Početna Članci Tajne onostranog Kozmonauti o NLO-ima i čudnovatim pojavama

Kozmonauti o NLO-ima i čudnovatim pojavama

Datum objave: 15.06.2015

Sovjetski i ruski kozmonauti riskirali su svoje karijere govoreći o neobičnim pojavama u svemiru: neidentificiranim letjelicama, osebujnim oblacima, misterioznim zvukovima i glazbi, anđeoskim bićima, neobičnim šapatima koji ih tjeraju da se vrate na Zemlju i nekom neobjašnjivom mirisu.


Prizori i zvuci u nižoj zemaljskoj orbiti
  
Dok su bili u svemiru sovjetski a kasnije ruski kozmonauti viđali su zanimljive, neobične i često neobjašnjive pojave. Neki od njih govorili su o svojim doživljajima, premda ih njihov svemirski program ne ohrabruje na to. Kozmonaut je osoba obučavana u ljudskom programu svemirskih letova da zapovijeda, pilotira ili bude član posade svemirske letjelice. Kozmonauti su profesionalni svemirski putnici.

Kozmonaut Vladimir Lijakov jednom je spomenuo vrlo neobičnu pojavu koju je promatrao iz svojeg svemirskog broda dok je gledao dolje na Zemlju. Dva golema vala podigla su se iz vôdâ Indijskog oceana i sudarila se. Masa vode koja je nastala iz tog sraza izgledala je poput divovske planine koja je začas nestala. (Informacija je objavljena u popularnom sovjetskom časopisu Tekhnika-Molodezhi, br. 3, 1980.) Kozmonaut Vladimir Kovaljonok dojavio je o vrlo sličnom vodenom stupu visokom više od 100 kilometara (!?) u Timorskom moru nedaleko Australije (časopis NLO, 10-11, 1996.)

Kozmonaut i znanstvenik Jevgenij Krunov napomenuo je još 1979. u članku objavljenom u Tekhnici-Molodezhi (br. 3) da se NLO-i ne mogu poricati jer su ih vidjele na tisuće ljudi. Kako je rekao, značajke neidentificiranih objekata jednostavno nadilaze našu imaginaciju. Jednako otvoren bio je u jednom drugom intervjuu godinu dana kasnije. Bila su to vremena prije perestrojke i Krunov ustvari nije mogao slobodno govoriti. Međutim, kozmonaut Aleksej Gubarev otišao je korak dalje, priznavši da vjeruje u izvanzemaljce. Zanimljivo, spomenuo je da Amerikanci posjeduju informacije koje potvrđuju to vjerovanje. (Tekhnika-Molodezhi, br. 1, 1980.)

Kozmonaut Valerij Roždestvenskij, koji ne vjeruje u prisutnost izvanzemaljske civilizacije u našoj blizini, iznio je saznanja o tajnim glasinama ili informacijama koje oni izvan posebnih krugova (tj. u sovjetskom svemirskom programu i vojsci) nisu mogli znati. U članku iz Tekhnike-Molodezhi (br. 10, 1980.) Roždestvenskij je rekao kako ne vjeruje da je neki „mali zeleni čovjek” doista pokucao na okrugli prozor svemirskog broda Sojuz.
    
Ruski istraživači NLO-a uspjeli su prikupiti više informacija o kozmonautima i neobičnim pojavama. U članku objavljenom u lenjingradskom listu Spektra (br. 8, 1992.), nakon raspada Sovjetskog Saveza, navedeno je nekoliko slučajeva:

• Godine 1976. kozmonaut Valerij Kubasov kazao je novinaru da on i drugi imaju  brojne činjenice koje dokazuju postojanje NLO-a. To je bila godina u kojoj se dogodio onaj čuveni incident s NLO-om u Teheranu.
 
• Dana 15. kolovoza 1978. kozmonaut Vladimir Kovaljonok promatrao je neobičan objekt iz svemirske postaje Saljut 6; objekt se više puta približavao i udaljavao.

• Kozmonauti Valerij Rijumin i Leonid Popov, nalazeći se u Saljutu 6, dana 14. i 15. lipnja 1980. primijetili su skupinu bijelih, sjajnih točaka koje su poletjele iz područja oko Moskve i odletjele u svemir iznad njihove postaje. O tome su izvijestili zemaljsku kontrolu leta.

