Početna Članci Duhovnost i psihologija Što se događa tijekom napadaja panike?

Što se događa tijekom napadaja panike?

Datum objave: 17.10.2022

Ono što obično doživljavamo kao moguću prijetnju ili opasnost koja izaziva napad panike zapravo počinje u mozgu. Iz mozga se signali šalju u živčani sustav našeg tijela. Živčani sustav je taj koji je odgovoran za pripremu našeg tijela da se suoči ili izbjegne prijetnju. Također je odgovoran za vraćanje našeg tijela u prvobitno stanje ravnoteže ili mira nakon što prijetnja nestane ili se smanji.

Laički rečeno, postoji neovisno područje živčanog sustava odgovorno za uspon i pad našeg osjećaja nervoze. Ovaj porast osjećaja odgovoran je za pripremu našeg tijela da se suoči s opasnošću ili da pobjegne od nje.

Osjećaj porasta je kontroverzni dio živčanog sustava koji pokreće tjeskobu (ili možda napadaj panike), dok je osjećaj popuštanja onaj koji dovodi naše tijelo u prvobitno ugodno stanje.

Mogli biste se zapitati koji se točno dio našeg tijela aktivira tijekom napadaja panike?

Medicinski rečeno, odmah iznad bubrega nalaze se nadbubrežne žlijezde koje ispuštaju adrenalin (hormon) kada smo u stanju tjeskobe. Adrenalin je odgovoran za održavanje naše tjeskobe.

Upamtite da je tjeskoba unutar kontroliranih razina ovdje da zaštiti, a ne da šteti, zbog čega osjećaj tjeskobe može biti koristan za tijelo. Nakon što je uzbuđenje gotovo, osjećaj jenjavanja preuzima i vraća naše tijelo u način opuštanja.

Što možemo učiniti kako bismo kontrolirali tjeskobu na podnošljivu razinu? Možemo se uključiti u neke tehnike suočavanja ili strategije kako bismo raspršili ili kontrolirali tjeskobu.

Tehnike suočavanja zapravo su sredstva za aktiviranje osjećaja popuštanja čak i prije nego što percipirana opasnost prođe. Htjeli mi to ili ne, ovaj će se osjećaj pokrenuti u jednom ili drugom trenutku jer tijelo ne može nastaviti ostati u sve većem stanju tjeskobe.

Primijetite kako je naše tijelo genijalno umjetničko djelo. Ne trebamo se bojati da će tjeskoba dosegnuti nekontroliranu razinu jer su naše tjelesne stanice dovoljno mudre da se zaštite od svake potencijalne štete.

Možemo čak i razmišljati negativno i uočiti najgori scenarij; ipak će domišljatost našeg tijela prevladati i zaštititi nas. Čak je i moderna znanost zbunjena načinom na koji funkcionira ljudsko tijelo, zbog čega se s vremenom pojavljuju nova otkrića. U kakvoj god situaciji da se nađemo, možemo biti sigurni da nas naša tijela žele zaštititi od zla.

Da sažmemo ono o čemu smo dosad razgovarali, tjeskoba ili napadi panike zapravo su proizvodi našeg uma; i do određene mjere, posljedica su tjelesne kemije.

Zabavite se vizualizacijom karikature dviju osoba – jedna predstavlja vaš um, a druga vaše tijelo. Dok um nastavlja raditi svakakve stvari kako bi doveo tijelo u najgore stanje (predstavljajući tjeskobu), tijelo se drži na tlu - samouvjereno i jedva se kreće.

Izvor: https://populararticles.co/what-transpires-during-a-panic-attack/
Foto: https://pixabay.com/photos/portrait-gloomy-young-woman-blue-1634421/