Početna Članci Zdravlje i prehrana Čakre i energetski kanali

Čakre i energetski kanali

Datum objave: 11.02.2010

Unutar organizma svakog ljudskog bića postoji mreža živaca i osjetilnih organa koji tumače vanjski svijet. Istovremeno, unutar nas se također nalazi i suptilni sistem kanala (nadiji) i energetskih centara (čakri) koji se brinu za naše fizičko, intelektualno, emocionalno i duhovno tijelo. Svaka od sedam čakri ima nekoliko spiritualnih osobina. Osobine čakri su nedodirljive unutar nas, no iako se ne manifestiraju uvijek, one se ne mogu uništiti. Kada je Kundalini probuđena, ove se osobine počnu manifestirati i izražavati spontano u našem životu. Obzirom na to, redovnom meditacijom , automatski postajemo vrlo dinamični, kreativni, samopouzdani i u isto vrijeme vrlo ponizni, puni ljubavi i suosjećanja. To je proces koji se počinje odvijati sam od sebe kada se Kundalini počne podizati i time hraniti naše čakre.

Unutar organizma svakog ljudskog bića postoji mreža živaca i osjetilnih organa koji tumače vanjski svijet. Istovremeno, unutar nas se također nalazi i suptilni sistem kanala (nadiji) i energetskih centara (čakri) koji se brinu za naše fizičko, intelektualno, emocionalno i duhovno tijelo. Svaka od sedam čakri ima nekoliko spiritualnih osobina. Osobine čakri su nedodirljive unutar nas, no iako se ne manifestiraju uvijek, one se ne mogu uništiti. Kada je Kundalini probuđena, ove se osobine počnu manifestirati i izražavati spontano u našem životu. Obzirom na to, redovnom meditacijom , automatski postajemo vrlo dinamični, kreativni, samopouzdani i u isto vrijeme vrlo ponizni, puni ljubavi i suosjećanja. To je proces koji se počinje odvijati sam od sebe kada se Kundalini počne podizati i time hraniti naše čakre.


MULADHARA ČAKRA – KORIJENSKA ČAKRA

Prva čakra je smještena ispod krsne kosti (krstače) gdje je smještena i Kundalini, njezin je glavni aspekt – nevinost. Nevinost je osobina koja nam omogućuje da osjetimo čistu, bezuvjetnu i bezgraničnu dječju radost. Nevinost nam daje dostojanstvo, balans i izvanredan osjećaj za pravi put i svrhu života. Dakle, jednostavnost, čistoća i sreća. Unutarnji uvid urođen je maloj djeci, no on ponekad postaje zamagljen radi modernog načina života. On je neuništiva osobina koja ipak postoji vječno utkana u nas, čekajući da se manifestira kroz čistoću radosti probuđene Kundalini.

SVADHISTHANA ČAKRA – SAKRALNA ČAKRA

Druga je čakra, čakra kreativnosti, čiste pažnje i čistog znanja. Ona nas spaja s unutarnim izvorom inspiracije i omogućava nam da iskusimo ljepotu koja nas okružuje. Čistoća znanja koju omogućuje ova čakra, nije mentalne prirode, već je direktna percepcija stvarnosti koju možemo osjetiti u dlanovima, a ukazuje na suptilne blokade. Ovdje se također nalazi i centar čistoće, pažnje i snage koncentracije. Na fizičkoj razini, brine se za našu jetru, bubrege i donji dio trbušne šupljine. Kada previše razmišljamo, iz ovog centra počinje se izlijevati energija i nastaju bolesti poput dijabetesa, ili čak raka krvi dođe li do potpunog disbalansa u ove čakre.

MANIPURA (NABHI) ČAKRA – SOLARNI PLEKSUS

Treća je čakra zaslužna za osjećaj velikodušnosti, potpune satisfakcije i zadovoljstva. Na lijevoj strani, glavna osobina ovog centra jest mir – čišćenje ove čakre može otpustiti stres i napetosti. Na desnoj strani, brine se za našu jetru koja je organ pažnje i moći koncentracije. Kada je prosvijetljena Kundalini energijom, Manipura (Nabhi) čakra, podiže nas na duhovnoj razini, daje osjećaj pravednosti, moralnosti i potpunog balansa na svim životnim razinama.

THE VOID – PRAZNINA

Ono što okružuje drugu i treću čakru jest praznina koja je važna za princip majstorstva, vještine (guru principa) unutar nas. U mnogim spiritualnim tradicijama ovo područje naziva se i ''oceanom iluzija'' koje se mora nadići uz pomoć duhovnog vodstva. Kada je Kundalini probuđena i prolazi kroz void ostvaruje se ovaj guru princip. Stoga, Sri Mataji kaže, Sahaja Jogom postaješ sam svoj guru, sam svoj spiritualni vodič, jer sada možeš osjetiti i vršcima prstiju sve svoje suptilne probleme, te imaš moć da ih riješiš, koristeći svoju Kundalini. Povrh toga, realizacija ovog centra, pomaže nam da se riješimo loših navika, lijenosti, jakih vezanosti i svega što nas čini robovima na bilo koji način. Slijedeći lažne ''gurue'' koji su više zainteresirani za trikove moći ili vaš novčanik, može jako oštetiti void, odnosno prazninu. No, nakon Samoostvarenja, sve se može iscijeliti kroz pročišćavajuću Kundalini snagu tokom meditacije.