• Zanimljiva je pojava opažena 2. rujna 1978. kada su sovjetski kozmonauti Vladimir Kovaljonok i Aleksandar Ivančenkov gledali sjenu orbitalne postaje Saljut 6 iznad oblaka. Sjena je bila vrlo čudne, narančasto-crvene boje. Što je još neobičnije, njena veličina se mijenjala. Ranije, 25. kolovoza oba kozmonauta vidjela su šarolike oblake: zelene, ljubičaste, crvenkaste, plave, čak i indigo. Drugi sovjetski kozmonauti, Vitalij Sevastijanov i Pjotr Klimuk, izvijestili su o srebrnastim oblacima. Sevastijanov je bio opčinjen njihovim jednolikim, povremeno bisernobijelim, hladnim, svjetlucanjem. Struktura takvih oblaka bila je vrlo tanka ili svijetla na rubovima posve mračnog neba, ili pak prozirna, nalik labudovim krilima.
   
Kažu da su ti oblaci predstavljali čaroban prizor, ali njihovo podrijetlo ostaje nepoznato. Ugledni ruski astronom Vitold Tseraskij o njima je prvi put izvijestio 1885. godine. Ti oblaci su najviši u Zemljinoj atmosferi, na visini od 70-90 kilometara. Sastoje se od raspršenih čestica, ali njihova je priroda još uvijek nejasna. 

Pukovnik Jurij Nazarov, bivši zamjenik zapovjednika sovjetskog Centra za kontrolu leta (Tsentr upravleniya poletom na ruskom), prisjetio se kako su 29. kolovoza 1978. kozmonauti Kovaljonok i Ivančenkov (spomenuti ranije) i novopristigli kozmonaut Valerij Bikovskij te istočno-njemački kozmonaut Sigmund Jähn opazili neidentificirani, veliki, kuglasti objekt koji je letio oko Saljuta 6.

Nakon što su se kozmonauti vratili na Zemlju poznati sovjetski istraživač NLO-a Vladimir Ajaja (čiju radoznalost i predavanja Partija nije uvijek tolerirala) zamolio je Bikovskog za neka objašnjenja, ali kozmonaut je priznao samo to da su, nalazeći se u Saljutu, doista vidjeli nešto neobjašnjivo. (Vladimir Ajaja, Znakomtes', NLO ili „Upoznajte se s NLO-ima”, knjižica, 1990.)

Kozmonaut Georgij Grečko vidio je neko čudno biće gigantskih dimenzija iznad Mongolije. Grečko i Jurij Romanenko također su javili Centru da su, leteći u svojoj orbitalnoj postaji iznad Falklandskih otoka, vidjeli nekakva golema slova. Snimljenu fotografiju na Zemlju su donijeli kozmonauti Vladimir Džanibekov i Oleg Makarov. (Genadij Lisov, časopis NLO, br. 45, 8. studenog 1999.)

Kozmonaut Vladislav Volkov prisjetio se neobjašnjive buke koju je čuo u svemiru preko svog interfona na slušalicama: zvukove laveža pasa i, kasnije, plača beba. Iako se nalazio u orbiti oko Zemlje u Sojuzu 7, tijekom listopada 1969. ipak je čuo te čudnovate zvukove. Sve do svoje smrti nije uspio objasniti što je to tada čuo. Volkov je poginuo prilikom povratka kapsule Sojuz 11, 30. lipnja 1971. (Časopis NLO, ibid.)

Kozmonauti Jurij Gagarin i Aleksej Leonov čuli su glazbu koju je ovaj prvi objasnio kao 'nezemaljsku'. Nisu se baš sve stvari mogle objasniti osjetilnom deprivacijom. Niti su svi s takvim doživljajima tražili objašnjenja (časopis NLO, ibid.)

Kozmonaut Jurij Mališev rekao je da kada se radi o NLO-ima, vjerojatno nitko na svijetu ne može reći što oni jesu. Slične je pojave nemoguće osporiti jer su ih vidjele na tisuće ili desetine tisuća ljudi.
 
Međutim, istaknuo je, fizička priroda fenomena NLO-a ostaje neutvrđena. (Tekhnika-Molodezhi, br. 11, 1981.) 

