Početna Članci Duhovnost i psihologija Znakovi da vam „unutarnje dijete“ uništava veze

Znakovi da vam „unutarnje dijete“ uništava veze

Datum objave: 22.10.2020

Vaše unutarnje dijete je uvijek unutar vas. Nosite ga sa sobom gdje god idete, jer on ili ona živi u vašem srcu.

Kada je unutarnje dijete napušteno od svog oca ili majke, obeshrabreno ili nije ‘priznato’ od strane roditelja kad ste bili mladi, prevareno ili odbijeno od strane voljene osobe … što se onda događa?

Što unutarnje dijete čini?

Unutarnje dijete kaže: “Ja ću se zaštiti od osjećaja prema svima. Ne želim ozbiljan ljubavni odnos, jer voljeti nekoga znači biti napušten ili odbijen. Briga za nekoga uzrokovat će mi bol, depresiju pa čak i bolest.

Naravno, nastavit ćete živjeti, krenut ćete dalje, ali vaše unutarnje dijete će biti tu zauvijek, štiteći vas od novog mogućeg slamanja srca.

Što se događa kada se povežete, susretnete, vidite (čak i putem interneta) mogućeg dugoročnog partnera?

Unutarnje dijete (tarot karta 9 štapova) se budi (kao velika energetska snaga), već u strahu od gubitka te osobe u budućnosti. Hoće li me ostaviti zbog druge osobe? Hoće li me odbiti, kad se moje srce potpuno otvori?

Hoće li ta osoba biti zla, arogantna ili pakosna? Hoće li se razboljeti ili možda čak i umrijeti? Vaše unutarnje dijete je toliko prestrašeno zbog svega što ste već prošli da i najmanji oblik vezanosti može potaknuti alarm.

Kako taj okidač funkcionira?

Energija može preuzeti vaš cijeli sustav. Toliko je jaka da se može pojaviti u vašim tjelesnim funkcijama, čak se može odraziti na ponašanje i spavanje. Odjednom, to može izgledati ovako:

– Srčani problemi – ‘niotkuda’

– Snažan osjećaj da moramo prekinuti s tim

– Velika nervoza, bez ikakvog razloga

– Bezrazložan plač i osjećaj straha i izgubljenosti

– Osoba s kojom se zbližavate mora biti “uklonjena’

– Ne možete spavati, nešto ‘ozbiljno nije u redu’

– Možete početi s alkoholom/pušenjem ili nekom drugom navikom pomoću koje bježite od stvarnosti

– Osjećate da se nalazite u velikoj opasnosti i želite ‘pobjeći’

– Morate biti sami i zaštititi sebe

– Osjećate da je situacija “alarmantna”

Što možete učiniti?

Meditirajte. Stavite ruku na srce i gledajte dijete (vas kao dječaka/djevojčicu) ispred vas. Pitajte ga zašto se toliko boji. Zagrlite ga dok plače. Recite mu ovo: “Ja sam sada odrastao. Ja ću te i dalje štititi i tješiti. Ja želim biti otvoren za ovu novu ljubav.

Znam da je ovo što radiš iz ljubavi prema meni. Hvala ti. Ali ja sam odrastao sada i ja izabirem povezati se s tom osobom. Ne plaši se, vjeruj mi … ”

Stavite unutarnje dijete natrag u svoje srce. Dajte mu neke igračke s kojima se može igrati i neka mu bude ugodno. Morate to učiniti svaki dan, kada se opet jako počne bojati voljeti … “.

Napomena: Prvi susret s vašim unutarnjim djetetom može biti vrlo emocionalan. Ono bi moglo samo stajati u tamnom kutu i plakati – već desetljećima. Samo ga zagrlite i utješite, jer vi ste sada odrasli.

Podijelite emocije, mazite ga i uvjerite se da razumije da će se situacija promijeniti Sada. Vi ćete ga i dalje voljeti, ali ćete istovremeno biti otvoreni za novu ljubav.

Gledajte dijete u oči. Koncentrirajte se na njega, duže vrijeme. Osjetite kako se osjeća, kako djeluje. Uplašeno je, zbunjeno, nesigurno. Koliko je staro vaše dijete?

Pogledajte kako vas sprječava da se promijenite, kako vas sprječava da postanete emocionalno odrasli. Pogledajte kako vas sprječava da dođete do svojih pravih osjećaja.

Vi možete utješiti dijete. Možete mu šaputati, na primjer: Ja sam << ime >> i imam << dob>> godina. Kunem ti se da ću te zaštititi od svega što bi ti moglo naškoditi. Mi možemo učiniti sve, možemo biti bilo gdje i voljeti svakoga.

