Početna Članci Zdravlje i prehrana Klinčić najbolji prirodni antioksidans

Klinčić najbolji prirodni antioksidans

Datum objave: 10.05.2010

Ovo istraživanje Sveučilišta Miguel Hernández otkriva da je klinčić (Syzygium aromaticum) najbolji antioksidativni začin, zbog visoke razine fenolnih spojeva, ali i drugih iznimno zdravih svojstava.

"Od pet antioksidativnih svojstava koje smo testirali, klinčić je, između ostaloga, vrlo dobro smanjivao peroksidaciju i bio je najbolji reducens željeza", izjavila je Juana Fernández-López, jedna od autora studije. Kao rezultat istraživanja objavljenog u časopisu Flavour and Fragrance Journal, znanstvenici su ovaj začin proglasili najboljim prirodnim antioksidansom.

Klinčić, čest začin mediteranske prehrane, istraživan je zajedno s ostalim začinima često korištenima na ovim područjima - origanom (Origanum vulgare), timijanom (Thymus vulgaris), ružmarinom (Rosmarinus funcionarios cinalis) i kaduljom (Salvia funcionarios cinalis).

Cilj istraživanja bio je omogućiti nove informacije koje će pomoći u implementaciji ovih začina u različite prehrambene proizvode, poglavito mesne.

 "Oksidacija lipida jedan je od glavnih razloga kvarenja hrane, a uzrokom je i značajnog smanjenja hranjive vrijednosti, kao i gubitka okusa hrane", naglašava Fernández-López. Takve promjene dovode do smanjenja roka trajanja prehrambenih proizvoda. Kako bi se to izbjeglo, prehrambena industrija u svojim proizvodima koristi sintetičke antioksidanse oko kojih se podižu sumnje u potencijalnu toksičnost i razne nuspojave. Kao rezultat toga, zamjetan je rastući interes za korištenjem proizvoda na bazi biljaka (začina i aromatičnih biljaka) s potencijalnom antioksidativnom aktivnošću kako bi se sintetički antioksidansi zamijenili prirodnima.

 

Izvor:  Eureka Science News
Preuzeto sa prijateljskog portala : www.biologija.com