Početkom 1981. kozmonaut Vladimir Aksionov bio je oprezniji. Kazao je da kozmonauti često vide specifične svjetlosne pojave zasad još neobjašnjivog izvora. Današnji stadij istraživanja tog fenomena, rekao je, sličan je ranom uspostavljanju takvih znanosti kao što su zoologija i botanika, kada su prirodoslovci jednostavno opisivali nepoznate vrste životinja i biljaka. (Tekhnika-Molodezhy, br. 1, 1981.)

Dana 12. srpnja 1982. na monitoru Saljuta 7 sovjetski kozmonauti Georgij Beregovoj i Valentin Lebedev imali su priliku promatrati neobičan objekt u obliku kapi vode. Uzdizao se između orbitalne svemirske postaje i letjelice Progres 14. Taj objekt na udaljenosti od 200 metara mogao je biti veličine svemirskog broda. Kozmonauti su o tome izvijestili Centar.

Ove informacije potječu iz knjiga Germana Kolčina, bivšeg sovjetskog pukovnika te istraživača fenomena NLO-a (na primjer, NLO: fakty i dokumenti ili NLO-i: činjenice i dokumenti, 2001.). Kolčin se također prisjetio kako je u travnju 1989. razgovarao s kozmonautom Pjotrom Klimukom, koji je potvrdio da ne negira postojanje NLO-a (German Kolčin, Fenomen NLO: vzglyad iz Rossii ili Fenomen NLO-a: pogled iz Rusije, St. Petersburg, 1994.).

Zanimljiv članak objavljen je 1980. g. u časopisu Sputnik, o percepciji NLO-a od strane kozmonauta i astronauta. Članak sadrži priče koje je ispričalo desetero sovjetskih i američkih istraživača svemira. Samo jedan nije osporavao mogućnost da NLO-i dolaze u našu galaksiju.

Jevgenij Krunov doista je spomenuo da nije moguće zanijekati prisutnost NLO-a u našoj galaksiji. Vidjelo ih je tisuće ljudi. Možda su to samo optičke iluzije, rekao je, ali neke od njihovih karakteristika – na primjer, promjena njihova letnog kursa od 90 stupnjeva – golicaju maštu.

Kozmonaut Genadij Strekalov naveo je da je vidio čudne pojave nekoliko puta, ali nevoljko ih klasificira kao NLO-e. Međutim, kazao je da su njegovi kolege doista vidjeli „leteće tanjure” i zato im zavidi. Strekalov nije iznio pojedinosti o njihovim iskustvima. Opisao je pojavu koju je vidio 28. rujna 1990. tijekom boravka u svemirskoj postaji Mir: kuglu iznad Newfoundlanda na visini od 20-30 kilometara. Atmosfera je bila čista a vidljivost savršena. Kugla je bila jako lijepa i mijenjala je boje. Ostala je vidljiva 10 sekundi, a potom je nestala u času. Strekalov se sjeća da je imala savršen oblik. Rekao je da je o tom slučaju dojavio Centru za kontrolu leta ali nije ga klasificirao kao NLO. Kozmonauti moraju biti oprezni, kazao je. Kozmonaut Genadij Manakov bio je u Miru sa Strekalovim i vidio je istu tu pojavu. (Rabochaya Tribuna, 16. listopada 1990.)

Događaj sa Saljutom 7 iz 1984.

Nevjerojatan događaj zbio se 1984. u orbitalnoj postaji Saljut 7. S obzirom na dominantu ideologiju, taj događaj bio je prilično neugodan za sovjetski režim i zataškavan je godinama. Slučaj je opisan u popularnom ruskom časopisu NLO (br. 9, 1998.). Tadašnju posadu činilo je šestero kozmonauta: Leonid Kizim, Oleg At'kov, Vladimir Solovljev, Svetlana Savitskaja, Igor Volk i Vladimir Džanibekov. Događaj je započeo 155. dana leta te svemirske postaje. Posada je bila zauzeta planiranim eksperimentima, testovima i znanstvenim promatranjima i spremala se obaviti medicinske eksperimente. Svi su oni bili iskusni, vješti kozmonauti. Potom se dogodilo nešto što je bilo izvan njihova iskustva, znanja i razumijevanja. Ispred postaje Saljut 7 niotkuda odjednom se pojavio veliki narančasti plineni oblak, nepoznatog podrijetla. Kozmonauti su odmah obavijestili Centar.

