Početna Članci Duhovnost i psihologija Meditacija za bolji san: Kako pobijediti nesanicu i uživati u dubokom snu

Meditacija za bolji san: Kako pobijediti nesanicu i uživati u dubokom snu

Datum objave: 26.02.2024

Jeste li ikada ležali u krevetu, okrećući se s jedne strane na drugu, pokušavajući uhvatiti zrnce sna, ali umjesto toga hvatate samo misli koje vam se vrzmaju po glavi? Nesanicu doživljava veliki broj ljudi diljem svijeta, a posljedice mogu biti raznolike, od umora tijekom dana do problema sa zdravljem. No, postoji jednostavan alat koji može pomoći u borbi protiv nesanice - meditacija.

Kako meditacija može pomoći kod nesanice

Meditacija je tehnika koja se prakticira tisućama godina i koja je dokazano učinkovita u smirivanju uma i tijela. Evo nekoliko načina na koje meditacija može poboljšati vaš san:

  • Smanjuje stres i tjeskobu: Stres i tjeskoba su česti uzroci nesanice. Meditacija pomaže smanjiti razinu kortizola, hormona stresa, što rezultira opuštenijim umom i tijelom.
  • Poboljšava svijest o disanju: Fokusiranje na disanje tijekom meditacije može pomoći u smirivanju uma i pripremi tijela za duboki san.
  • Potiče opuštanje mišića: Mnoge tehnike meditacije uključuju progresivno opuštanje mišića, što može pomoći u oslobađanju napetosti i pripremi tijela za odmor.
  • Povećava melatonin: Melatonin je hormon koji regulira san. Redovita praksa meditacije može povećati proizvodnju melatonina, što može poboljšati kvalitetu sna.

Kako započeti s meditacijom za bolji san

Odaberite prikladno vrijeme i mjesto: Odredite vrijeme tijekom dana kada možete redovito prakticirati meditaciju. Također, pronađite mirno mjesto gdje se možete opustiti bez ometanja.

Odaberite odgovarajuću tehniku meditacije: Jedna od konkretnih tehnika koja može pomoći kod nesanice je mindfulness meditacija. Evo kako je prakticirati:

  • Sjednite ili lezite u udoban položaj: Počnite sjedeći ili ležeći u udobnom položaju. Zatvorite oči i opustite se.
  • Fokusirajte se na disanje: Usredotočite se na osjećaj disanja dok ulazi i izlazi iz tijela. Primijetite pokrete tijela dok dišete. Ako vam misli lutaju, jednostavno ih primijetite i nježno se vratite fokusu na disanje.
  • Pratite svoje misli bez prosuđivanja: Dopustite mislima da dolaze i odlaze bez prosuđivanja ili analize. Prihvatite ih jednostavno kao prolazne misli i vratite se fokusu na disanje.
  • Prakticirajte kontinuirano nekoliko minuta: Nastavite prakticirati ovu tehniku nekoliko minuta, postupno produžujući vrijeme kako postajete udobniji s meditacijom.
  • Budite dosljedni: Kao i bilo koja druga vještina, meditacija zahtijeva praksu. Pokušajte prakticirati meditaciju svakodnevno kako biste postigli najbolje rezultate.

Nesanica može biti izazovna, ali uz redovitu praksu meditacije, možete pobijediti ovo stanje i uživati u dubokom, osvježavajućem snu.

Foto: https://pixabay.com/photos/woman-asleep-girl-sleep-bed-cozy-2197947/