Anu Vrat

Datum objave: 16.02.2010

Stranica znanja 216

11. kolovoz 1999. Njemačka akademija


Um živi na “više”. Bijeda počinje sa “sve više i više”. Bijeda te čini krutim i grubim.

Jastvo je suptilno. Da bi od grubog došao do suptilnog trebaš proći kroz najfiniju relativnu razinu – atom. Da bi nadvladao averziju, mržnju, ljubomoru, privlačnost ili zapletenost, trebaš ići sve do atoma. Ići do atoma znači prihvatiti sitni, majušni dio od svega ovoga.

Možda je teško prihvatiti nešto što ti se ne sviđa, ali definitivno možeš prihvatiti sitni komadić toga – atom. U trenutku kad prihvatiš taj jedan atom, vidjet’ ćeš promjenu. Ovo treba raditi u meditativnom stanju.

Recimo da nekoga voliš. Želiš sve više i više od te osobe, ali ipak nema ispunjenja. Kod Anu Vrat-a – zavjeta atoma – uzmeš samo jedan atom te osobe i to je dovoljno da ti donese ispunjenje.

Premda je rijeka neizmjerna, čak i mali gutljaj utažuje tvoju žeđ. Premda Zemlja ima toliko puno hrane, čak i mali zalogaj zadovoljava tvoju glad.. Sve što trebaš su mali komadići. Prihvati mali dio svega u životu, to će ti donijeti ispunjenje.

Stephano: Što je sa patnjom?

Toliko je patnje na svijetu, možeš prihvatiti samo njen mali dio.

Danas pođi u krevet sa osjećajem zadovoljstva, uzimajući mali dio božanskoga sa sobom. Zadovoljstvo dolazi od suptilnog, a ne od “sve više i više.”

Pitanje: Što je sa davanjem?

Uzmi mali komadić, a ostalo podijeli.

Sri Sri Ravi Shankar
Umijece zivljenja - Art of living foundation