Dok su zapanjeni djelatnici Centra analizirali izvještaj, Saljut 7 je ušao u oblak. Članovi posade imali su kratak dojam da je narančasti oblak ušao u njihovu postaju. Sve ih je preplavio i zaslijepio misteriozni narančasti sjaj, te su ostali izvan kontakta sa svojim kolegama. No, vid im se brzo vratio. Kozmonauti su oteturali do okruglih prozora postaje. Ono što su ugledali ostavilo ih je bez daha. Unutar narančastog oblaka lako su razabrali sedam divovskih oblika. Njihovi politički ideali i njihova vjera u marksističko-lenjinističku ideologiju bili su raspršeni u trenu.

Nitko od njih nije sumnjao u svoj vid. Kao što nitko od njih nije dvojio da ti oblici zapravo prikazuju nebeske anđele. Ti anđeli su bili veoma slični ljudima, a ipak različiti: imali su velika krila i zasljepljujuće aureole. Kada su anđeli bacili pogled na sovjetsku posadu učinili su to uz najljepše osmijehe pune radosti i ushita: nijedan se čovjek nije mogao tako smiješiti. Deset minuta je prohujalo. Dok je sat otkucavao anđeli su nestali, zajedno sa svojim oblakom. Posada Saljuta 7 osjećala je strahovit gubitak. Ali iz Centra su zatražena daljnja objašnjenja. Kada je izvještaj kozmonauta dospio u Centar klasificiran je kao „strogo povjerljiv”.
 
Uskoro je okupljen liječnički tim kako bi pratio zdravstveno stanje kozmonauta. Članovima posade potom je naloženo da mjere svoje fizičko i mentalno zdravlje i da zanemare daljnje eksperimente u svemiru. Testovi su pokazivali da su kozmonauti dobro, i fizički i psihički.

Taj slučaj dogodio se prije razdoblja perestrojke. Da bi spriječio nepotrebnu strku Politbiro se pobrinuo da izvještaj ostane tajan. Posada Saljuta 7 upozorena je da mora šutjeti. Ni unutar ni izvan Sovjetskog Saveza nisu smjeli postojati nikakvi anđeli.   

Svemirski šapat

O nekim epizodama sovjetskog istraživanja svemira u Rusiji se još uvijek ne govori. Među njima su priče o takozvanom „svemirskom šaptu” koje su se pojavile u ruskim medijima. Autorica barem jedne od njih je ruska novinarka Marija Vetrova, a priča koja slijedi objavljena je u časopisu Press-Extra, br. 135, 1997.

Jedan bivši kozmonaut, naveden kao „kozmonaut X”, iznio je neke informacije, ali je zahtijevao da ostane anoniman. Prisjetio se kako su sovjetski kozmonauti čuli za prikrivane glasine o 'šapatu', ali međusobno nisu izmjenjivali cjelovite informacije niti su išta spominjali liječnicima. Plašili su se da će ih potonji maknuti iz svemirskog programa. Kozmonaut X je smatrao da su glasine ustvari bile legenda smišljena od strane prvog tima sovjetskih kozmonauta kako bi zastrašili novajlije. Bio je u krivu.

Kozmonaut X i njegov drug bili su u jednoj sovjetskoj svemirskoj letjelici, leteći iznad južne Zemljine hemisfere, kadli su začuli 'šapat'. 'X' je odjednom osjetio kao da se netko nalazi pokraj njega. Osjećao je da neko nevidljivo biće netremice zuri u njegova leđa. Kozmonaut uopće nije sumnjao da ga netko promatra. Sekundu kasnije njegov drug, inženjer leta, koji je gledao van kroz okrugli prozor, naglo se okrenuo i pogledao oko sebe. Obojica su bili sasvim obični ljudi, daleko od bilo kakvih mističnih vjerovanja, ali bili su dobri prijatelji koji su se znali davno prije njihove obuke iz tzv. „Zvjezdanog grada”. Iz tog razloga nakon završetka ove epizode nisu se bojali usporediti svoje dojmove. Primali su različite 'tekstove', ali njihove početne reakcije na 'šapat' bile su identične: obojica su ostala nijema i zbunjena.