U redu je imati osjećaje. Napravimo promjenu. Ja sam se već promijenio. Vidim tvoje strahove i ja ih razumijem. Vidim bol koju si doživio u prošlosti. Ti si odrasla osoba sada i možeš računati na sebe. Sada možeš zaštititi sebe, voljeti sebe i otići.

Zagrlite svoje unutarnje dijete i pustite da se igra umjesto da se boji.

Meditacije i prakse s unutarnjim djetetom

Ovo je primjer:

‘Danas sam lutala šumom, gledajući kroz oči malog djeteta. Mog unutarnjeg djeteta.

Gdje bi ono voljelo biti? Što želi vidjeti? Gdje želi ići? Što ga čini sretnim u sadašnjosti i budućnosti? Koji su njegovi snovi? Koje su njegove nade? Gdje bi me noge trebale odnijeti  da oboje budemo sretni?

Mi – ja i moje unutarnje dijete tada ugledamo prekrasan dvorac, veliko stablo za ‘uzemljenje’ i putokaz koji pokazuje dva različita smjera: naš svakodnevni ‘slobodan izbor’. Gledamo ‘otvorenu cestu’ punu svježeg i kisika i rasta! To su simboli za nove izbore. Vi možete učiniti isto!

Drugi postupak s Unutarnjim djetetom

Napravite šarenu vizualnu priču (koristite velike listove papira s bojama, šljokicama i srcima). Stavite na nju sve stvari koje vas čine sretnima i čine da se osjećate sigurno. Izrežite srca, hranu, medvjediće, sve što vam se sviđa iz časopisa i napraviti sretan, topli kolaž iz djetinjstva.

Vizualna priča prikazuje tko ste zaista htjeli biti kao dijete i što to dijete čini sretnim. Što mu možete dati kako bi se osjećalo sigurno? Novu sobu? Je li mu potrebno da ga stavite na spavanje? Treba li mu određena igračka? Ili samo želi da ga zagrlite i da se može u vašem naručju isplakati?

Je li mu potrebno čuti određene riječi kao što su “na sigurnom si”, “voljen si” i “ja se brinem o tebi i jako te volim ‘. Kada se smiri vratite ga natrag u svoje srce.

To je prostor  u kojem će ono uvijek biti i nemojte ga zaboraviti s vremena na vrijeme provjeriti, jer su većina napada panike ili zdravstvenih poteškoća koje se pojavljuju u odrasloj dobi često povezani s malim djetetom koje ima strahove i bolove i ne osjeća se sigurno u svijetu odraslih.

Neugodno se osjećate na zemlji – utjelovite se u ovo  tijelo s ljubavlju

Ono se, također, može osjećati kao da “ne pripada na ovu zemlju ‘. To zvuči vrlo ‘duboko’. Nije. Vaše unutarnje dijete i vaša duša doživjeli su dovoljno trauma i boli, bolesti i smrti u prošlim životima.

Duša pamti te traume na planeti Zemlji. Zašto se vraćati na to nesigurno mjesto? Zvuči smiješno, ali to je istina.

Dvojnost i ego na zemlji uzrokuju nam sve ‘traume’. Napustili smo zemlju, nakon tih trauma, a mnoge duše hodaju ovom zemljom ‘neiscijeljene’ i ‘nepotpune’. Mnogi iscjelitelji u ovom trenutku su “ranjeni iscjelitelji ‘.

Duša se sjeća traume i što se više utjelovljujete, više ćete se sjećati svih boli. Imajući na umu da ste prošli kroz svu tu bol, možete otpustiti emocije. Vi ste u mogućnosti sada uzemljiti se, opet voljeti Majku Zemlju, slati svjetlo svim prošlim životnim traumama.

Recite sebi: ‘Ja sada živim novi život i utjelovit ću se u Ovdje i Sada. Tražim od svoje duše da se u potpunosti utjelovi u ovom tijelu, u ovoj godini (imenujte godinu, mjesec  i dan).

Dajem sebi dopuštenje da u potpunosti živim u ovom tijelu, ovom životu, u potpunosti iscijeljen – u čistom svjetlu, od sada pa nadalje.

Nisam više uplašen – danas moj život ponovno počinje, a ja sam u potpunosti svjestan i voljen.”

Prakticirajte vizualne priče, ali i ‘nahranite’ unutarnje dijete sa stvarima koje bi svi trebali činiti kao odrasli – u svakom danu ima nešto s čim se možete ‘igrati’, nešto čemu se možete smijati, nešto zbog čega se možete osjećati mladi.

Možemo gledati crtane filmove, igrati igrice na računalu ili možemo prizvati osjećaj nevinosti – poput male djece,  bez obzira na svu bol koju smo doživjeli u ovom životu. Učinite to sada. I neka iscjeljivanje počne odmah.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić

Izvor: Atma.hr