Aromaterapija

Datum objave: 11.02.2010

Aromaterapija je svaki postupak primjene čistih prirodnih eteričnih ulja u svrhu poboljšanja stanja čovjekova bića na fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj ili duhovnoj razini. Obzirom na moć djelovanja eteričnih ulja na svim razinama ljudskog bića, aromaterapija se preporučuje svakome tko želi posvetiti više pažnje svom zdravlju, te svim osobama kojima je zdravlje ugroženo ili osjećaju kronični gubitak volje i energije.

Aromaterapija je svaki postupak primjene čistih prirodnih eteričnih ulja u svrhu poboljšanja stanja čovjekova bića na fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj ili duhovnoj razini. Obzirom na moć djelovanja eteričnih ulja na svim razinama ljudskog bića, aromaterapija se preporučuje svakome tko želi posvetiti više pažnje svom zdravlju, te svim osobama kojima je zdravlje ugroženo ili osjećaju kronični gubitak volje i energije.

Aromaterapija se ubraja u komplementarne grane medicine, a ono što joj daje najveći značaj i zbog čega je specifična jest holistički pristup, odnosno cjelovitost. Aromaterapija ne bavi se samo suzbijanjem nastalih simptoma bolesti, već pokušava pronaći uzroke problema u organizmu i ciljano djelovati na njih, na način da snažno aktivira unutarnje sposobnosti samoizlječenja. Osim toga, podržava i ostale komplementarne grane medicine, energetske tehnike i konvencionalnu medicinu.

Gotovo da i nema životnog ili radnog područja gdje aromaterapija ne nalazi svoje mjesto. U školama, u radnom okruženju za koncentraciju i jačanje kreativnosti, u ordinacijama za ublažavanje neugodnog antiseptičkog mirisa, te ublažavanje straha, u trgovinama za uspostavljanje povjerenja između kupca i prodavača, u osobnoj kozmetici i preparatima, u spavaćoj sobi za ugodan san…

Tisućljetna tradicija

Povijesno gledano, aromaterapija je već tisućljećima prisutna u svim kulturama. Prva korištenja mirisa u terapeutske svrhe nalazimo kod Kineza koji su palili mirisne štapiće i pomoću njih stvarali harmoniju i ravnotežu. Egipćani su esencije biljaka koristili za balzamiranje, u medicinske svrhe, za izradu kozmetičkih preparata, ulja i masti za masažu, ili su ih palili sa svrhom podizanja raspoloženja. Brojni recepti ljekovitih pripravaka pronađeni su urezani u zidove laboratorija i na papirusima. Svećenici su mirise koristili u vjerske i mistične svrhe, a svaka važna osoba imala je svoj miris.

Grci su svoje znanje o aromaterapiji preuzeli od Egipćana. Hipokrat je napisao knjigu o ljekovitom djelovanju 300 biljaka, i među ostalim naglašavao čudotvorno djelovanje aromatične kupke i masaže na produljenje života. Dioskorid je prevodio slične materijale s perzijskog, hebrejskog, arapskog i drugih jezika i napisao knjigu "De materia medicina", u kojoj opisuje ljekovito djelovanje 500 biljaka.

Rimljani su mirisna ulja najviše koristili u kupkama i za masažu. Arapi su izrađivali ljekovite pripravke i parfeme, a mirisima pročišćavali zrak i dezinficirali odjeću kako bi se zaštitili od bolesti. Avicena, arapski liječnik, fizičar, kemičar i alkemičar, unaprijedio je destilaciju kao metodu dobivanja eteričnih ulja izumivši navojnicu za hlađenje. Posebno se zalagao za aromaterapeutsku masažu i uvođenje voćne dijete kako bi se tijelo lakše riješilo otrova. Napisao je i knjigu "Kanon medicine", u kojoj opisuje djelovanje ljekovitog bilja i mogućnosti liječenja esencijama biljaka za koje je tvrdio da jačaju duh i tijelo.

Tvorac imena aromaterapija je francuski kemičar Rene-Maurice Gattefosse, koji se u početku zalagao za korištenje eteričnih ulja samo u kozmetičkim pripravcima, što se promijenilo nakon što je osobno iskusio ljekovitost, odnosno antiseptičko i analgetičko djelovanje istih. Naime, u svom laboratoriju je doživio nezgodu i zadobio opekline na ruci koje je tretirao čistom esencijom eteričnog ulja lavande. Bolovi su brzo nestali, a rana je zacijelila bez ožiljaka.

Engleska kozmetičarka Margaret Maury jedna od prvih koja je počela koristiti eterična ulja za masažu. U Londonu je otvorila kliniku za aromaterapiju jer je vjerovala da eterična ulja mogu pomoći kod mnogih bolesti, a zatim i koledž "Shirley Price Internacional College of Aromatherapy". Napisala je nekoliko knjiga o aromaterapiji i eteričnim uljima.

Aromaterapija pomalo počinje dolaziti do izražaja i u Hrvatskoj. Donedavno, eterična ulja koristila najčešće su se koristila u mirisnim lampicama, no danas se sve više provode aromaterapeutske masaže koje rezultiraju fizičkim i mentalnim opuštanjem, a pomažu i kod mnogih zdravstvenih problema.


