Početna Članci Zdravlje i prehrana 11 znakova upozorenja koji govore da ste emocionalno i fizički iscrpljeni

11 znakova upozorenja koji govore da ste emocionalno i fizički iscrpljeni

Datum objave: 28.01.2019

Svi smo upoznati s iscrpljujućim utjecajem fizičke iznemoglosti, do čega može doći nakon dugog dana provedenog s prijateljima, izazovnog treninga ili kada provedemo dug period bez adekvatnog rasporeda spavanja.

Međutim, često previđamo utjecaj mentalne i emocionalne iscrpljenosti na našu sveukupnu dobrobit. Ono što se u našem današnjem društvu naziva “izgaranjem” ili „burn out“, mentalno i emocionalno iscrpljivanje, često dolazi kao rezultat pokušaja da se uhvati u koštac s previše stresa, previše emocija, previše emocionalnog naprezanja tijekom dugog razdoblja.

„Izgaranje“ često dovodi do drugih problema u našim životima, od nedostatka produktivnosti i odvajanja od života do ozbiljnijih borbi za mentalno zdravlje. Stoga je nevjerojatno važno naučiti prepoznati znakove i simptome i poduzeti korake kako bi sačuvali mentalno i emocionalno zdravlje.

Iako ne postoji način da se u potpunosti izbjegne rizik od „izgaranja“ u današnjem društvu (osim ako se ne namjeravate potpuno maknuti od našeg stresnog društva, živjeti izvan sustava i odsjeći ostatak svijeta, te živjeti u vašem malom mjehuriću), postoje načini pomoću kojih možete promicati bolje mentalno zdravlje, piše Awareness act.

Prvo, poduzmite korake kako biste smanjili stres gdje god je to moguće, a najveće rješenje dolazi od učenja moći riječi “ne”. Odredite prioritete u danu, ne uzimajte više od onoga što osobno možete podnijeti, čak i ako ste na to prisiljeni.

Iako volimo kriviti druge, tvrdeći da smo super zauzeti jer naš šef gomila projekte, ili članovi obitelji odbijaju prihvatiti da imamo samo 24 sata na dan, evo malo teške ljubavi za vas – najveći razlog zašto imate previše toga na vašem tanjuru ste vjerojatno VI. Mnogi od nas postavljaju nevjerojatno visoka očekivanja za sebe, vjerujući da bismo trebali biti u stanju preuzeti sve na sebe bez ikakve pomoći i bez ograničenja, samo da bismo na kraju bili potpuno iscrpljeni.

Drugo važno razmatranje je uključivanje “brige o sebi” u vašu dnevnu rutinu. Trošimo vrijeme i novac kako bismo poboljšali prehranu i povećali tjelesnu aktivnost, kako bismo promicali bolje fizičko zdravlje, ali zašto ne bismo uložili isti trud u naše mentalno zdravlje?

Samopomoć ne mora biti nešto veliko, jednostavno odvojite 20 minuta za lijepu vruću kupku s mjehurićima, tako da svako jutro možete mirno započeti ili pronađite vrijeme za uživanje u jutarnjoj kavi u miru, prije nego krenete u ludi korporativni svijet. To može imati ogroman pozitivan učinak.

Ovdje su 11 upozoravajućih znakova mentalne i emocionalne iscrpljenosti na koje biste trebali obratiti pažnju

# 1 – Mučnina i vrtoglavica

Kada uzmemo u obzir mentalno i emocionalno zdravlje, rijetko razmatramo činjenicu da se naše borbe mogu manifestirati fizičkim znakovima.

Međutim, kada smo potpuno preplavljeni stresom i na rubu potpunog sloma, naša tijela će pokazati fizičke simptome kao što su mučnina i vrtoglavica kao posljednji pokušaj da nas prisili da obratimo pozornost.

# 2 – Nedostatak motivacije

Kada započne „izgaranje“, može se promijeniti naš pogled na život. To nam ostavlja osjećaj kao da je svijet mračniji i negativniji nego inače.

Ako otkrijete da nemate snage pokušati jer već vjerujete da će bilo kakav pokušaj biti neuspješan, to je znak da morate razmisliti o svojim mislima.

