Početna Članci Duhovnost i psihologija Tajanstvena nevidljiva veza – Svjesnost stvara stvarnost

Tajanstvena nevidljiva veza – Svjesnost stvara stvarnost

Datum objave: 15.10.2018

Svjesnost je duboka tema koja uzbuđuje svakoga tko se usuđuje razmišljati. Može se shvatiti kao nešto nedostižno, nedefinirano, kao velika iluzija koju stvara mozak.

Kao i iskustvo, svjesnost je apstraktna i subjektivna, što je čini otvorenom za tumačenje i promjenu, a u velikoj mjeri ovisi o promatraču. U svezi stvaranja stvarnosti, svjesnost igra veliku ulogu. To znači da su fizički svijet i nefizički u bliskom odnosu.

Postoji tajanstvena veza između vidljivih čestica koje možemo promatrati i nevidljivog svijeta svjesnosti. Neki nagađaju da je svjesnost ta koja stvara stvarnost.

Iz perspektive da svjesnost stvara stvarnost, evo što stručnjaci iz ovog područja govore o ovoj teoriji.

Kako svjesnost može stvoriti stvarnost

Kolektivno nesvjesno

Pretpostavimo da ono što nazivamo svjesnost ima tri različita sloja. Jedan sloj je ono što većina ljudi smatra sviješću, operacijski sustav koji upotrebljavate za razmišljanje, sustav koji poznajete. Drugi sloj je podsvjesni um, dio kojeg niste svjesni i koji pokreće većinu vaših svjesnih odluka što vas čini onim koji ih stvara.

Treći sloj je nesvjesni um, dio vašeg podsvjesnog uma koji se povezuje s vašom sviješću. Do nesvjesnog uma može se probiti isključivo hipnozom ili sličnom situacijom kao kad sanjate. Sva tri dijela su vaša svjesnost, piše Life coach code.

Međutim, ovaj je dio povezan s nečim što psiholozi nazivaju kolektivno nesvjesno, mreža koja se nalazi u pozadini kolektivne svijesti čovječanstva i mreže koja je odgovorna za većinu odluka čovječanstva. To kolektivno nesvjesno stvara i oblikuje naš svijet.

Poznati psihijatar Carl Gustav Jung koncipirao je pojam “kolektivno nesvjesno” koji opisuje kako su naše vrste povezane s mrežom simbola, arhetipova i instinkta koji se ne mogu vidjeti, no kada ih se sanja kolektivno, manifestirat će se u fizičkom.

To kolektivno nesvjesno, vjerovao je, podržava našu fizičku stvarnost. Jednom podijeljeno u masi čovječanstva, utječe na pojedince i cijelu vrstu.

“Maligna egofrenija” i  Wetiko sindrom

Autor Paul Levy spominje ideju kolektivno nesvjesnog u svojim knjigama. Prema Levyju Wetiko je nativni američki pojam, što znači psihički virus ili parazit uma. A kolektivno nesvjesno dovodi do onoga što naziva “maligna egofrenija”.

On je to opisao kao rastuće razine ega i manije koje proizlaze iz dubine nesvjesnog u što su svi na planeti uključeni. To znači da naša vlastita individualna stvarnost koju smo stvorili iz nesvjesnih razina pridonosi svemu fizičkom, kakvo danas vidimo u svijetu.

Svjesno stvaranje

Ako stvaramo stvarnost iz nesvjesnog, također je moguće stvoriti stvarnost s razine naše svjesne svijesti. To bi moglo značiti da imamo moć stvoriti vrstu stvarnosti koju želimo. Ako je to iz mjesta bez ega, to će biti stvarnost koju stvarate s razine svjesne svijesti.

Sve što radimo utječe na veću cjelinu, sve je povezano sa svime. Kada činimo stvari pozitivno, to će potaknuti druge.

Kada se stvari stvaraju iz negativne egoistične namjere to povrjeđuje kolektivno nesvjesno, kao i vas na način koji će vas natjerati na učenje.

Sve što radimo svjesno kao pojedinac stvara valove u kolektivno nesvjesnom što će uskoro potaknuti druge da budu više svjesni sebe.

To može osnažiti čovječanstvo da se izdigne u svjesnom stvaranju kao kolektiv i izliječi virus uma unutar nesvjesnog čovječanstva. Tako ćemo stvoriti bolji svijet.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić

Izvor: Atma.hr