Eterična ulja

Eterična ulja su lako hlapljive tekućine koje se dobivaju ekstrakcijom iz različitog ljekovitog bilja ili njegovih dijelova (cvijet, list, korijen), a glavna odlika im je snažan, intenzivan i karakterističan miris. Mada se zove "ulje", radi se o potpuno nemasnim tekućinama, koje po svom kemijskom sastavu predstavljaju složene smjese velikog broja organskih spojeva, od kojih mnogi imaju snažno fiziološko djelovanje.

PODJELA ULJA PO GRUPAMA

To je podjela na tzv. GORNJU, SREDNJU i DONJU grupu eteričnih ulja.

GORNJA GRUPA sadrži ulja agruma (citrusna ulja), te eukaliptus. To su ulja visoke frekvencije, reskog mirisa, vrlo hlapljiva, koja prepoznajemo po tome što se miris osjeća odmah po otvaranju bočice. Izuzetno su antiseptička i najizrazitije djelovanje pokazuju na području glave: glavobolja, koncentracija, prehlade... Tu pripadaju eterična ulja mandarine, limuna, naranče, bergamota, eukaliptusa, citronele..

SREDNJA GRUPA su ulja srednje frekvencije, čiji miris treba nešto vše vremena da stigne do naših nosnica. Umjereno su hlapljiva, što znči da će u mirisnoj svjetiljci djelovati nesto dulje nego ulja gornje grupe. Po svome djelovanju posebno su namijenjena srednjem dijelu tijela: pluća, želudac, probavni organi. Umiruju ili stimuliraju probavu, smanjuju napetost u želucu, izuzetni su antiseptici za pluća i bronhe... Toj grupi pripada većina mediteranskih eteričnih ulja: metvica, ružmarin, kadulja, lavanda, melisa, čajevac, timijan. Ovdje treba posebno naglasiti sva cvjetna ulja, kao pripadnike iste grupe, no sa posebnim antistresnim i psihički stabilizirajucim djelovanjem. To su ulja ruže, jasmina, nerolija, ylang-ylanga, geranija....

DONJA GRUPA eteričnih ulja najsporije hlapi, što ujedno znači da njihov miris najsporije prodire u nosnice, do nasih mirisnih receptora. U smjesama eteričnih ulja koriste se kao "fiksativ" što znaci da usporava hlapljenje drugih ulja iz viših grupa. Tu pripadaju mirisi dobiveni iz drveća, kore, korijena, bobica.. To su: bor, jela, borovica, čempres, cedar, cimet, papar, klinčić, đumbir, patchouli, sandal... Umanjenju probleme u donjem dijelu tijela, npr. bolovi u leđima i križima, upalu mjehura, osjetljivi bubrezi, reproduktivni organi...

Etericna ulja se mogu koristiti na razne načine. Aromaterapeutske metode/postupci su slijedeći: aromatična kupka, aromakomprese (oblozi), inhalacija, aroma masaža, , lokalno utrljavanje, ispiranje usta i grla, rektalna/vagionalna primjena, korištenje u osobnim kozmetičkim preparatima, primjena u sauni….


AROMA LAMPICA

Udisanje eteričnih ulja iz mirisnih lampica svakako je najpopularnija i najjednostavnija metoda primjene. Ova se metoda može upotrijebiti za pročišćavanje zraka za vrijeme infektivnih bolesti. Također se može koristiti za uklanjanje neugodnih mirisa, odbijanje insekata, za bolje raspoloženje ili jednostavno za stvaranje ugodne atmosfere u kući ili radnom prostoru.

Za mirisnu lampicu potrebno je 4-10 kapi eteričnog ulja ili mješavine ovisno o intenzitetu mirisa koji želite i veličini prostorije.

Dnevna soba: ruža geranija, bergamot, naranča, ruža, cedar, lavanda,

Radna soba: limun, bergamot, mirta, bor, menta

Dječja soba: rimska kamilica, mandarina, naranča

Spavaća soba: ruža, neroli, lavanda, ylang ylang, sandal, naranča,

INHALACIJE

Mogu pomoći kod prehlade, gripe, upale sinusa, visoke temperature i drugih manjih respiratornih tegoba. Pridonose i poboljšanju pamćenja i boljem raspoloženju.

Eterično ulje se također može nakapati na jastuk da bi se olakšalo disanje i omogućio miran san. .Puno jače djelovanje na prohodnost dišnih putova ima inhalacija vodenom parom. Na 500 ml kipuće vode stavite 2-4 kapi eteričnog ulja. Količina ovisi o jakosti eteričnog ulja. Inhalirajte paru pet minuta, ali ne duže.

Imate li astmu, izbjegavajte inhalacije vodenom parom; koncentrirana para može izazvati astmatični napad.

KOMPRESE

Komprese su dragocjene kod tretiranja mišićnih bolova, iščašenja i modrica, a isto tako pomažu ublažavanju bolova pojedinih organa.

