Početna Članci Duhovnost i psihologija Tradicija ljubljenja ispod imele

Tradicija ljubljenja ispod imele

Datum objave: 02.01.2012

 Imela se obično povezuje s Božićem ili Novom godinom i simbolizira mir, pomirenje i sreću. Međutim, njena primjena i simbolika seže daleko u prošlost, još u vrijeme prije Krista. Najviše su ju štovali Druidi i Vikinzi. Druidi su ju nosili prikačenu oko vrata i smatrali svetom biljkom koja liječi i štiti od zlih sila, te liječi neplodnost. 

Odatle vjerojatno potječe tradicija ljubljenja ispod imele. Čak su imali poseban ritual prilikom branja imele. Vikinzi su vjerovali da ima sposobnost dizanja iz mrtvih i povezivali su ju sa Balderom - bogom ljetnog sunca. Zbog svoje popularnosti u poganskim narodima, kroz cijeli srednji vijek imelu je bilo zabranjeno koristiti kao ukras, a to je jedan od razloga zbog čega se crkve ni danas ne ukrašavaju tom biljkom.


Biljka Imela
Imela je poluparazitska biljka bijele boje koja raste u obliku zimzelenog grma, promjera do 1 metar. U prirodi razlikujemo bijelu i crnogoričnu imelu, ovisno otome na kojem drvetu raste. Bijela imela ( Viscum album ) najčešće raste na listopadnom drveću koje ima meku koru kao što su breza, vrba, lipa, kruška, jabuka. Njen srodnik, crnogorična imela ( Viscum laxum Boiss ) obično raste na borovima, jelama i smrekama. Svrstava se u poluparazitsko drveće zbog toga što se voli gnijezditi na domaćinu i pritom uzimati od njega vodu, iako je sama biljka sposobna obavljati proces fotosinteze i formirati vlastite organske tvari. Rasprostranjena je uglavnom diljem Europe, Azije i Sjeverne Afrike. U narodu ju još nazivaju lijepak, visk, cmelj, melina i višće.


Ljekovitost i primjena u medicini
Imela se kao ljekovita biljka koristi još od 5 stoljeća prije Krista, a u narodnoj medicini taj običaj je ostao uvelike prakticiran još do danas. Službena medicina priznala je njenu ljekovitost, a u posljednje vrijeme čak se razmatra kao lijek ili sastavni dio lijeka protiv karcinoma i AIDS-a. Dokazano je da Imela sadrži čitav niz ljekovitih tvari. Najvažniji od njih su: lecitin, viskotoksini, histamin, lignin, flavonoidi, kolin, lignin te masno i eterično ulje. Koristi se u obliku čaja, praška, meda, vina i tinkture.
Izaziva pojačan rad žlijezda probavnog trakta te pospješuje izmjenu tvari u organizmu. Ako patite od kroničnog zatvora od velike pomoći će vam biti upravo Imela. Pored toga normalizira izlučivanje žuči te uklanja uzroke nastanka šećerne bolesti. No najviše zanimanja privlači njeno djelovanje na niski i visoki krvni tlak uzrokovan smetnjama u krvotoku. Ljekovite tvari u toj biljci uzrokovat će da se kolanje krvi kroz organizam normalizira, te time ojačati najjači mišić – srce. Kako dolazi do potpune ravnoteže krvožilnog sustava, visokog i niskog krvnog tlaka više neće biti, kao ni vrtoglavice, glavobolje i migrene, zujanja u ušima, nadiranja krvi u glavu i dr. Normaliziran optok krvi će također jako povoljno djelovati kod žena prilikom bolnih menstruacija, kao i kod povraćanja krvi i krvarenja iz pluća.
Pokazalo se da Imela pomaže i u ličenju od karcinomnih oboljenja. Sadrži ljekovitu tvar lecitin iz koje se dobija lecitinol koji već u malim količinama može uništiti stanice karcinoma, te povratiti oslabljen imunitet. Pomaže prilikom oporavka, ublažava mučninu, povraćanje, opadanje kose, nesanicu te gubitak apetita. Uspješna je samo kod karcinoma koji stvaraju čireve, ali ne i kod liječenja leukemije. Međutim, istraživanja se nastavljaju.

Autor: Goran Mizdrak

© Copyright Park Božanske Energije, Zagreb
01/29 81 421 ili mobitel: 091/16 17 540; (od 11 do 14 sati)
e-mail: info@divineenergypark.org;
Facebook stranica: Divine Energy Park
www.divineenergypark.org