Početna Članci Zdravlje i prehrana Feng shui i ukrasni predmeti

Feng shui i ukrasni predmeti

Datum objave: 11.02.2010

Feng shui je drevno kinesko znanje o balansiranju energije prostora poznate pod nazivom Chi ili životna energija. Koristeći jednostavna rješenja i prilagodbe feng shui povećava kvalitetu i tok pozitivne energije te sprječava stvaranje negativnog oblika Chia. Kad uskladimo svoju osobnu energiju s energijom prostora, dolazimo u harmoniju s prirodnim silama što dovodi do poboljšanja kvalitete življenja na svim segmentima. S vremenom, ova usklađenost i dobar feng shui prostora potpomažu naš prosperitet i blagostanje.

Feng shui je drevno kinesko znanje o balansiranju energije prostora poznate pod nazivom Chi ili životna energija. Koristeći jednostavna rješenja i prilagodbe feng shui povećava kvalitetu i tok pozitivne energije te sprječava stvaranje negativnog oblika Chia. Kad uskladimo svoju osobnu energiju s energijom prostora, dolazimo u harmoniju s prirodnim silama što dovodi do poboljšanja kvalitete življenja na svim segmentima. S vremenom, ova usklađenost i dobar feng shui prostora potpomažu naš prosperitet i blagostanje.

Naš dom je produžetak nas samih – mi smo ga odabrali, dekorirali i u njega unijeli namještaj, predmete, ukrase i umjetnička djela koji za nas imaju posebno značenje. Time dom postaje metafora našeg života. Ta se tvrdnja ponajprije može primijeniti na odabir ukrasa i umjetničkih djela.

Slike i ukrasni predmeti

Prilikom odabira slika, postera i fotografija potrebno je obratiti pažnju na simboliku prizora. Općenito, slike ne bi smjele sadržavati uznemirujuće i depresivne prizore, slike divljih gladnih životinja (lav ili tigar sa razjapljenim čeljustima, morski pas ili neka druga prijeteća životinja), te mrtvih životinja. Priroda treba biti prikazana na smirujući način. Kod djela moderne umjetnosti potrebno je procijeniti kako utječe na nas – ako nas na bilo koji način uznemiruje ili rastužuje, onda ono nije povoljno.

Stoga uklonite iz svog doma prizore usamljenih, tužnih ili starih osoba, ratne prizore, kosture, slike olujnog mora i uništenih brodova. Osim ovakvih negativnih simbola često imamo slike i ukrase koje smo dobili na poklon, a ne sviđaju nam se. Oni u nama pobuđuju negativne emocije, izazivaju nelagodu i napetost. Držimo ih u svome domu i svakodnevno gledamo iz ljubaznosti prema onima koji su nam ih poklonili. Ti ukrasi zapravo postaju izvor negativne energije i svakako se preporučuje njihovo uklanjanje.
Nikad nemojte čuvati predmete i namještaj koji u vama bude negativne emocije, a svoju obitelj i prijatelje naučite da vam poklanjaju ono što vam se zaista sviđa.

U feng shuiu posebna se pažnja pridaje odabiru prikazane tematike za pojedine prostorije.
Tako je u spavaću sobu poželjno postaviti simbole ljubavi i erotike, a naslikane osobe obavezno trebaju biti u paru. Povoljne su i slike planine, ali na njoj ne smije biti prikazana voda.
U radnoj sobi su povoljni morski motivi, slike riba, prikaz velike planine te umjetnine koje potiču kreativnost.
Za blagovaonice su naročito povoljne slike voća i ostale hrane te smirujući pejzaži.
Mogućnost izbora umjetničkih djela za dnevni boravak je najveća, a u ovu prostoriju se mogu postaviti i kipovi odn. skulpture od težih materijala.

Za ukrašavanje koristimo i razne figurice, dekorativne aroma lampice i svijeće te suvenire s putovanja. Provjerite da li vam sibolika tih predmeta odgovara.