Vrući oblozi: za stare povrede, mišićne bolove, zubobolju, menstruacijske grčeve, upalu mokraćnog mjehura..Za pripremu vrućih obloga dodajte oko 6 kapi eteričnog ulja u posudu s oko 500 ml vode (da bude vruća koliko god to možete podnijeti). Ostavite kompresu na tom mjestu sve dok se ne ohladi na temperaturu tijela.

Hladni oblozi: za svježe povrede kao što su iščašenja, modrice, otekline i upale; za glavobolje i groznicu.Hladne komprese upotrijebite na isti način kao i vruće, ali umjesto vruće upotrijebite ledenu vodu. Ostavite komprese na odgovarajućem mjestu dok se ne zagriju na temperaturu tijela.

AROMA MASAŽA

Eterična ulja koja se koriste za masažu moraju se prvo razrijediti u nekom prirodnom baznom ulju kao što je maslinovo, bademovo, sezamovo i sl. Bitno je da ta ulja nisu rafinirana i da su hladno prešana. Takva ulja sadrže vrlo važne sastojke kao što su vitamin D i E, esencijalne masne kiseline i tragovi minerala kao što su kalcij i magnezij. Nerafinirano ulje, kada jednom oksidira, može štetno djelovati na kožu.

Priprema mješavina: eterična ulja se razrjeđuju tako da se dobije 0.5-3%-tno razrjeđenje ovisno o intenzitetu mirisa i uvjetima zbog kojih se primjenjuje. Niže koncentracije (0.5-1%) se primjenjuju u uljima za lice ili pak za ljude s osjetljivom kožom, uključujući djecu ispod 12 godina te osobe starije životne dobi. Za odrasle se najčešće koristi koncentracija do 2%. Pripremljene se mješavine mogu čuvati na tamnom i hladnom mjestu do dva mjeseca.

Priprema mješavine na 50 ml baznog ulja

Postotak Et. ulje u kapima
0,5 5
1 10
1,5 15
2 20
2,5 25
3 30

AROMA KUPKE

4-8 kapi eteričnog ulja razmutite u emulgatoru kao što je jabučni ocat, med ili mlijeko i dodajte u punu kadu. Imate li suhu kožu, možete pomiješati eterično ulje s nekoliko čajnih žličica biljnog baznog ulja, kao što je bademovo ulje.

Jako vruće kupke (oko 38°C) pojačavaju rad žlijezda znojnica, što je dobro ako imate prehladu. Međutim, vruće kupke isušuju kožu i ako se primjenjuju prečesto mogu izazvati prerano starenje kože.Idealna temperatura za neutralnu kupku je 29-34°C. Za okrepljujuću kupku, potrebna je hladnija voda (18-21°C). Dodatkom stimulirajućeg eteričnog ulja, na primjer bora, ružmarina i eukaliptusa, poboljšat ćete djelovanje kupke.

Večernja kupka: melisa, lavanda, geranij, cedar, naranča.

Senzualna kupka: ylang ylang, sandal, ruža, neroli.

Osvježavajuća kupka: bergamot, ružmarin, limun, borovica, menta, eukaliptus

SAUNA

Svrha saune je eliminacija metaboličkih otpadaka koje je tijelo akumuliralo kroz stres, lošu prehranu i nečisti zrak. Ona predstavlja odličan tretman za kožu i jačanje imuniteta.

Ulja koja se preporučuju za upotrebu u sauni lako hlape i svježeg su mirisa, na primjer eukaliptus, limun, menta, bor, borovica, cedar. Dovoljno je pomiješati 2 kapi eteričnog ulja sa 600 ml vode i izliti to na izvor topline.

PARFEMI

Nekoliko eteričnih ulja idealni su prirodni parfemi, sama ili u kombinaciji s drugim uljima. Ylang ylang je poznati, miris sam za sebe. Druga ulja, kao što su ruža, jasmin, neroli i sandal, poznati su tradicionalni sastojci parfema.Kao osnovu za parfem upotrijebite jojobino ulje - na 10 ml jojobinog ulja stavite oko 15 kapi eteričnog ulja ili mješavine eteričnih ulja.

Mnoga eterična ulja mogu se koristiti u kuhanju ili za aromatiziranje umaka. Pomiješajte 1-2 kapi eteričnog ulja s jestivim uljem, maslacem ili vrhnjem i tek tu mješavinu dodajte u jelo. Za slana jela, kao emulgator et. ulja, možete upotrijebiti senf ili majonezu. Kod slatkih jela, kao emulgator upotrijebite med.

Za prvu pomoć kod opeklina, ugriza kukaca ili posjekotina, stavite par kapi lavande. Čisto ulje čajevca je drugo ulje koje se također može nanijeti na kožu u svrhu prve pomoći

Ulje lavande ili ulje čajevca mogu se upotrijebiti za dezinfekciju odjeće i pelena. Kod pranja rublja ili za pranje podova u kuhinji i kupaonici. Dodajte do 50 kapi eteričnog ulja u posudu s toplom vodom.

Za dezinfekciju zraka u prostorijama dodajte 50 kapi eteričnog ulja čajevca na litru vode, stavite u bočicu s raspršivačem i raspršite po prostoriji.

Autor: Ana Koščina