Početna Članci Tehnike samorazvoja Opušteno rađanje- hipnoza za porod

Opušteno rađanje- hipnoza za porod

Datum objave: 27.11.2014

Upoznajte Opušteno rađanje i darujte sebi i svom djetetu ugodno iskustvo poroda.

Hipnoza za porod svoju je popularnost stekla metodom “usta do usta” među trudnicama, a prakticiraju je slavne i poznate mame o čemu izvještava sve više svjetskih magazina. Hipnoza za porod ili hipnoporod ne umanjuje u potpunosti fizičku bol, ali znatno umanjuje neudobnost koju buduća mama osjeća. Kod primjene same tehnike, trudovi se više ne nazivaju trudovi već valovi, a porod se više ne naziva porod već rođenje. Isto tako, kod hipnoporoda više ne govorimo o boli, već o pritisku.

Filozofija koja stoji iza tehnike hipnoporoda govori da se kod majke treba otkloniti strah od rađanja. Zagovornici ove tehnike vjeruju da se svaka majka može naučiti kako smiriti tijelo i um do razine samohipnoze, a time i umanjiti pritisak (bol) te neugodu (neudobnost).

Radi se o još jednom trendu koji ženama daje mogućnost da se pripreme za porod, a sličan je već poznatim Lamaze tečajevima, jogi ili Bradleyjevoj metodi.
Još uvijek se ne zna koliko žena koristi ovu verziju samohipnoze tijekom poroda. U SAD-u postoji već 1400 trenera koji pomažu i uče trudnice kako primjeniti metodu hipnoze za porod. Sam trening započinje teorijom prema kojoj je rađanje prirodan proces i može biti izveden s manje stresa i napetosti. Ipak, metoda hipnoze za porod ne obećaje vam rađanje bez ikakve boli. Osim lekcije o tome da je porod prirodan proces, treneri pokušavaju budućim mamama objasniti što se točno događa s njihovim tijelom.

Kako izgleda sama hipnoza?
Prije svega, treba napomenuti da hipnoza za porod ne uključuje mahanje špagicom ispred očiju trudnice kako bi je se prebacilo u neko drugo stanje svijesti ili uspavalo. Majke tijekom poroda ostaju budne, ali treniraju same sebe da se umire, pa se ponekad može činiti kao da drijemaju. Tehnike pomoću kojih mame umiruju svoje tijelo i um najčešće su: smirivanje pomoću instrumentalne glazbe, ponavljanje rima ili afirmacija. Potiče ih se da vizualiziraju neko divno mjesto, neko tiho i meditativno mjesto ili da vizualiziraju maženje s bebicom koju upravo donose na svijet.

Cjelokupni proces nalikuje samohipnozi tijekom koje se majka uljuljka u stanje duboke smirenosti, a svaka mama koristi metodu koja joj najviše odgovara. Neke “otputuju” na divno i opušteno mjesto iz mašte, snova ili sjećanja (npr. na plažu, livadu, vrh planine i sl.), neke u glavi vrte nježne i intimne scene s djetetom, a neke ponavljaju lijepu afirmaciju kao što je primjerice “Jedva čekam da vidim moje zlato, moju malu ljubav, moje maleno sunce”.

Najvažnije je da majka u potpunosti osjeća ono o čemu misli, da osjeti okuse, mirise i boje i bude svijesna opuštajućeg učinka vizualizacije.
Vizualizacija je popraćena i posebnim opuštajućim tehnikama disanja.

Poanta svega je da tijelo zna kako poroditi bebu, baš kao što je pomoglo bebi da se razvija i raste kroz devet mjeseci. Ono što hipnoza za porod uči žene je da slušaju svoje tijelo i osjete snagu maternice koji će na najprirodniji mogući način donijeti novi život na svijet. Isto tako, cilj je umanjiti bol koja proizlazi iz straha i napetosti koju mame osjećaju zbog poroda. Trudnicama se pomaže odbaciti sve krive predodžbe, vjerovanja, sjećanja, iskustva i misli koje ih čine napetima i sprječavaju da porod protekne prirodno. Zato treneri hipnoporoda i koriste drugačije termine: rođenje, pritisak, valovi, umjesto porod, bol, trudovi.

Po čemu je Opušteno rađanje - hipnoporod drugačiji i da li ima učinka?
Stručnjaci kažu da je svaka priprema za porod korisna s medicinskog stajališta. Što je žena bolje pripremljena za porod, pozitivniji je ishod. Svaka tehnika koja poboljšava mentalni fokus majke i psihičku i fizičku opuštenost je doborodošla.

Majke koje su prošle tečaj i porod iskusile uz samohipnozu, kažu da je stres doista bio manji, da straha i napetosti nije bilo, ali bol su svejednako osjetile, s time da ona više nije bila nepodnošljiva. Sve u svemu, tehnika im je pomogla, jer nisu bile opterećene strahom, već su se uspjele fokusirati na tijelo te mu pomoći da napravi ono što je prirodno. Tehnika je učinkovita i za žene koje ne žele roditi pod lijekovima za umanjenje boli i za sve buduće majke koje se panično boje poroda.

Opušteno rađanje - hipnoza za porod u Hrvatskoj

Ukoliko se odlučite za tečaj Opuštenog rađanja, dobra vijest je da treninzi i tečajevi postoje i u Hrvatskoj. Tečaj za buduće roditelje, sastoji se od četiri radionice u trajanju od 3 sata, tijekom 4 tjedna.

Više informacija i prijave na:
www.kastrapeli.hr
Telefon: 01 888 9798
Mob.: 091 521 8685 ili 091 9236 776
e-mail: info@kastrapeli.hr
Facebook Opušteno rađanje