Početna Članci Duhovnost i psihologija Bor, smreka ili jela u Božićnom stilu

Bor, smreka ili jela u Božićnom stilu

Datum objave: 02.01.2012

 Bor, smreka i jela su tradicionalna drveća koja kitimo u vrijeme Božića, kada izmjenjujemo poklone te štujemo zimzeleno drveće. U stvari njihove vrijednosti su mnogostruke:


1. Volimo ih kao božićna drvca koja kitimo i ukrašavamo na Badnji dan
2. Važna im je primjena u liječenju jer su bogata su vitaminom C
3. Terpentinsko ulje koje je tekuća smola bora djeluje kao antiseptičko i dezinfekcijsko sredstvo
4. Služe u industriji kod stolarstva, vodogradnje, izrade pokućstva, pragova, stupova...


Bor, smreka i jela su četinjače
Gotovo sve drvenaste i grmolike četinjače su vazdazelene što znači da zadržavaju lišće tijekom cijele godine. Iako i ovom drveću otpada igličasto lišće ali nikada sve odjednom, što ovisi i o onečišćenju zraka koji utječe nepovoljno na njihov razvoj, jer tada iglice izgube boju i zatim otpadnu pa grane ostanu gole. Četinjače imaju odvojene muške i ženske češere. Sjemenje je zaštićeno ljuskama češera pa sazrijevanje može potrajati i do 3 godine. U češerima se nalaze sjemenke s krilcima za oprašivanje vjetrom. Kada sazriju muški češeri se otvore i ispuste oblak peluda koji vjetar raznosi do otvorenih ženskih češera unutar kojih se razvija sjeme. Nakon oplodnje ženski češer se razvija u odrvenjeli češer a muški padne na tlo.


Ljekovita svojstva
Crnogorično drveće kao što su smreka, jela i bor imaju visoku gospodarsku vrijednost ali ujedno i veliku primjenu u liječenju zbog svojih ljekovitih svojstva. U proljetnim pupoljcima osim vitamina C nalazi se smola i eterično ulje. Pupoljci se beru i suše za kasnije ali mogu se i oguliti i prokuhati. Ljekoviti pripravci se radi i od smole, iglica, mladih izdanaka te pupoljaka, jer sadrže mnoge ljekovite tvari. Glavni sastavni dio smole je terpentin, a najviše ga ima u boru. Dobiva se umjetnim zarezivanjem stabla. On sadrži oko 15-20% eteričnog ulja i oko 70% čiste smole uz još nekoliko tvari. Iglice smreke najbogatije su vitaminom C (250-300mg%), čak više od limuna ili naranče. Veće količine eteričnog ulja nalaze se u mladim iglicama, dok starije sadrže mnogo više vitamina C (zimi).

Za pripremu čaja upotrebljavaju se mladi pupoljci, iglice i izdanaci. Služe u borbi protiv kašlja, gripe, za čišćenje krvi, proljetnog umora...;
PRIMJENA: staviti 1-2 čajne žlice tih pupoljaka i izdanaka u 1 šalicu vruće vode. Po potrebi zasladiti medom..

Sirup (protiv prehlade, bronhitisa, teškog disanja, tuberkuloze) pripremamo tako da se na 1 kg mladih izdanaka ili pupova kombinacije smreke, jele ili bora nadolije ista količina vode. Čitava se smjesa ugrije na laganoj vatri, uz stalno miješanje dok ne nastane gusta kaša. Tada se na svaki kilogram izdanaka nadoda po 0.25 kg crvenog luka, 0.25 kg kandis šećera i 0.25 kg meda. To se opet promješa dok ne nastane gusta kaša poput sirupa. U staklene boce spremimo pripravak koji treba čuvati na hladnom, tamnom i suhom mjestu.

Terpentinsko ulje (tekuća smola bora) djeluje na suzbijanje bolnog i kroničnog reumatizma mišića, upale zglobova i tetiva, uklanjanje oedrema (nakupljene tekućine u tkivu), protiv crijevnih glista, kod kroničnih oboljenja dišnih putova, za bolji protok krvi (što pospješuje izmjenu tvari i pojačava radnu sposobnost a time i osjećaj zdravlja), zacjeljivanje rana, zastoja rada jetre, reumatskih oboljenja, gihta.. Kod njegove primjene treba pripaziti da ne dospije ispod kože jer djeluje najdražajno stvarajući tada upale koje razarju tkivo. Za unutarnju primjenu slušati upute liječnika.

Tradicija Božića
Jedna od tradicija Božića je i kićenje zimzelenog drveća! Tradicionalno drvce ukrašavalo se prirodnim ukrasima poput jabuka, oraha, češera...a po podu se rasprostrla slama, koja je simbolizirala Isusovo rođenje u staji na slamici. Ispod bora stavljale su se jaslice. No mnoga se ukrašavaju i slatkišima uz obavezne svijećice te anđelom ili zvijezdom na vrhu koje simbolizira duha Svetoga. Najčešće kitimo smreke, jele te borove.

I zapamtite, uvije radije okitite bor, smreku ili jelu s korijenom, kako bi je poslije blagdana mogli ponovno posaditi u prirodu...jer oni su prirodan izvor zdravlja, ljepote te dar naše Majke Zemlje!


Autor: Nera Vodanović

© Copyright Park Božanske Energije, Zagreb
01/29 81 421 ili mobitel: 091/16 17 540; (od 11 do 14 sati)
e-mail: info@divineenergypark.org;
Facebook stranica: Divine Energy Park
www.divineenergypark.org