Prema kozmonautu X, 'šapat' je dolazio iz dubina njegove svijesti. Te mu je kazao: „Ovamo si došao prerano i na pogrešan način. Vjeruj mi, jer ja sam tvoj predak s majčine strane. Sjećaš li se kako ti je govorila, kad si još bio dijete, o tvojem prapradjedu koji je osnovao D.-ovu tvornicu na Uralu? Sinko, ti ne bi trebao biti ovdje. Vrati se na Zemlju. Ne krši zakone Stvoritelja. ... Sinko, moraš se vratiti, vratiti, vratiti...” Dakle, 'šapat' je ispričao kozmonautu vrlo privatnu priču o njegovoj majci i njegovom prapradjedu, kao da želi dokazati svoje 'insajderske' informacije o toj obitelji.

Dva dana kasnije oba kozmonauta vratila su se na Zemlju. 'Šapat' im se vratio još jedanput. Sadržaj onoga što im je rečeno bio je isti kao i prvi put, a tijekom vremena provedenog u orbiti obojica su osjetili neku izvanzemaljsku prisutnost.

Kozmonaut X i njegov kolega proveli su beskrajne sate nastojeći utvrditi što su to ustvari doživjeli. Bili su ateisti, obojica su voljela znanstvenu fantastiku. To ih je navelo na zaključak da je neka izvanzemaljska inteligencija, pomoću nekakve hipnoze, odlučila spriječiti ljude da istražuju dubine svemira. Da bi uvjerila čovječanstvo kako njegovi sinovi i kćeri u svemiru nemaju halucinacije, ta izvanzemaljska inteligencija iznosi čvrste činjenice koje je pokupila prebirući po ljudskim umovima i podsvjesnim memorijama. Koliko dugo oni proučavaju našu civilizaciju? Možda i tisućama godina.

Jesu li izvanzemaljci bili toliko naivni da ne shvate kako će kozmonauti prozreti njihov trik? No, ako to nije bio 'šapat' izvanzemaljaca, čiji je bio? Jesu li preminuli rođaci doista posjećivali sovjetske posade u svemiru? Ovaj zaključak poljuljao je uvjerenja kozmonauta, njihov ateizam i njihov pogled na svijet. Je li to značilo da postoji život poslije smrti i da svijest (ne fizičko tijelo) nastavlja postojati u nekim drugim stadijima postojanja? Kod takvih stadija mora biti nekakve hijerarhije, razmišljali su, a na vrhu hijerarhije bio bi Stvoritelj, kao što je 'šapat' obavijestio kozmonauta X. Kozmonauti su se našli pred dilemom: trebaju li izvijestiti nadležne o tim slučajevima ili ne. Ako trebaju, njihovim bi karijerama istoga časa mogao doći kraj. Mogli bi ih smatrati sugestibilnim ljudima, previše nestabilne psihe za daljnje letove u svemir. Osjećaj dužnosti obojici je kozmonauta govorio da moraju napisati izvještaj, ali taj osjećaj nisu poslušali. Drugi kozmonauti o 'šapatu' su uglavnom šutjeli; odnosno, ništa nisu javili svojim nadređenima. Međutim, neki kozmonauti koji su bili čuli 'šapat' odlučili su napraviti izvještaje po svom povratku iz svemira. Kao rezultat toga u program obuke uvedeni su posebni medicinski timovi, a psihu kozmonauta počeli su preispitivati vrhunski medicinski hipnotizeri. Određene je promjene pretrpio cijeli program obuke za let.

Kozmonaut X, koji je odonda otišao u mirovinu, ne zna kako se taj 'šapat' tretira danas i do kakvih su zaključaka došli ruski znanstvenici, ali je priznao da je promijenio cijeli njegov pogled na život.

Svemirska prostranstva puna su inteligentnih bića i mnogo su složenija negoli mi to zamišljamo, rekao je. Naše sadašnje znanje ne omogućuje nam da shvatimo bit većine procesa koji se zbivaju u univerzumu. Naše sposobnosti još uvijek su prilično ograničene. Ali, za one koji su čuli 'šapat' jedna stvar je jasna: budućnost postoji, i beskrajna je, baš kao što su beskrajni prostor i vrijeme. 

