Početna Članci Zdravlje i prehrana Kamen i zrak - Za tango je potrebno dvoje

Kamen i zrak - Za tango je potrebno dvoje

Datum objave: 13.03.2013

Piše: Frank Kinslow, 18. siječnja 2013.


John Donne je rekao, “Nijedan čovjek nije otok”. Želio nam je poručiti da nismo sami na ovom svijetu. Sastavni smo dio svega što postoji. Ta je izjava prilično jednostavna, no mislim da je mnogo dublja nego što je Donne mogao zamisliti.

 

Suvremeni fizičari otkrili su da je to točno na mikrorazini. Ništa ne egzistira izolirano. Čak i val, temeljna jedinica svemira, titra u beskraj potencijalno spreman da utječe na svaki drugi val. Val je istovremeno i stvar i potencijal. Dok jest, on također nastaje. 

To vrijedi i na makrorazini, razini mišljenja i planiranja, obitelji i društvenih interakcija koje zahtijevaju našu stalnu pažnju. No, evo što je tu zanimljivo. Onako kako je na mikrorazini, tako je i na makrorazini. Iako bezgranično kompliciranije od života jednostavnog vala, mi također istovremeno jesmo (tj. postojimo; op. p.) i nastajemo.
Budući da moramo ploviti kroz život te utjecati na druge ljude i stvari, skloni smo se fokusirati samo na aspekt postojanja. Time mislim da na sebe gledamo kao na nešto trajno, ili barem polutrajno; više poput drveta ili stijene, a manje poput zraka ili vode. Međutim, jednako kao pojedinačni val, mi imamo potencijal koji je fluentan i usmjeren na budućnost. Propustimo li to prepoznati, propuštamo puninu onoga što znači biti čovjek.

Kada ga se stavi u praznu kutiju, zrak će odmah ispuniti svoj spremnik. Molekule zraka uzbuđeno istražuju svaku stranu i kutak kutije i ulaze u interakciju s njima. Kamen stavljen u kutiju kruto stoji odvojen od svog spremnika. Ostaje izoliran. Kamen je u redu sam po sebi, međutim kada se čovjeka stavi u kutiju, on postane usamljen. Mi ljudi nismo društvena bića svojim izborom, nego smo takvima stvoreni, po planu. I po planu se približavamo kraju druge faze trofazne preobrazbe k većoj produktivnosti, blagostanju i ispunjenju. (U narednim člancima ću detaljnije istražiti to fascinantno ljudsko putovanje preobrazbe prema ispunjenju).

Sadašnja faza naše društvene evolucije stavlja velik naglasak na individualni uspjeh koji potiskuje našu urođenu sklonost da se povezujemo s drugima u ljubavi i podršci. Vjerujemo u preživljavanje najsposobnijih. Razvili smo mentalitet “kamena ”. Usprkos činjenici da nas ima milijarde te živimo doslovno naslagani jedni na drugima, ipak nam polazi za rukom osjećati se izolirano. Naš lijek za usamljenost je zagušiti je sve jačom bukom neumorne aktivnosti. Mi smo kamenje koje želi biti zrak. Ono što ne shvaćamo je da mi već jesmo i stijena i zrak, postojanje i nastajanje.

Već imamo sve što nam je potrebno za prelazak u način života s više ljubavi i podrške. A kako ćemo to učiniti? Kao prvo, postanemo svjesni toga što jesmo u svojoj našoj punini, svog postojanja. Kao drugo, primjenjujemo osnovna načela rasta i preobrazbe, a to je naše nastajanje. Pokazalo se da je to ne samo lagano, nego i zabavno. I to je ono što radimo na mojim radionicama i opisano je u mojim knjigama.

Istražimo zajedno naše ideje, iskustva i viziju budućnosti čovječanstva. Vrijeme je da čovječanstvo udari temelje svog prijelaza u budućnost s više ljubavi i ispunjenja.
 

 

FRANK KINSLOW PONOVNO U ZAGREBU
Quantum Entrainment i Eu-osjećaj 20. - 22. 04. 2013.

ONLINE PRIJAVNICU ZA SEMINAR MOŽETE NAĆI NA:
http://indigo-svijet.hr/kinslow/