Početna Članci Zdravlje i prehrana Joga vam pomaže sniziti krvni tlak

Joga vam pomaže sniziti krvni tlak

Datum objave: 26.09.2022

Hipertenzija je česta bolest današnjice koja, ako se ne liječi pravilno, može uzrokovati mnoga oštećenja drugih organa u tijelu. Osobe koje pate od visokog krvnog tlaka trebaju sniziti krvni tlak kako bi neutralizirale učinke hipertenzije na njihov organizam.

Osobama koje trebaju sniziti krvni tlak preporučuje se promjena načina života i ponekad uzimanje lijekova.

Prakticiranje joge vrlo je korisno u liječenju hipertenzije, jer uistinu može pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Vježbe joge, zvane asane, uključuju istezanje i pomicanje tijela u različite položaje. Tijekom ovih vježbi bilo kakvu stegnutost ili napetost uočenu u tijelu treba svjesno opustiti. Vježbanje joge nudi tehnike upravljanja stresom koje su ključne za snižavanje krvnog tlaka. Postoji mnogo joga asana, možda stotine ili čak tisuće, ali samo određene asane mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka.

Za snižavanje krvnog tlaka najučinkovitiji su nagibi naprijed koji djeluju umirujuće na mozak, živčani sustav, prokrvljenost mozga, a pomažu vam i u smanjenju stresa. Sve to snižava krvni tlak. Nadalje, ove asane usporavaju puls, pa time snižavaju krvni tlak.

Sjedeće asane, kao što je Upavistha Konasana, također su korisne za snižavanje krvnog tlaka, jer uklanjaju napetost iz rebara i međurebrenih mišića, a pomažu i da lakše dišete. Mnogi hipertoničari imaju poteškoće s disanjem i ove im asane pomažu u tome.

Druge korisne asane su ležeći položaji, poput Supta Baddha Konasane, koji opuštaju trbušnu regiju i imaju umirujući učinak na živce.

Za one koji trebaju sniziti krvni tlak preporučuju se i inverzije, poput Halasane i Setu Bandha Sarvangasane, koje djeluju osvježavajuće na živce i vrlo brzo smanjuju tonus simpatikusa. Uobičajeno prakticiranje ovih asana regulira krvni tlak.

Ovim prethodnim asanama možete dodati pranayamu i svanasanu, koje opuštaju um i osjetila, te stabiliziraju krvni tlak i snižavaju krvni tlak u slučaju hipertenzije.
 

Izvor: https://populararticles.co/yoga-helps-you-lower-blood-pressure/

Foto: https://pixabay.com/photos/woman-yoga-fitness-stretching-pose-2959213/