Početna Članci Zanimljivosti i aktualnosti Gaura Purnima: Danas se u Indiji slavi pojava Zlatnog Avatara – otkrijte tko je ON

Gaura Purnima: Danas se u Indiji slavi pojava Zlatnog Avatara – otkrijte tko je ON

Datum objave: 21.03.2019

U vaišnavskoj tradiciji, jednoj od najdrevnijih duhovnih tradicija Indije, danas se slavi Gaura Purnima, dan pojave Zlatnog Avatara – Sri Caitanya Mahaprabhua. Njegovom pojavom je otpočelo Zlatno Doba unutar Kali-yuge. Rečeno je da će ovo Zlatno Doba, doba porasta duhovnosti, koje je počelo 1486. godine, trajati deset tisuća godina.

Smatra se da je Sri Caitanya Mahaprabhu (čitaj Šri Ćeitanja Mahaprabu) (1486-1533) božanska inkarnacija. Poznato je već da se, prema informacijama vedskih spisa, Bog Krišna (ili Višnu) pojavljuje u raznim vremenima i u različitim inkarnacijama. Takve se božanske inkarnacije nazivaju avatari.

Ponekad se Bog inkarnira na vrlo skrivene i misteriozne načine jer On, naravno, nije obavezan pojavljivati se samo po propisima spisa. To, naravno, otvara i mnogo prostora za zloupotrebu pa tako imamo mnoštvo samozvanih Bogova. Ipak, poznavajući prirodu ljudskog bića, Vede daju mnoge podatke o pojavama i ovakvih prikrivenih inkarnacija kao što je Sri Caitanya Mahaprabhu.

Smatra se da je Sri Caitanya Mahaprabhu inkarnacija u kojoj su utjelovljeni Radha i Krišna, tj. ženski i muški aspekt Boga u jednoj inkarnaciji. Ova je ezoterična inkarnacija svijetu donijela duhovni proces koji omogućuje i stanovnicima Kali-yuge uvide u najdublje predjele transcendencije.

Opisano je kako se u Kali yugi Bog pojavljuje kao Tajni Avatar, ili posebna, prikrivena inkarnacija. Njegovo postojanje u Kali-yugi se smatra prikrivenim zbog toga što se, za razliku od ostalihavatara, ovaj Avatar NE predstavlja kao inkarnacija. Umjesto toga, On se predstavlja kao ljudsko biće koje je opčinjeno duhovnim životom i puno ljubavi prema Bogu. Samo njegovi najiskreniji učenici i intimni pratioci su mogli uvidjeti Njegovu izvornu božansku prirodu. Ipak, oni koji proučavaju spise, mogu otkriti Njegov stvarni identitet.

Vedski i post-vedski zapisi avatare opisuju vrlo detaljno: njihovo rodstvo, grad u kojem se pojavljuju, misija koju ostvaruju i različite slične potankosti. Izravne, vrlo jasne izjave o božanstvenosti Sri Caitanya Mahaprabhua mogu se pronaći u Mahabharati i Srimad Bhagavatamu koji su zapisani stoljećima prije Njegova rođenja. Jedan veliki tekst za kojeg se smatra da je dio Atharva Vede, Chaitanya Upanishad predskazuje Njegove slave. Krishna-yamala i Brahma-yamalaposebno napominju ime Njegove majke i grad Navadvip u kojem se rodio. Ova dva spisa također napominju Njegovu misiju – sankirtan – širenje kirtana tj. pjevanja, mantranja i meditacije na transcendentalna imena Boga.

Srimad Bhagavatam navodi izjavu o Sri Caitanya Mahaprabhuu kao Zlatnom Avataru Kali-yuge i dodaje daljnje informacije o sankirtan pokretu: “U dobu Kali, inkarnacija Gospodina uvijek pjeva i mantra sveto ime Krišne u društvu svojih pratioca. Njegova put nije crna (poput Krišnine) već zlatna. Mudri Ga obožavaju slaveći Njegovo ime u društvu.” Srimad Bhagavatam (11.5.32).

Često se navodi pjevanje svetih imena ‘in congregation’ dakle skupno pjevanje, čak više od osobne meditacije. Svakako, Sri Caitanya Mahaprabhu i Njegova učenja o božanskoj ljubavi kroz skupno pjevanje svetih imena su jedno od mnogih skrivenih blaga Indije.

Proslava Gaura Purnima slavi se diljem Indije, a na Zapadu u svim ISKCON Centrima i hramovima. Pronađite ih u svom gradu i proslavite ovaj veliki duhovni festival!

Preuzeto sa: Atma.hr