Viktor Afanasjev i NLO

Sovjetski i ruski kozmonaut, pukovnik Viktor Afanasjev nastupio je u britanskoj emisiji iz 2003., prikazanoj na ruskom REN-TV-u 2004. godine. Naslov emisije na ruskom glasio je Zemlya pod pritselom NLO (Zemlja: meta NLO-a). Koliko sam mogao utvrditi, emisija je sadržavala intervju vođen u američkoj emisiji Sightings (video segment može se vidjeti na YouTubeu na http://tinyurl.com/lorch5w). Datum potonje emisije nije poznat, ali spiker je napomenuo kako je „u vremenu nakon glasnosti, istraživački tim Sightingsa bio pozvan u Zvjezdani grad” – „ruski ekvivalent Cape Canaverala”. Novinari su najprije razgovarali s Viktorom Afanasjevim koji im je kazao da je „upravo imao susret s NLO-om”. Prema prijevodu u titlovima za taj segment iz Sightingsa, Afanasjev je istaknuo: „Mislim da u svemiru nismo sami. Vjerujem da netko ili nešto izvanzemaljskog podrijetla posjećuje Zemlju.”

Spiker je potom ustvrdio: „U travnju 1979. kozmonaut Viktor Afanasjev je uzletio iz Zvjezdanog grada te se priključio sovjetskoj svemirskoj postaji Saljut 6, ali na putu do tamo dogodilo se nešto neobično. Kozmonaut Afanasjev vidio je kako se neidentificirani objekt okreće prema njegovoj letjelici te je počinje pratiti kroz svemir.” Afanasjev nastavlja: „Pratio nas je tijekom polovice naše orbite. Opazili smo ga na svijetloj strani, a kada smo zašli u sjenovitu stranu potpuno je nestao. To je bila umjetna struktura načinjena od nekakve vrste metala, otprilike 40 metara duga, s unutrašnjim oplatama. Objekt je bio uži [u jednom dijelu], a širi [u drugom], a unutra su bili otvori. [Na ekranu je tu prikazan crtež.] Objekt nam je ostao vrlo blizu. Snimili smo ga, a naše fotografije pokazuju da je bio udaljen 23 do 28 metara” - rekao je.

„Osim fotografiranja tog NLO-a” - kazao je spiker Sightingsa - „Afanasjev je kontinuirano izvještavao Kontrolu leta o veličini letjelice, njenom obliku i položaju. Kada se kozmonaut vratio na Zemlju saslušan je i rečeno mu je da nikada ne smije objelodaniti što zna, a njegov fotografski aparat i film su zaplijenjeni. One fotografije i njegov glas emitiran iz svemira nikada nisu objavljeni. Tek sada, nakon raspada Sovjetskog Saveza, Afanasjev osjeća da može bez opasnosti iznijeti svoju priču.” - rekao je spiker.

„Taj objekt je još uvijek klasificiran kao NLO jer ga prvo moramo identificirati.” - rekao je Afanasjev, prema prijevodu u titlovima. (Više o njegovim iskustvima s NLO-ima i svemirskim pojavama možete pročitati u odlomcima koji slijede.)

Koliko mi je poznato, drugi članovi posade nisu iznijeli svoja iskustva. 

Ovo je pomalo zamršena priča koja zahtijeva pojašnjenje. Jedna njena verzija bila je objavljena na raznim web stranicama na Zapadu, a kao datum viđenja NLO-a od strane Afanasjeva naveden je travanj 1979. No, to je nemoguće: Viktor Afanasjev tada je još uvijek bio pilot u Sovjetskom ratnom zrakoplovstvu.

Na ruskim web stranicama tvrdi se da je Afanasjev letio u Sojuzu 30 prema Saljutu 6. Ove tvrdnje temelje se na emisiji REN TV-a u kojoj je bio prikazan dio britanskog dokumentarca iz 2003. i segment emisije Sightings. Tu emisiju nisam mogao pronaći ni pogledati; samo neke općenite podatke o njoj na ruskom. U video segmentu iz Sightingsa kozmonaut Afanasjev ne iznosi datum viđenja NLO-a niti spominje naziv letjelice ili svemirske postaje. Sumnjam da bi Viktor Afanasjev, ugledni istraživač svemira i znanstvenik, obmanuo voditelje intervjua. U segmentu iz Sightingsa spiker je taj koji kaže da je Afanasjev vidio NLO u travnju 1979., približavajući se svemirskoj postaji Saljut 6 – što je, opet, „nemoguća misija” za Afanasjeva u to vrijeme. Afanasjevljevo viđenje NLO-a moglo se dogoditi tijekom godina 1990.-1991., 1994. ili 1999., ali zasigurno ne 1979.