ANAHATA ČAKRA – SRČANA ČAKRA

Četvrta čakra, čakra srca, smještena je tamo gdje stanuje naš Duh, naše istinsko Jastvo koje vječno živi u čistoći i nezagađenosti bilo čime, poput sjajnog dijamanta skrivenog unutar nas koji vječno svjedoči svim našim radnjama. Nakon Samoostvarenja naša pažnja postaje po prvi puta povezana s Duhom i postajemo ga svjesni postupno. Naše pogrešne identifikacije sa egom ili uvjetovanim ispadima prestaju i mi se postupno počinjemo identificirati sa našim Duhom koji je naša istinska priroda, odnosno istinsko Jastvo. Na fizičkoj razini, ova čakra brine se za naše srce i pluća. Ako ova čakra dođe u disbalans može uzrokovati astmu ili različita srčana oboljenja. Naše je srce ono koje manifestira ljubav i suosjećanje, također, srce daje osjećaj odgovornosti i lijepog ponašanja prema drugim ljudima. Srčana čakra se manifestira (nalazi se u centru grudnog koša) kroz potpunu sigurnost i povjerenje. Sve naše brige, sumnje i strahovi poništavaju se kada se srčana čakra prosvjetli Kundalini energijom.

VHISUDDHA ČAKRA – GRLENA ČAKRA

Peta je čakra, čakra diplomacije, dobrih odnosa s drugima i razigrane nepristranosti. Ona otklanja sve naše krivnje i kajanja kada je otvorena pomoću Kundalini, te nam daje nekako suosjećajan glas. Tendencije za dominacijom nad drugima, ili osjećaj da drugi dominiraju nad nama, osjećaji superiornosti, inferiornosti i ljubomore svake vrste nestaju kada se ova čakra hrani Kundalini energijom. Također, vhisuddha čakra je ona koja nam omogućuje osjećaj povezanosti sa cjelinom, osposobljavajući nas da osjetimo jednost sa svime, jer smo ustvari svi dijelovi, odnosno komadići Jednog.

AJNA ČAKRA – ČEONA ČAKRA ILI TREĆE OKO

Šesta je čakra, čakra oprosta i suosjećanja. Oprost je snaga kojom otpuštamo ljutnju, mržnju, nemir, a otkrivamo poniznost, plemenitost i velikodušnost Duha. Ova čakra razrješava nas ega, uvjetovanosti, navika, pogrešnih rasističkih ideja i svih naših pogrešnih shvaćanja. To su uska vrata puta naše svjesnosti da se podigne na ključno odredište koje jest sedmi centar. Lutanje pogledom, gledanje nečistih stvari ili usredotočenost samo na sebe, oštećuju ovu čakru. Gledanje u nebo, promatranje prirode ili zemlje pomaže je pročistiti.

SAHASRARA ČAKRA – KRUNSKA ČAKRA

Sedma čakra integrira sve čakre i njihove dotične osobine. Ona je posljednja prekretnica u evoluciji ljudske svijesti. Danas se nalazimo na stupnju koje odgovara ovoj čakri i naša je svjesnost sposobna vrlo lako ući u ovo novo carstvo percepcije, koje nadilazi ograničenosti uma i koncepcije, te postaje upotpunjeno na razini Sahasrare. Ova čakra, daje upotpunjenu percepciju realiteta u naš središnji živčani sustav. Upravo to je ono što se dobiva Samoostvarenjem kroz spontano buđenje Kundalini Sahaja jogom.

Sada, nekoliko riječi o tri energetska kanala. Lijevi kanal (plavi) odgovara našoj prošlosti, emocijama i željama. On završava superegom koji je spremište naših sjećanja, navika i uvjetovanosti. Desni kanal, (žuti) odgovora našim postupcima i planiranjima, našoj fizičkoj i mentalnoj aktivnosti. On završava egom, koji nam daje osjećaj individuacije odnosno, osjećaj odvojenosti od svijeta. Centralni kanal, jest kanal uzdizanja, on je snaga koja održava našu evoluciju i vodi nas svjesno ili nesvjesno, prema višoj svijesti sahasrare, odnosno krunske čakre.

Rad na Samoostvarenju, suptilnim aspektima čakri i energetskim kanalima je preopširan da bi se ovdje mogao objasniti. On je dio znanja koje se ne može proučavati samo na mentalnoj razini, već je u ovom slučaju potrebno imati direktno iskustvo. Ovaj novi stupanj svijesti može biti postignut nakon Samoostvarenja kroz redovnu vježbu Sahaja Yoga meditacijskih tehnika koje se poučavaju uvijek besplatno, u 75 zemalja širom svijeta. Posjetite našu Worldwide Contacts Lis t(svjetsku listu kontakata) kako biste pronašli vama najbliži centar.

Preuzeto sa: Sahaja Yoga International

www.sahajayoga.org