Početna Članci Duhovnost i psihologija Sveta vatra zoroastrizma

Sveta vatra zoroastrizma

Datum objave: 10.02.2010

Vatra je bila štovana u drevnim kulturama diljem svijeta. U grčkoj mitologiji, Titan Prometej, iz svoje velike ljubavi prema ljudima, izdaje Zeusa i krade vatru iz raja, te je donosi dolje na Zemlju na korist čovječanstvu. Za kaznu, Zeus okuje Prometeja na Kavkazu, jer čovječanstvo još nije bilo spremno za takav dar od Bogova.

Vatra je bila štovana u drevnim kulturama diljem svijeta. U grčkoj mitologiji, Titan Prometej, iz svoje velike ljubavi prema ljudima, izdaje Zeusa i krade vatru iz raja, te je donosi dolje na Zemlju na korist čovječanstvu. Za kaznu, Zeus okuje Prometeja na Kavkazu, jer čovječanstvo još nije bilo spremno za takav dar od Bogova.


Vatra je sin Ahura Mazde, Duha Sunca "atashAhure Mazdaoputhra". Vatra je najčišća od svih elemenata na Zemlji, zaista, ona transcendira sve ostale elemente. To je sedma i posljednja kreacija Ahura Mazde, nakon kreacije čovjeka.


Vatra rastjeruje mrak, koji je dio Ahrimana, duha zla. Kada sunce zalazi, i hladna mračna noć zavlada, tada se vatra / svjetlost pali. Ova toplina i svjetlost, predstavljaju sunce na Zemlji. Ona prebiva u svim živim bićima Ahura Mazde. Vatra je enigmatičan element; ona je neuhvatljiva, uvijek teži prema gore, suosjećajna kada se kontrolira, ali nemilosrdna i destruktivna kada je nekontrolirana. Povrh toga, najhumanija je od svih elemenata – vatra služi čovjeku, životinja od nje nema koristi.

Vatra zahtjeva prvo pažljivost, a zatim se koristi ; niti jedna ljudska civilizacija nebi mogla opstati bez vatre. Upotrebljava se prilikom kuhanja, pri kovanju željeza i mačeva, kod izgradnje kuća… koji omogućuju ljudsku evoluciju. Mnoge ugledne, pozitivne značajke ljudskih bića, povezane su s vatrom: toplina srca, svjetlo razmišljanja, vatra entuzijazma, gorljivost, hrabrost itd.

U mnogim svjetskim religijama, vatra služi kao svjedok u mnogim ceremonijama. Svetu vatru nije dopušteno ugasiti. Postojalo je također i suđenje pomoću vatre, u kojem bi nevin ostao neozlijeđen, dok bi krivac umirao. Vatra je simbol pravde, istine i čistoće.


Religija Zoroastrizam poznaje tri kalendara. Shehenshai, Fasli i Kadmi. Onaj koji je najčešće korišten u Indiji je Shehenshai kalendar, a uveden je za vrijeme vladavine kralja Jezdegarda III. u Iranu. Prvih sedam dana nazvani su Amesha Spentas ili Darežljivi besmrtnici, nalik na arkanđele koji upravljaju sa sedam glavnih kreacija Zemlje.


Ostatak dana u mjesecu, nose imena Jazata, nalik na anđele predstavljajući različite elemente u prirodi i svemru. Posljednjih pet dana kalendarske godine, nazvani su prema pet Gata, odnosno Svetih knjiga. Posljednji dan u godini posvećen je pokajanju, razmatranju i razrješavanju.


Kada dođe Nova godina, mnogi Zoroastristi posjećuju Hram vatre, i mole se Ahura Mazdi kroz njegov simbol vatre, proroku Zaratustri i ostalim božanskim bićima Zoroastrijske kozmologije koja zadire duboko u svijet prirode i svemira kako bi dosegla kreativni duh koji se skriva iza vanjske pojave.

Autor: Aban Bana


Zoroastrist ulazi u Hram vatre nakon kratkog rituala i nudi sandalovinu za svetu vatru u svetištu, dostupnu samo glavnom svećeniku. Hramovi vatre imaju tri kategorije: Atash Behram, Atash Aderan and Atash Dadgah.

Ceremonija posvećivanja vatre najviše kategorije, Atash Behrama, je najusavršenija. U indiji postoji osam Atash Behrama: četiri u Mumbaiju, dva u Suratu, jdna u Udwadi i jedna u Navsari.