Početna Članci Duhovnost i psihologija Osvrt na meditacijske intenzive i duhovno učenje dr. Đure Despota

Osvrt na meditacijske intenzive i duhovno učenje dr. Đure Despota

Datum objave: 12.03.2017

Susrete i vodstvo dr. Đure Despota smatram jedno od najvažnijih događaja u svom životu. Prve susrete s Đurom, gdje sam jednom prilikom svjedočio njegovoj materijalizaciji vibhutija, opisao sam u svojoj knjizi Šapat s Atlantide.


Đuro nije čovjek od puno riječi, on je prije svega praktičar i živi primjer prosvjetljenja, osobe koja je ovladala svojim umom. Stoga, čitajući svoje dnevničke zapise, a i zbog same činjenice da sam dobio njegov usmeni blagoslov za podučavanje Tibetanske meditacije, a što na žalost, zbog preosjetljivosti na tuđe energije, već godinama ne radim, želim barem ovim putem javnosti prezentirati nešto od blaga koje je s nama podijelio na svojim legendarnim intenzivima.   


Čovjekovo prirodno stanje svijesti je božanska kozmička svijest. Naš cilj je postići ta viša stanja svijesti koja se očituju stanjem bez misli i emocija, jednostavno – svjesnošću samoj po sebi.

Đuro kaže da je povišena stanja svijesti moguće postići samo na ova dva načina: kroz patnju ili kroz meditaciju.

Meditirati treba onda kada imamo dosta energije, kada nam je razina energije najviša. Nekome će više odgovarati jutro, a nekome popodne. Optimalno je meditirati dva puta dnevno po sat vremena i to u razdoblju prije svitanja, odnosno navečer nakon zalaska sunca.

Za uspješnu meditaciju potrebna je dobra koncentracija. A da bi imali dobru koncentraciju potrebna nam je povišena razina energije, koju unašamo kroz pravilnu prehranu, dobar san i disanje.

Kada opada energija, opada i svjesnost, te se javljaju misli, emocije, vizije i slušne halucinacije. Kod prave meditacije nema misli i emocija, kao i u dubokom snu. Razlika je u tome što smo u čistoj svijesti visoko svjesni, za razliku od dubokog sna.
Đuro uvijek naglašava da treba izbjegavati vizije, ne zadržavati se na njima. Izuzetak su meditacije gdje je nužno potreban kontakt s nekim bićem svjetla.  

Važne su i tjelesne vježbe i obraćanje pozornosti na misli i emocije. Najveće količine energije mi gubimo upravo putem misli i emocija, te seksualnu aktivnost (ejakulaciju).

Celibat bi u tom smislu bio idealno rješenje, no u praksi se zapaža suprotan efekt (pogotovo kod svećenika). Stoga je celibat rješenje jedino za one pojedince koji su nadišli želju za seksom, odnosno za one koji barataju tehnikama koje mogu preusmjeriti energiju nižih čakri u više čakre.

Veoma je važna okolina u kojoj boravite, mjesta na koja izlazite i gdje radite. Važno je i mjesto spavanja. Potpuna zaštita od podzemnih voda i svemirskog zračenja ne postoji, stoga je najbolje fizički se maknuti s mjesta lošeg zračenja. Sredstva zaštite mogu biti ploče kristala ahata, osobni kristali i bio piramide.

| * MOJA OPASKA: Pošto se ovaj intenziv održao, ako me sjećanje ne vara, 2000. godine, u to vrijeme u Hrvatskoj nisu postojali orgoniti (INDIGO SVIJET ih počinje proizvoditi 2007.), ovoj listi bih svakako pridodao orgonite. Zbog intenzivnog širenja mobilnih stanica i chemtrailsa, danas, barem u gradovima,  gotovo da ni ne možemo izbjeći štetno zračenje, zbog čega posezanje za nekom vrstom zaštite postaje prioritet. Meni osobno, orgoniti su se do sada pokazali kao najbolje rješenje, iako dijelim mišljenje s Đurom da je jedino pravo rješenje fizički se maknuti, po cijenu prodaje stana i preseljenja. No tu se susrećemo s drugim problemom – a to je sama detekcija štetnih zračenja. Zatražio sam uslugu nekoliko bioenergetičara koji su raznom aparaturom tražili štetna zračenja i svaki bi mi dao drugačije očitanje. Stoga se osobno ne vežem na ničije analize, uključujući i one koje osobno radim rašljama, već radije pratim svoje fizičke senzacije,  kvalitetu sna i ne odvajam se od svog osobnog orgonita. Ono što je po meni činjenica je to da smo štetnim zračenjima i astralnim utjecajima najpodložniji noću, najčešće u periodu između 2 i 3 sata ujutro.|

