Početna Članci Duhovnost i psihologija Kako dobiti odgovore iz podsvijesti za vrijeme spavanja

Kako dobiti odgovore iz podsvijesti za vrijeme spavanja

Datum objave: 23.05.2019

Za vrijeme spavanja nastaju nove sinaptičke veze, a stare se “čiste”. To vam može omogućiti da vidite obrasce gdje ih prije nije bilo. Za Edisona se kaže da nikada nije zaspao, a da prethodno nije postavio pitanje ili komandu svojoj podsvijesti. Može izgledati kao da netko doslovno sanja rješenja za situacije. Mi privremeno iz svoje jednadžbe uklanjamo svoj pretjerano svjesni um, a zatim mobiliziramo moć svog podsvjesnog kroz moć određenog pitanja.

Naš racionalni, svjesni um je divna stvar. Ali ponekad kada tražimo rješenje, to može biti ograničen resurs. Uvijek tražim načine da radi pametnije, a ne teže.

Što ako je moguće pronaći odgovore u snu? Otkrila sam da je moguće učiniti upravo to.

Autsajderu to može izgledati kao da netko doslovno sanja rješenja za situacije. Međutim, ono što se doista događa jest da osoba koja je vješta u tome, privremeno iz svoje jednadžbe ukloni svoj pretjerano svjesni um, a zatim mobilizira moć svog podsvjesnog uma kroz moć određenog pitanja.

Nije ni upola komplicirano kao što kaže posljednja rečenica. Pitanja su ključna. Naučila sam kako ovo funkcionira za mene i pokazat ću vam kako to učiniti.

Kako to funkcionira?

Da bismo bolje razumjeli kako um djeluje, pogledat ćemo analogiju iz znanstvene fantastike: Starship Enterprise iz Star Treka – dijelom zbog svog oblika, a dijelom zbog načina na koji različiti odjeli djeluju.

“Most” broda je mjesto gdje se čini da se većina akcija događa – to je kontrolni centar. Kapetan Kirk muževno stoji na mostu Enterprisea, donosi odluke i izdaje naredbe – s egom veličine obližnjeg planeta.

Zapravo, kapetan Kirk je savršen primjer “ega” sa stajališta psihologije ili osobnog razvoja: on je naš koncept samoga sebe ili reprezentacija konstruiranog jastva.

Oxfordski rječnik definira ego kao “dio uma koji posreduje između svjesnog i nesvjesnog i odgovoran je za testiranje stvarnosti i osjećaja osobnog identiteta.”

Unatoč onome što je postigao u seriji, posao kapetana Kirka je osigurati uspjeh svoje misije i trajnu dobrobit svoje posade i broda. Na njemu je da prima i procjenjuje informacije, važe opcije i odlučuje o najboljem načinu djelovanja.

Naš svjesni rad mozga je kao naš vlastiti “kapetan Kirk”, koji stoji na mostu našeg uma, preuzima kontrolu i pokušava donijeti sve odluke. Bilo kakvi problemi ili situacije koje treba pregledati dolaze ovamo najprije na most, a naš svjesni um je vrlo dobar u donošenju tih odluka.

Međutim, kao i kapetan Kirk, naš ego može biti pomalo prepun vlastite važnosti i pretjerane gorljivosti za rješavanje problema. Često ne primjećuje sva moguća rješenja ili ne koristi resurse koji su prikladniji za pronalaženje tih rješenja.

Međutim, most je samo mali dio poduzeća. Stroj, motor podupire sve što se događa na mostu. Most i kapetan Kirk mogu izgledati kao središte, ali bez stroja, motora, nitko nikamo ne ide. To je mjesto gdje se nalaze warp motori i gdje se svi podaci pohranjuju iz svake misije i dostupne baze podataka.

ŽELJA da hrabro krenemo može biti na mostu broda, ali SNAGA koja nam pomaže da dođemo do tamo je stroju, piše Kate M. Pennell za Better humans.

Motori i superračunala u stroju nikada ne prestaju raditi, nikad ne spavaju – za razliku od kapetana Kirka. Oni primaju upute, a zatim obrađuju sve to i rade dok se ne pronađe rješenje.

U Enterpriseu našeg uma, taj stroj je naš podsvjesni um. Uvijek obrađuje, ne spava kao svjesni um.

Snaga podsvjesnog uma koja rješava probleme

Max Maltz uspoređuje podsvjesni um sa superračunalom ili autoserverom u svom radu (i sljedećoj knjizi), Psycho Cybernetics. Maltz ga je izvorno objavio 1960. godine, ali njegove metode i ideje i danas prevladavaju. Možete vidjeti utjecaj njegovog rada u onome što govore lideri kao što su Zig Ziglar, Tony Robbins i Benjamin P. Hardy.

On objašnjava da na isti način na koji stroj ne rasuđuje ili prosuđuje, on samo slijedi zadatak koji je postavio, kao i podsvjesni um.

Doista jednostavan primjer toga je kada se pokušavate sjetiti nečijeg imena. To nas muči, zar ne? Jednostavno pitanje “kako se zove?” poslano je natrag iz svjesnog u podsvjesni um, gdje naša tražilica djeluje do tri sata kasnije, i dok se tuširamo, sjetimo se – “Jane!”

