Početna Članci Duhovnost i psihologija Dolazi najduža pomrčina Mjeseca u 21. stoljeću – Ovako nešto neće se ponoviti gotovo 100 godina!

Dolazi najduža pomrčina Mjeseca u 21. stoljeću – Ovako nešto neće se ponoviti gotovo 100 godina!

Datum objave: 15.07.2018

Petak 13.07. je pomrčina Sunca, a dva tjedna nakon nje, očekuje se najduža pomrčina mjeseca u proteklih 100 godina. Iz naših krajeva biti će vidljiva oko pet sati, a Mjesec će biti crvene boje. Mars približiti Zemlji, što će ga učiniti svjetlijim nego inače. Stiže nam spektakl na noćnom nebu – ovako nešto neće se ponoviti gotovo sto godina. Jeste li spremni?

Početkom noći ovih dana možete svjedočiti upečatljivom prizoru na noćnom nebu. Čim sunce zađe, na zapadnom dijelu neba možete vidjeti vrlo sjajnu Veneru, a u sredini gotovo jednako sjajnog Jupitera. Ako malo pričekate i gledate prema istoku, oko pola deset počinje izlaziti crveni planet Mars. Oko sat vremena, do trenutka kad Venera potone iza zapadnog obzora, sva tri planeta se vide vrlo jasno, bacajući svoju svjetlost – a s njom i svoje blagoslove – u oči i um onih koji gledaju. Ili pak ne gledaju, zbog čega propuštaju ljepotu prizora, ali nisu manje izloženi kozmičkim silnicama koje ovih dana struje kroz krv i kosti svemira. Štoviše, izloženi su još i više, svojim ponašanjem nesvjesno odabirući upravo onaj smjer u kojem te silnice vode.

Ambiciozno? Možda, ali uz duhovnu “tehnologiju” koju poznajemo, te pravilno dubinsko tumačenje odnosa između čovjeka i svemira, mala skupina može napraviti čuda. Ako je suditi po tradicionalnim zapisima iz Indije, u teoriji je potrebno samo 108 (stotinu i osam) svjesnih ljudi koji znaju što rade (naglasak je na brojci, ali još više na ZNANJU), pa da utjecaj preventive obuhvati i zaštiti cijeli svijet. Prije nekoliko dana prešli smo brojku od 108 sudionika upaje. Znači – ima nas dovoljno.

Početak noći, 27.7.2018., bit će obilježen najdužom pomrčinom Mjeseca u 21. stoljeću. Zbog veličine Zemlje, to jest njene sjenke, veličine i brzine kretanja Mjeseca, najduža teoretski moguća pomrčina je 1 sat i 47 minuta. Pomrčina koja dolazi (i bit će vidljiva iz naših krajeva, negdje rano uvečer, oko 21:30) trajat će 1 sat i 43 minute. Gotovo sto godina nakon ovoga neće biti tako duge pomrčine Mjeseca.

Imate dvije mogućnosti: znati što se događa i otplesati kozmički ples zajedno sa cijelim svemirom, ili zatvoriti oči i um, te poput lutke na koncu izvršavati nevidljive naredbe, misleći da donosite vlastite odluke.

U tome je bit znanja o kozmičkim ritmovima koje se u drevnoj Indiji nazivalo jyotish – “nositelj svjetla”. Ne možete protiv vala i vjetra; možete plesati uz njega i s njim, te stići kuda ste namjerili. Ili pak možete sve to skupa zanemariti i pustiti da vas voda nosi kud vas već nosi.

Jyotish analizu koju sam objavio krajem prošle godine pročitalo je više desetaka tisuća ljudu. Neki od njih shvatili su važnost jednog posebnog trenutka: konjukcije Marsa i južnog mjesečevog čvora (Ketu) te istodobne pomrčine Mjeseca, vidljive iz naših krajeva, te odlučili zaplesati kozmički ples zvan – upaya. Okupit ćemo se na Rogli, Slovenija, i pokušati dati smjer budućem razdoblju, ukloniti negativnosti koje ono potencijalno nosi i aktivirati njegove pozitvne značajke. Za sebe, naravno, ali još i više, za cijeli svijet.

Također, obratite pozornost na sjaj Marsa. U ovom trenutku on je prilično sjajan, ali ipak manje od Jupitera.

Kako će sedmi mjesec odmicati, Mars će postajati sve sjajniji i sjajniji i na kraju će blještiti jače od Jupitera.

Dakle, to je spektakl koji nas očekuje na noćnom nebu. A onaj unutarnji spketakl… pa, sudionici upaye na Rogli odradit će ga u pravom ritmu i tonalitetu. Za dobro svih nas.

 

Adrian P. Kezele

Photo: unsplash.com

Preuzeto sa: atma.hr