Prilikom meditacije poželjno je zauzeti takav položaj u kojem je kičma ravna. Nije bitna tehnika koja se radi već stanje svijesti u kojem se nalaziš.

| * MOJA OPASKA: Ovo objašnjava zašto su neki liječnici i terapeuti uspješniji, iako koriste iste metode kao i drugi. Đuro kaže da je u radu s kristalima puno bitnije tko radi s kristalima, od samih kristala. |

Ključ je u pasivnoj koncentraciji na objekt, u ovom slučaju je to mantra BOŽANSKA SVIJEST.


| * MOJA OPASKA: Kao mantru zapravo možemo koristiti bilo koju riječ. |


PASIVNA KONCENTRACIJA znači laganu koncentraciju jer ona omogućuje ulazak u stanje svijesti bez misli i emocija. Koncentracija neka bude lagana, nježna, ali uporna. Prejaka koncentracija u trajanju od 3 minute izmori čovjeka kao sat vremena fizičkog rada.

Meditaciju treba podijeliti na dva dijela, na način da se prvih pola sata radi koncentracija na mantru, a drugih pola sata koncentracija na treće oko (statički objekt).

Pravi efekt meditacije dolazi nakon meditiranja, u svakodnevnim situacijama. Ne treba ništa očekivati niti siliti za vrijeme meditiranja.

Kada je meditacija uspjela? Ako ste nakon meditacije i dalje napeti, nervozni, ljuti ili agresivni, meditacija nije uspjela. Odraz dobre meditacije vidi se u vašoj smirenosti i toleranciji.

Tijekom dana valjalo bi raditi VJEŽBE SVJESNOSTI, što znači pratiti našu primarnu pažnju. Praćenje primarne pažnje nije isto što i koncentracija!   

Mi jednostavno trebamo pratiti kako naša primarna pažnja "skače" s objekta na objekt i o tome podnositi "izvještaj" (u sebi ili na glas). Ne smijemo se koncentrirati na neki objekt, samo kako bi o tome mogli izvijestiti. Naš um neprestano luta. Kada bi naš um zadržao koncentraciju na jednom objektu u trajanju 12 sekundi, doživjeli bi trenutno prosvjetljenje.

Kako pratimo primarnu pažnju, ona ispočetka skače po objektima okoline, da bi zatim prešla na naše misli i osjećaje, i naposljetku se umirila (često na području prsiju).

Na ovaj način mi u praksi rješavamo svoje svakodnevne probleme, strahove itd.

Npr, u slučajevima kada smo ljuti, mi jednostavno pratimo našu primarnu pažnju, koja skače na objekt ljutnje, razlog zašto smo ljuti, na misli... Mi samo izvještavamo putem jedne riječi “ljutnja” i pritom ne smijemo mijenjati ni pokušavati isforsirati promjenu našeg ponašanja. Do toga dolazi automatski, a mi samo objektivno promatramo svoje stanje i misli i NE VEŽEMO se za njih. Posljedica svjesnog promatranja bit će otpuštanje ljutnje i potpuna promjena našeg ponašanja.   


 

Mudrosti i izreke Đure Despota :

  • Budi svjestan svoje svjesnosti.
  • Budite kao djeca, mekani poput pamuka.
  • Uvijek treba imati granice i znati prepoznati pravi trenutak. Ako neprestano dajete ljubav i pomoć – mogli bi vas iskorištavati.
  • Zapisujte i pamtite sve što vam se događa, sve poruke koje dobijate. Vrijeme će pokazati koje od tih poruka su istinite.
  • Uvijek pazite da se ne uvjeravate u nešto što nije istina (lažno samouvjerenje). Dokaz? Eksperiment!
  • Slušajte svoju intuiciju. Ako u nekom trenutku poželite postupiti suprotno od svih pravila i očekivanja, učinite tako.
  • Voljeti bezuvjetno možete jedino sebe i Boga.
  • Pronađite malog "mučitelja", osobu koja vam ide na živce i koja je naporna (npr. šef na poslu) i šaljite mu svu ljubav. Vidjet ćete kako će se odnos te osobe promijeniti prema vama.
  • Mi nismo ovdje (na Zemlji) ni kako bi patili niti kako bi uživali; ovdje smo kako bi učili.


Za više informacija posjetite www.eliksir.hr , gdje možete naručiti knjige dr. Đure Despota i proučiti njegov pristup iscjeljivanju.

Autor: Daniel Postružin
Svi članci autora: http://indigo-svijet.hr/clanci/dnevnik-indigo-djeteta/
Usluga očitanja duše: http://indigo-svijet.hr/proizvodi/usluge/ocitanje-misije-duse/ocitanje-misije-duse-412/