Prvobitna situacija je prošla, ali podsvjesni “stroj” je radio kako bi pronašao odgovor, dok je naš svjesni um radio druge stvari. Sada dok radimo nešto što ne uključuje visoke razine angažmana mozga, poruka može proći: “Hej, ti na mostu: Jane!”

Drugi primjer igre između svijesti i podsvijesti je način na koji oni rade zajedno kada moramo donijeti odluku. Na primjer, recimo da želim kupiti nove cipele.

Dok obavljam svoje svakodnevne zadatke, sada počinjem primjećivati ​​ljudske cipele. Datoteka je još uvijek otvorena na “Koje cipele kupujem?”, tako da moji uređaji za prikupljanje podataka (oči i uši) šalju informacije natrag u kontrolni centar (svjesni um), što čini brzu procjenu (sjajna boja / izgleda udobno).

Jesam li već prije primijećivala ljudske cipele? Ne baš.

Jesu li ljudi nosili cipele prije toga? Naravno! Jednostavno nisam dala narudžbu za “skeniranje i pretraživanje” za “cipele”.

Kupnja cipela je jednostavan primjer, ali isti princip u akciji je ako želimo promijeniti naš posao, pronaći tečaj, upoznati novog partnera ili otkriti način da promijenimo područje našeg života. Možemo dati narudžbu za pretraživanje i skeniranje. Podaci dolaze, a zapanjujuće moćna podsvijest povezuje je i kompilira, čak i kad o tome ne razmišljamo svjesno.

Kako učiniti da to funkcionira i za vas

Znamo da je ključna postavka pravih pitanja i da moramo natjerati kapetana Kirka iz našeg ega da se oslobodi situacije i napravi pauzu. Tako sada možemo pogledati kako to praktično učiniti i postaviti naš mozak za pronalaženje kreativnih rješenja i uspjeha.

Pitanja su ključna. Pitanje je bolje od mišljenja ili afirmacije za pronalaženje kreativnih rješenja. Pozitivne afirmacije mogu biti vrlo učinkovite za mijenjanje programiranja u našoj podsvijesti, ali to ne šalje naredbu da se nešto učini: da se traži i povezuje.

Stalno radim na toj ideji da postavim pitanje svojoj podsvijesti gotovo godinu dana i primijetila sam razlike u mojim rezultatima. Evo što sam naučila kroz pokušaje i pogreške i neka odgovarajuća istraživanja.

Postavite kvalitetna pitanja

Dobra pitanja pozivaju na djelovanje i širenje. Podsvijest voli stvarati veze i kada ima što raditi, a voli i dobra pitanja.

Drugo, fokus pitanja čini razliku. Veliku razliku.

Ako pošaljem pitanje “kako se mogu osjećati manje umorno cijelo vrijeme?” – to je negativno pitanje. Fokus je na osjećaju umora, tako da je to ono što govorite računalu – da se usredotoči na to. Rezultirajuće misli i osjećaji odražavat će taj fokus. Umoran, umoran.

Pitanje treba preformulirati: “Kako se mogu energizirati ovaj tjedan?” Fokus je pozitivan, na energiju i osjećaj energiziranosti, a rezultati će slijediti. Postavljanjem određenog vremenskog okvira npr. ovaj tjedan ili sutra postavljate lijepe parametre kako bi se vaša podsvijest mogla igrati.

Otkrila sam da je vrijedno trošiti malo vremena kako bi pronašla pravi način izražavanja mojih pitanja kako bi bila pozitivna i specifična. Potrošim pet ili deset minuta u vaganju pitanja dok ne osjetim da je ispravno i u skladu s onim što sam htjela, i to je vrijedno rezultata.

Oslobodite se svog ega

Kada se držimo naših problema u svjesnom umu, to može uzrokovati stres i frustraciju. Zapravo, ne iznenađuje: potrebne su mu opcije i prostor za razmatranje odluka ili uvid u to.

U osnovi, morate se odmoriti! Možda zvuči iznenađujuće kad kažemo da biste trebali pronaći rješenje, trebali biste prestati svjesno raditi na tome. Zapamtite: Arhimed nije imao svoju “Eureku” trenutak prije nego je ušao u kupku.

Sherlock Holmes, iako je izmišljeni lik, igrao je šah ili violinu kad je htio odgovore na nešto što ga je mučilo. Pitam se koliko je puta Arthur Conan Doyle učinio nešto slično dok je dopuštao svom umu da ga prožmu njegove priče i ideje?

Osobno, smatram da mi uzimanje pauze omogućuje da se oslobodim pritiska u mislima. Odmorite se da biste bili produktivniji.

To je učinkovito kratkoročno rješenje. To daje “stroju” vrijeme za sortiranje podataka i uspostavljanje veza, slanje rezultata na most i… „Eureka!“

Drijemajte kako biste se oslobodili od ega

Thomas Edison redovito bi odrijemao kada bi se suočio s problemom. Poznat je po tome što je drijemao u svojoj stolici držeći dvije metalne loptice u rukama, koje bi ispustio kada bi zaspao i one bi ga probudile. Odgovor ili uvid često bi se pojavio nakon buđenja.