Religijski predmeti

Religijski predmeti mogu donijeti sigurnost, duhovnu energiju i zaštitu u dom. Sveti predmeti su snažni simboli pomoću kojih komuniciramo s višim dimenzijama postojanja. To mogu biti slike ili statue božanstava – sve velike religije imaju puno prekrasnih umjetničkih djela koje možemo izložiti u svome domu. Sveti predmeti samim svojim postojanjem pojačavaju spiritualnost doma.

Unesite u svoj prostor samo one predmete koji vam zaista nešto znače. Svakodnevna komunikacija s našim duhovnim autoritetima i božanstvom olakšava proces mentalnog i emocionalnog čišćenja te u dom unosi profinjene energije.

Ovi predmeti su energetski izuzetno jaki, stoga se ne preporučuje njihov smještaj u spavaćoj sobi (naročito iznad kreveta). Nemojte ih unositi niti u kupaonice budući da će biti izloženi otpadnoj energiji, te u kuhinje kako ne bi došli u sukob sa energijom vatre koja vlada u ovoj prostoriji.


Božić i feng shui

U blagdansko doba posebnu pažnju posvećujemo ukrašavanju doma. Kako bismo postigli ugodnu atmosferu te smanjili nervozu i napetosti, možemo primijeniti nekoliko jednostavnih feng shui savjeta.

Za postizanje pozitivnog raspoloženja koristite puno tamnozelene boje. U domu je prisutna prevelika količina energije vatre (zapaljene svijeće, sveprisutna crvena boja i ukrasna rasvjeta) koja doprinosi svađama i nervozi, a tamnozelena ju boja uspješno upija. Zimzelene grančice, vjenčići, dekoracije i zeleni stolnjaci odlično balansiraju energiju prostora.

Ovih se dana često fotografiramo, pa je poželjno imati na umu da je fotografija s troje ljudi poredanih u jednom redu izuzetno nepovoljna. U slučaju da se obitelj sastoji od tri osobe, one trebaju pozirati u formi trokuta pri čemu se osoba koja najviše zarađuje smješta u gornju poziciju.

Za ugodnu atmosferu svakodnevno zapalite aroma lampicu s uljima mandarine, naranče, limuna ili cimeta.

Zimzeleno drvce simbolizira dugovječnost i prijateljstvo. Najbolja mjesta za Božićnu jelku su istok, jugoistok i jug.
U slučaju da ste jelku postavili na sjever, ukrasite ju staklenim dekoracijama plave, bijele, srebrne i zlatne boje.
Drvce na zapadu ili sjeverozapadu bi trebalo biti u bijelim, srebrnim, zlatnim i žutim tonovima, a nikako crvenim.
U slučaju da se jelka nalazi u jugozapadnom ili sjeveroistočnom dijelu doma, povoljne su dekoracije u žutim i crvenim tonovima i puno keramičkih ukrasa, dok se bijela i srebrna boja ne preporučuju.
Kako bismo doprinjeli kvalitetnijoj povezanosti obitelji, poželjno je da svaki član postavi barem jedan ukras na jelku budući da tim činom postavlja i svoju osobnu energiju.

Pokušajte svaki dan otići u šetnju kako biste izbjegli stvaranje tenzija koje u nama nastaju zbog previše hrane, svjetlucavih predmeta, svijeća (energija vatre) i povećanog broja gostiju. Nakon šetnje popijte topli napitak u koji ste stavili začine poput cimeta, klinčića, muškatnog orašćića i đumbira.

U doba darivanja nemojmo zaboraviti na one koji ne mogu uživati u blagdanskom obilju. Stoga pregledajte igračke i odjeću svoje djece, smočnicu, garderobni ormar i cipele. Zasigurno ćete pronaći puno stvari koje ne koristite – podijelite to svoje blago s onima koje naša odjeća, igračke i hrana mogu itekako usrećiti.


autor teksta: Vjera Tomaš, "Kreativan dom"
www. kreativandom.com

kontakt:
Mob: 098 – 18 38 444; 091 – 56 22 471
E-mail: info@kreativandom.com