# 3 – Redovito ste bolesni

Kao što smo spomenuli u prvoj točki, ponekad mentalne i emocionalne borbe mogu imati vrlo stvaran fizički utjecaj na naša tijela.

Visoka razina stresa povezana je s lošim performansama imunološkog sustava, što znači da ste podložniji prehladi, gripi ili drugim infekcijama.

# 4 – Izbjegavanje odgovornosti

Bilo da ste osoba koja je nije uvijek spremna preuzeti odgovornost na redovnoj osnovi ili ste netko tko je općenito prihvaća, doći će vrijeme u kojem ćete imati toliko toga na tanjuru da to više nećete moći podnijeti.

U ovom trenutku, vi ćete početi izbjegavati preuzimanje odgovornosti u bilo kojoj situaciji. Umjesto da se grizete zbog toga, zastanite, odmaknite se od svega i pronađite razlog tome.

# 5 – Razdražljivost

Osjećate li se uvijek kao da vam je „fitilj pri kraju“ i da vas najmanja stvar može gurnuti preko ruba?

Ne zamjećujemo uvijek sve negativnosti koje nas okružuju, ali ako se odmaknete i procijenite situaciju, možda ćete otkriti da je vaša razdraženost posljedica MNOGIH malih stvari koje se zbrajaju – negativni suradnik s kojim radite, zahtjevi obitelji, financijski stres, negativne vijesti i još mnogo toga.

Svatko treba odmor od stresa u nekom trenutku – od sveg stresa.

# 6 – Tupost

Kada se borimo sa stresnim situacijama, često se pojavljuju bolne ili izazovne emocije. Što više stresa doživljavamo, više se tih osjećaja zadržava u našim životima. Međutim, ako to postane previše, u pokušaju da se spasimo, um će jednostavno ugasiti naše emocije. Kako znate da se to dogodilo?

Odjednom se osjećate otupljeno u svijetu oko sebe, ne osjećate se dobro ni loše u bilo kojoj situaciji, samo ne osjećate ništa. U početku se to može činiti lijepim, ali svijet bez pozitivnih emocija nije onaj u kojem ćete dugo željeti živjeti.

# 7 – Visoka razina anksioznosti

Kako se vaše razine stresa povećavaju, otkrit ćete da će vam više situacija u životu ostaviti osjećaj tjeskobe. Počinjete se brinuti o stvarima koje vas nikada prije ne bi zabrinjavale, uvijek ste usredotočeni na najgori mogući ishod.

Ova negativnost samo će povećati stres, stvarajući začarani krug.

# 8 – Uvijek kasnite

Nije da ne želite stići na vrijeme stići do stvari, ali se nekako uvijek osjećate kao da ste korak iza života. Ovo može biti samo znak da pokušavate previše toga natrpati u vremenu koje imate.

To nevjerojatno troši vaše vrijeme i energiju – pa zašto ne biste sebi dali prijeko potrebnu pauzu?

# 9 – Presnažne emocije

Neposredno prije nego što dođete u stanje tuposti (točka 6), vaše emocije moraju najprije doći do glave. U ovom trenutku, emocije, stres i tjeskoba koju doživljavate toliko su jaki da vas najmanji okidač može potpuno rastrojiti.

Možda čak i ne znate što se dogodilo, odjednom plačete ili vičete bez ikakvog objašnjenja.

# 10 – Teškoće u spavanju

Kada smo na rubu ‘izgaranja’, svi stresovi i brige koje doživljavamo u danu često se neprestano vrte u našim umovima. Naša nesposobnost da to isključimo dodatno povećava stres koji osjećamo i to nas sprječava da spavamo.

Pokušajte meditirati prije spavanja kako biste očistili um i definitivno uspostavite rutinu za spavanje koja ne uključuje rad do trenutka kad odete u krevet.

# 11 – Otežana koncentracija

Baš kao što smo spomenuli u točki 10 da ne možete spavati jer ne možete isključiti um, to također ometa vašu sposobnost koncentracije.

Budući da vam u svakom trenutku kroz glavu prolazi milijun misli, gotovo je nemoguće usredotočiti se na zadatak. To može imati strašan utjecaj na vašu produktivnost na poslu.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić

Izvor: Atma.hr