih, genetički identičnih miševa, Matzel je sa suradnicima koristio labirinte kako bi miševe testirao nizom vježbi dizajniranim za povećanje sposobnosti zadržavanja i korištenja informacija vezanih uz snalaženje u prostoru. Tako su, primjerice, dopustili mišu trčanje kroz jedan labirint (za nagradu u obliku hrane), toliko dugo dok tu rutu nije posve upamtio, a potom bi ga učili da trči drugim labirintom. Na posljetku bi ga vratili u prvi labirint, zaustavili ga na odabranom mjestu i odmah prebacili u drugi labirint. Ovaj je postupak rezultirao povećanjem radne memorije miševa, što su znanstvenici testovima dokazali.

"U literaturi postoji mnogo dokaza o tome da su ljudska inteligencija i radna memorija povezane", pojašnjava Matzel. "No to ne znači i da jedna automatski uzrokuje drugu. Naše je pitanje stoga glasilo - čini li poboljšanje kapaciteta radne memorije životinju pametnijom? Iz testova smo dobili potvrdan odgovor. Miševi koji su prošli takvu vrstu 'obuke' pokazali su poboljšanje u rješavanju širokog spektra kognitivnih testova, a i danas, kada su u trećoj životnoj dobi, pokazuju visoku razinu kognitivnih sposobnosti, što znači da je 'obuka' barem dijelom za to odgovorna."

 

Izvor:  Eureka Science News
Preuzeto sa: www.biologija.com