Početna Članci Duhovnost i psihologija Harvardski učenjaci proučavali jogije Himalaje: “Nadljudske sposobnosti monaha zapanjuju!”

Harvardski učenjaci proučavali jogije Himalaje: “Nadljudske sposobnosti monaha zapanjuju!”

Datum objave: 09.09.2019

Istraživači su među ostalim proučavali neke napredne meditante u Sikkimu u Indiji, gdje su bili iznenađeni otkrićem da ti redovnici mogli sniziti metabolizam za 64%. Istraživački tim Harvarda 1985. godine snimio je video monaha koji je sušio hladne, kao i mokre plahte samo tjelesnom toplinom. To su bili redovnici koji provode zimske noći na visini od 15.000 stopa u Himalaji!

Fascinantno je razmotriti ono što nam govore drevna učenja – da mi, ljudi, možemo zadobiti izvanredne moći kroz različite tehnike. Sa znanošću koja baca svjetlo na moguće istine drevnog misticizma, nije nevjerojatno misliti da su nekada takve sposobnosti bile uobičajeno znanje.

Neke od njih poznate su kao siddhiji u tradiciji yoge što na sanskrtu znači “savršenstvo”. Na primjer, u budizmu se lako spoznaje postojanje naprednih moći; u stvari, Buddha je očekivao da njegovi učenici imaju sposobnost da postignu takve sposobnosti, ali i da ih ne ometaju.

Profesor budističkih i tibetanskih studija na Sveučilištu Michigan, Donald Lopez, opisuje mnoge sposobnosti koje se pripisuju Buddhi:

S ovim prosvjetljenjem vjeruje se da posjeduje sve vrste natprirodnih moći, koje uključuju potpuno poznavanje svakog od njegovih prošlih života, kao i onih nekih drugih bića, sposobnost da zna misli drugih, sposobnost stvaranja dvojnika, kao i sposobnost da se uzdiže u zrak. Iako je u 81. godini prešao u nirvanu, mogao je živjeti i eon da su to zatražili od njega.

Opet, postoji mnogo povijesnih anegdota s ljudima koji imaju”prošireni ljudski kapacitet”. Budući da je ovaj članak usmjeren na budističke redovnike, ovdje ćemo vam predstaviti još jedan primjer iz predavanja, a zapisao ga je Swami Rama u „Živjeti s himalajskim majstorima“:

Nikad prije nisam vidio čovjeka koji bi mogao mirno sjediti bez da zatrepće kapcima osam do deset sati, ali taj je sljedbenik bio vrlo neobičan. Također je levitirao dva i pol metra tijekom svojih meditacija. To smo mjerili žicom, koja je kasnije izmjerena metrom. Želio bih to jasno objasniti, kao što sam vam već rekao, da levitaciju ne smatram duhovnom praksom. To je također napredna praksa pranayame. Osoba koja zna nešto više o odnosu mase i težine shvatit će da je moguće levitirati, ali tek nakon duge prakse …

Također, imao je moć transformirati materiju u različite oblike, kao što je mijenjanje stijene u kocku šećera. Sljedeće jutro, jednu za drugom, činio je mnogo takvih stvari. Rekao mi je da dodirnem pijesak, a zrnca pijeska pretvorila su se u bademe i indijske oraščiće. I prije sam čuo za tu znanost i znao sam za osnovna načela, ali nisam vjerovao u takve priče. Nisam istraživao ovo polje, ali sam u potpunosti upoznat s vladajućim zakonima znanosti.

Mnoge od tih priča postoje u literaturi i predaji, ali one su samo priče i na čitateljima je da odrede njihovu pouzdanost. Sa znanošću koja baca svjetlo na moguće istine drevnog misticizma, nije nevjerojatno misliti da su nekada takve sposobnosti bile uobičajeno znanje.

Danas je u okviru parapsihologije bilo mnogo istraživanja koja su dala statistički važne rezultate, osobito kada se razmatraju otkrića do kojih smo došli preko kvantne fizike. Zato je Max Planck, fizičar za kojeg se smatra da je osnivač kvantne teorije, izjavio da svijest smatra temeljnom, kao i da je materija derivat iz svijesti. Dalaj Lama je također podržao ovo stajalište:

Govoreći općenito, iako postoje neke razlike, mislim da budistička filozofija i kvantna mehanika, idu ruku pod ruku kada se radi o gledištu koje imaju o svijetu. U tim sjajnim primjerima možemo vidjeti plodove ljudskog razmišljanja. Bez obzira na divljenje koje osjećamo prema tim velikim misliocima, ne smijemo izgubiti iz vida činjenicu da su bili ljudska bića baš kao i mi.

Profesor fizike i astronomije na Sveučilištu John Hopkins pod nazivom R.C. Henry, dalje objasnio stvari:

Jedan temeljni zaključak nove fizike također potvrđuje da je promatrač onaj koji stvara stvarnost. Kao promatrači, također smo osobno uključeni u proces stvaranja naše stvarnosti. Fizičari su prisiljeni priznati da je svemir zapravo “mentalna” konstrukcija. Pionirski fizičar Sir James Jeans jednom je napisao: Struja znanja ide prema ne-mehaničkoj stvarnosti; svemir počinje izgledati više kao velika misao nego kao veliki stroj.

Čini se da um više nije slučajni nametljivac u području materije, nego da ga radije trebamo pozdraviti kao kreatora, kao i upravitelja područja materije. Trebali biste to preboljeti i prihvatiti nepobitan zaključak. Svemir je nematerijalno-mentalno duhovni.

Harvard i redovnici s planina Himalaja

U vrijeme posjeta udaljenim samostanima 1980-ih, jedan profesor medicine na Sveučilištu Harvard, po imenu Herbert Benson, zajedno sa svojim timom istraživača, proučavao je monahe koji su živjeli na planinama Himalaja koji su mogli, pomoću Tummo tehnike podići temperaturu prstiju na nogama i rukama, za čak 17 stupnjeva. Još uvijek nije poznato kako su monasi imali sposobnost stvaranja takve topline.

To nije stalo na tome – istraživači su također proučavali neke napredne meditante u Sikkimu u Indiji, gdje su bili iznenađeni otkrićem da ti redovnici mogli sniziti metabolizam za 64%.

Istraživački tim Harvarda 1985. godine snimio je video monaha koji je sušio hladne, kao i mokre plahte samo tjelesnom toplinom. To su bili redovnici koji provode zimske noći na visini od 15.000 stopa u Himalaji!

To su zaista izvanredni podvizi, a nije prvi put da je znanost ispitivala ljude koji mogu raditi izvanredne stvari.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić

Izvor: Atma.hr