Skepticizam

Datum objave: 16.02.2010

Stranica znanja 21
1. studeni 1995.
London,Velika Britanija


Neznanje je biti skeptik, a ne znati da si skeptik. Ako misliš da si skeptik, više nisi skeptik! Slutiš o nečem višem. Tako, u stvarnosti, nikad ne možeš saznati jesi li skeptik ili nisi!

Skeptik se zapleo u obrasce i odbacuje sve ostale mogućnosti. Međutim, ova kreacija sadrži sve mogućnosti. Skepticizam nestaje kada pojedinac razumije promjene u obrascima.

Istinski znanstvenik sebi nikada ne može dopustiti da bude skeptik, jer skepticizam uklanja mogućnosti i ne nastavlja zadirati u neznana područja postojanja.

Ukratko, skepticizam je stav: "Ja sve to znam", a taj stav je neznanstven. Znanje raspršuje skepticizam.

U svakom ljudskom biću, duboko unutra, nalazi se vjera i ljubav. Ono što smatraš skepticizmom samo je tanak sloj. Ako tvoj um kaže: "Oni su skeptici“, ti jačaš njihov skepticizam.

Nemoj priznati nečiji skepticizam i nemoj pokušavati raspravljati s njima. Rasprava jača njihov skepticizam. Strah od upletanja u nečiju slobodu donosi veći otpor i uzrokuje veći skepticizam.

Tvoja tišina i osmjeh iz srca odagnat će njihov skepticizam. Nema ničeg boljeg od tišine za razbijanje skepticizma. Tišina je kvaliteta svijesti, ne samo čvrsto zatvorene usnice.

Skepticizam se javlja jedino kod ljudi koji vide granice. Djeca nisu skeptici. Ona žive u svom svijetu mašte, svijetu brojnih mogućnosti. Njihov svijet je svijet nevinosti, radosti, ljepote i tolike ljubavi.

Sri Sri Ravi Shankar
Umijeće življenja - Art of living foundation