Početna Članci Zdravlje i prehrana Nije šala, smijeh je lijek!

Nije šala, smijeh je lijek!

Datum objave: 09.09.2021

Samo naprijed! Smijte se i smiješite do te mjere da gubite dah! Smijeh ima ogromne zdravstvene koristi, od utjecaja na dijabetes do smanjenja rizika od srčanog udara!

U ovom modernom svijetu u kojem živimo, punom lijekova i medicinskih otkrića, tko bi ikada mogao sanjati da bi nešto tako jednostavno poput smijeha moglo izazvati nevjerojatne koristi za vaše zdravlje i parirati visoko znanstvenim spojevima koji se nalaze u današnjim lijekovima?

Ideja da smijeh može imati neke ozbiljne koristi za naše zdravlje potaknula je mnoge znanstveno - istraživačke projekte na temu dobrobiti smijeha za naše tijelo. Tijekom godina, nebrojeni su eksperimenti putem znanstvenih podataka zaključili da smijeh ima jednu od najupečatljivijih dobrobiti za vaše zdravlje.

MALO SMIJEHA DA NAM ULJEPŠA DAN

Čuli smo o pozitivnom utjecaju životinja i klaunova na neizlječivo bolesnu djecu i štićenike staračkih domova. Znanstvenici su otišli korak dalje od te ideje. Provedeni su eksperimenti na bolestima poput dijabetesa tipa II, koji je rastući problem za mnoge Amerikance.

Studija provedena u Japanu u Zakladi za napredak međunarodne znanosti, Bio-Laboratory, otkrila je da smijeh pomaže u regulaciji ekspresije gena u kontroli dijabetesa tipa II. Ovo je veliko otkriće. To znači da smijeh ima takav učinak da, kada bismo u životu bili sretniji, gen koji uzrokuje dijabetes tipa II možda nikada ne bi ni bio izražen. Doduše, teško da će smijeh zamijeniti inzulinsku terapiju, ali može biti ključan u sprječavanju nastanka bolesti.

Studije također pokazuju da smijeh pozitivno utječe na reumatoidni artritis utječući na razinu stanja, kao i na psihološke koristi u kontroli stresa i stanja povezanih sa stresom. Možda najveće otkriće, koje je objavila S. Karger AG, Basel, jest to da terapija smijehom u trajanju od samo 30 minuta dnevno dokazano ublažava neke od trajnih učinaka srčanog udara, što rezultira manjom potrebom za lijekovima i smanjenjem broja ponavljajućih napada. Možete li zamisliti važnost ovoga?

SMIJEH DO SUZA

Samo naprijed i nasmijte se. Učinite to s ponosom i učinite to za svoje zdravlje. Možda ćete spriječiti dijabetes ako se glasno nasmijete. Mogli biste spriječiti da doživite srčani ili moždani udar dok se smijete iz dubine svog trbuha. U redu je! Bit će zarazno i ​​uskoro će se i svi oko vas smijati do suza. Život ponekad može biti ozbiljan i naporan, ali ako pogledate oko sebe i svakodnevne brige okrenete na šalu, mogli biste pomoći svom zdravlju. Naučite novu šalu i ispričajte je svima koje poznajete bez obzira jeste li dobri u pričanju viceva! Pridružite se tečaju joge smijeha! Samo naprijed, smijte se! Vaše zdravlje možda ovisi o tome!

 

Izvor: https://populararticles.co/its-no-joke-laughter-is-awesome-medicine/

Pripremio: Daniel Postružin

Foto: https://pixabay.com/photos/laughter-laugh-fun-mom-daughter-775062/