Albert Einstein i Nikola Tesla također su bili poznati po svojim navici drijemanja.

Jeste li znali da je poznati britanski premijer Winston Churchill imao krevet u parlamentu i bio je uvjeren da su njegova redovita drijemanja dio uspjeha njegove vladavine?

Nekada sam se smijala ideji osnažujućeg drijemanja – to je za bake, zar ne? Ali otkrila sam da sam pogriješila i da ponekad kratki prekidi u radu osvježavaju moje energetske razine i dopuštaju da moj podsvjesni um sjaji. Podsvijest ne spava, zapamtite, tako da kratak trenutak drijemanja učinkovito oslobađa fokus svjesnog uma na subjekt tako da “motor” može učiniti ono što najbolje radi.

Spavajte, sanjajte …

Drijemanje je dobro, ali ono što smatram da je najučinkovitije je postaviti pitanje noću, neposredno prije spavanja.

U krevetu, lijepo i opušteno, volim pregledati svoj dan i poslati pitanje svojoj podsvijesti kako bi se igrala dok ja punim baterije. Doslovno radim u snu.

Jedan članak o neuralnoj plastičnosti objavljen u časopisu “Granice u neuronskim krugovima” objašnjava da:

“Za vrijeme spavanja nastaju nove sinaptičke veze, a stare se veze “čiste”. To vam može omogućiti da vidite obrasce gdje ih prije nije bilo.”

Za Edisona se kaže da nikada nije zaspao, a da prethodno nije postavio pitanje. Ti obrasci spomenuti u članku su ono što nam daje rješenja i uvide sljedećeg jutra.

Zapišite svoja pitanja prije spavanja

Zapisivanje pitanja prije spavanja pomaže mi dvostruko. Pomaže mi da razmislim i pažljivo formiram najbolje pitanje koje će mi dati najbolji odgovor. Također me ujutro podsjeća na ono što sam tražila.

Zapisivanje pitanja noću da bi ga pregledala sljedeći dan, drži me na pravom putu.

Ovo je postalo dio moje noćne rutine – svojevrsna mentalna higijena. Na isti način na koji navečer perem zube, također razmatram tri pobjede i postavljam svoje pitanje u svoj dnevnik kao dio mog mentalnog zdravlja.

Jutarnje vođenje dnevnika

Tehnika postavljanja pitanja noću prije spavanja radi jako dobro u kombinaciji s jutarnjim dnevnikom.

Ne govorim o ‘onome što sam imala za doručak i vrsti boli u leđima’, nego o obliku pisanja u kojem se krećemo prema vrhunskom stanju fokusa i postavljamo naše najdragocjenije prioritete za naš dan, oblikujući našu budućnost prije nego što se dogodi.

Neki koriste naviku “jutarnje stranice”, gdje izbacuju stvari iz uma i to im je prva stvar koju učine ujutro, dok pišu bez posebnog filtriranja ideja. Nedd Herrmann u svom radu na moždanim valovima potvrdio je da postoji nešto posebno u hvatanju vašeg mentalnog stanja nakon prvog buđenja.

“Tijekom ovog ciklusa buđenja moguće je da pojedinci ostanu u theta stanju duže vrijeme od pet do petnaest minuta – što im omogućuje da imaju slobodan protok ideja o jučerašnjim događajima ili da razmišljaju o aktivnostima predstojećeg događaja. Ovo vrijeme može biti izuzetno produktivno i može biti razdoblje vrlo značajne i kreativne mentalne aktivnosti.”

Ova kreativnost je od vitalnog značaja. To nam omogućuje da razmišljamo iz drugačije perspektive i vidimo što prije nismo mogli vidjeti.

Nemojte pogriješiti misleći da je pisanje jutarnjih stranica samo za, recimo, kreativne pisce. To može koristiti svatko tko želi pristupiti svom punom rasponu moći mozga.

Vaš prekrasni um

Naš um je nevjerojatan. Ono što vidim u svom osobnom iskustvu i istraživanju na ovu temu je da je moguće povećati naš potencijal i produktivnost kroz jednostavnu naviku.

  • Stvorite pitanje.
  • Neka to pitanje odzvanja.
  • Vjerujte svom podsvjesnom umu.
  • Radite nešto drugo, na primjer, odrijemajte.
  • Budite spremni i svjesni odgovora.

Promicanje veće ravnoteže i kohezije u mom umu je važno za mene, da radi pametnije – a ne samo teže – kako bi kreirao ono što želim.

Ja nisam Einstein ili Churchill, ali ako imitiram njihove navike, mogu poboljšati svoje, a onda mogu dopustiti da te navike poboljšaju moj život. Sada imam i manje glavobolja i zabavljam se igrajući se s ovom jednostavnom tehnikom kako bih povećala svoju kreativnost, uvid i produktivnost.

Uostalom, to nije nešto zbog čega ću propustiti drijemanje, zar ne?

Foto: Medical photo created by kjpargeter - www.freepik.com

Izvor: Betterhumans.coach.me

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić

Preuzeto s: Atma.hr