Početna Članci Tehnike samorazvoja Različite škole yoge

Različite škole yoge

Datum objave: 11.02.2010

Različite škole yoge jednostavno se pridržavaju različitih primjena unutarnje discipline, a sve one u konačnici vode do oslobođenja duše i jedinstvenog shvaćanja božanskog jedinstva. Škole su jednostavno nazvane prema yogijevom cilju samopreobražaja i instrumentu izabranom za postizanje te promjene.


Različite škole yoge jednostavno se pridržavaju različitih primjena unutarnje discipline, a sve one u konačnici vode do oslobođenja duše i jedinstvenog shvaćanja božanskog jedinstva. Škole su jednostavno nazvane prema yogijevom cilju samopreobražaja i instrumentu izabranom za postizanje te promjene.


Vrste škola yoge

Škola ashtanga yoge

Ashtanga yoga i njene različite varijacije, uglavnom imaju za cilj potpun razvoj bilo koje ljudske snage uma, emocija, životne snage ili fizičkog tijela. Takva se djelomična usavršenost zatim prelijeva preko čitavog bića.

Škola purna (integralne) yoge

Sri Aurobindova purna ili integralna yoga usredotočuje se na cijelo biće kako bi se postigao potpun preobražaj. Pristup, cilj i metode ove purna yoge su u biti integralni.

Glavne faze purna yoge su:

* težnja prema božanskom
* predaja pojedine duše univerzalnoj duši
* uklanjanje svih prepreka na putu potpunog preobražaja

Prvi korak integralne yoge jest spoznaja božanskog u sebi. Metode za postizanje ovakvog stanja svijesti su redovita vježba bilo koncentracije, meditacije ili molitve. Sljedeći korak uključuje spoznaju božanskog u bićima izvan subjektivnog jastva. Spoznaja svih sastavnica svijesti svemira prihvaćanje zajedničkog podrijetla svih bića. Treći se stupanj sastoji od istinskog poistovjećivanja s “transcedentalnim božanskim” koje nije ograničeno unutar bića nekog pojedinca, niti bilo kojih drugih sastavnica postojanja. Prema Sri Aurobindu, dok se ova presudna istina ne spozna, nemoguće je da sadhak ili tražitelj postigne oslobođenje.

U svojoj filozofiji, Sri Aurobindo naziva ovu razrijeđeno područje više svijesti “supramentalnom sviješću” koju je neophodno dosegnuti radi oslobođenja duše. Učitelj je vjerovao da je ovo stanje duhovne svjesnosti potencijalno posljednja prečka na ljestvama ljudske evolucije. A spoznaja ove “supramentalne svijesti” glavna je težnja Sri Aurobindove purna, odnosno, integralne yoge.
Škola bhakti yoge

Bhakti yoga je sva o uspostavljanju kontakta s božanskim bićem tako da slijedimo izljeve svoga srca. Termin “bhakti” može se ugrubo prevesti kao “devocija”, a ova emocija, zajedno s kršćanskim pojmom ufanja, uvodi u stanje uma koje se može opisati kao bivanje uronjenim u bhakti. Ovaj ogranak yoge, prije svega zastupa ljubav i predanost kao put prema mokshi odnosno oslobođenju.
Škola karma yoge

Isprva se vjerovalo da prakticiranje karma yoge, skupa s provođenjem određenih rituala, vodi do oslobođenja od ciklusa rođenja i smrti. U Bhagavad Giti, Gospodin Krišna nadalje proširuje semantiku termina “karma” da označi nevezano djelovanje, odnosno, potčinjavanje pojedinačne volje božanskoj svrsi. Prema Bhagavad Giti, ova tri različita puta yoge (jnana, bhakti i karma) pomažu u definiranju triju različitih kategorija ljudi misaone, emocionalne i aktivne koji se razlikuju na temelju raspodjele naglaska teoretskih, emocionalnih i praktičnih aspekata ljudskih osobnosti.
Škola raja ili ashtanga yoge

Raja ili ashtanga yogu koju je Patanjali uobličio u određen sustav iz klasične yoge, čini jedan od Shad Darshana odnosno, klasičnog sustava indijske filozofije. Škola raja yoge propisuje određeni meditativni sustav koji se usredotočuje na analizu i kontrolu područja ljudske svijesti. Često nazivana “kraljevskim putem” (raja na sanskritu označava “kralja” ili “kraljevsko”), ona nudi opsežnu metodu za kontrolu misaonih valova kanaliziranjem mentalnih i psihičkih energija u duhovnu energiju.

Škola hatha yoge

Škola hatha yoge pridaje veliku važnost savršenoj tjelesnoj formi vjerujući da je ona put prema postizanju duhovnog savršenstva. Kako bi to postigla, služi se pranayamom (vježbama za kontrolu daha) i mudrama (položajima ruku) kako bi se postigla samospoznaja. Često shvaćena dijelom raja yoge, izvori hatha yoge vuku korijene od Gorkhnatha iz 12. st., utemeljitelja Kanphata yogija. Riječ 'hatha' potječe od dvije korijenske riječi, riječi “ha” koja označava “sunce”, te riječi “tha” koja označava “mjesec”. Udruže li se te dvije riječi, dobije se značenje “sjedinjenje sile”. Dakle, središnji dio discipline u hatha yogi jest uravnoteženje pozitivnih (sunce) i negativnih (mjesec) struja.

Škola kundalini yoge

Kundalini je potencijalni oblik prane ili životne sile koja leži uspavana unutar našeg tijela. Prikazuje se kao smotana zmija (doslovno “kundalini” na sanskritu znači “smotano”) koja leži u dnu naše kralježnice, a koja se može, kada se aktivira duhovnim disciplinama, naglo probuditi i podignuti. Praktičari kundalini yoge koncentriraju se na psihičke centre ili čakre u tijelu kako bi stvorili duhovnu moć poznatijom pod nazivom kundalini energija. Praksa obuhvaća buđenje, a zatim tjeranje ove energije da protiče nadiima ili kanalima, gore po psihičkom kanalu sushumni koja se proteže od osnove kralježnice sve do mozga. Tri glavna kanala koja protječu uz kralježnicu nazivaju se ida, pingala i sushumna. Kada se ova kundalini energija, prikazana kao zmija koja počiva u prvoj čakri u samom korijenu naše kralježnice (muladhara čakra) i koja se podiže kroz ostale čakre dok ne dosegne sedmu najvišu čakru (sahasraru) smještenu na vrhu glave - dolazi do samospoznaje. To potiče nastanak blaženog stanja nazvanog samadhi. Škola sahaja yoge je vrlo slična školi kundalini yoge.
Škola mantra yoge

Mantra yoga odnosi se na ponavljanje mantri (riječi ili zvukova) tijekom različitih meditacijskih yoga tehnika. Ovo ritualno pojanje pomaže povezati um s jednom mišlju, sve dok ne dosegne stanje samadhija.
Škola tantra yoge

Korijeni tantra yoge protežu se u staro doba indijskih kultova plodnosti. Povijest ove linije yoge, kao i kundalini yoge, povezana je sa štovanjem Shakti prvobitne ženske energije. Svrha tantra yoge jest spajanje sa Svevišnjim, pomoću podizanja i kanaliziranja seksualne energije. Škola tantra yoge izjednačava duhovno buđenje s buđenjem i podizanjem kundalini moći. Prema tantri, kundalini je, u obliku kozmičke energije prisutna u svemu, čak i u najmanjoj čestici. Samo se djelić ove energije koristi, dok nemjerljiv ostatak ostaje “smotan” i netaknut u “korjenskoj osnovi”.

Izvor: Internet