Afanasjev je upisao 175 letnih dana tijekom svog prvog leta (od 2. prosinca 1990. do 26. svibnja 1991.) kao zapovjednik sovjetske svemirske letjelice Sojuz TM-11 i misije Mir-8, koji su uključivali japanske i britanske članove posade. Koliko mi je poznato, on i članovi njegove posade nisu izvijestili ni o kakvim viđenjima NLO-a tijekom te misije. Međutim, ako je Afanasjev ipak vidio nekakav objekt tijekom svoje misije to je vjerojatno bilo početkom prosinca (po dolasku) ili krajem svibnja (po odlasku).

Afanasjev je također zapovijedao letom ruskom Sojuza TM-18 i misije Mir-15 od 8. siječnja do 9. srpnja 1994. Ako je u toj misiji vidio neki NLO to bi vjerojatno bilo u siječnju (po dolasku) ili srpnju (po odlasku).

Viktor Afanasjev sudjelovao je u 188-dnevnom svemirskom letu od 20. veljače do 28. kolovoza 1999. u transportnom vozilu Sojuz TM-29 te u orbitalnoj postaji Mir. Sojuz TM-29 spojio se s Mirom 22. veljače. Dakle, ako je vidio NLO leteći u Sojuzu TM-29 (ne Sojuzu 30), to bi bilo u veljači (po dolasku) ili u kolovozu (po odlasku). U travnju 1999. Afanasjev se nalazio u svemirskoj postaji Mir.

Viktor Afanasjev je pohađao aktubinski ogranak (u Aktubinsku) Moskovskog zrakoplovnog instituta između 1976. i 1980. kako bi postao inženjer za izradu zrakoplova. Od 1977. do 1988. radio je kao probni pilot i viši probni pilot u državnom centru za testiranje letova, nazvanom po poznatom sovjetskom pilotu Valeriju Čkalovu. Osim toga, u godinama 1985.-1987. bio je probni pilot za Buran (sovjetski raketoplan, space shuttle). Imao je sreću pa nije poginuo, kao što je poginula većina drugih, povezanih s tim kobnim projektom (iskusni sovjetski probni piloti bili su odabirani za obuku za misije s ljudskom posadom, u Buranu). Godine 1988. postao je probni pilot. Godine 1991. Afanasjev je postao 70. sovjetski kozmonaut koji je dobio titulu pilota-kozmonauta SSSR-a. Između 1990. i 1999. u svemiru je proveo otprilike 555 dana.   

NLO u Aktubinsku iz 1985.

Godine 1959. u golim, polupustinjskim stepama 292 kilometra sjeverno od grada Astrakana podignut je jedan gradić. Aktubinsk je naziv tog grada koji se diči time da je udomio najveći ruski državni centar za testiranje letova (Gosudarstvenniy lyotno-ispitatelniy tsentr Ministerstva oboroni imeni V. P. Chkalova, ili Valery Chkalov GLITs VVS). Uz to, sjeverno od tog grada vojni je testni poligon Groševo (Vladimirovka). Tijekom godina mog istraživanja NLO-a naišao sam na brojne slučajeve iz tog teritorija. Viktor Afanasjev jedan je od onih koji su imali iskustvo s NLO-om dok su ondje radili.

U studenome 2005. pukovnik (umirovljeni) Alaksandar Akimenkov bio je jedan od govornika na godišnjoj ruskoj konferenciji o NLO-ima Zigelevskiye Chteniya (Zigelevska čitanja). U internetskom časopisu UFO Navigator, istraživača NLO-a Mihaela Gerštajna u prosincu 2005. objavljen je izvještaj o toj konferenciji. Akimenkov, bivši probni pilot, održao je vrlo detaljno predavanje o svojim susretima s NLO-ima tijekom sovjetskih testiranja novog oružja u azijskim predjelima SSSR-a. O njegovim iskustvima već sam pisao, a nadam se da ću to činiti i dalje.

Tijekom 1980-ih Akimenkov je radio u Aktubinsku. Taj umirovljeni pukovnik prisjetio se da su NLO-i posjećivali testni centar i poligon tako često da su piloti imali dojam da izvanzemaljci znaju njihove letne rasporede bolje od sovjetske vojske. Sjećao se jednog događaja vezanog uz NLO-e kada su on i njegov probni kopilot Viktor Afanasjev letjeli u avionu MiG-23, isprobavajući nove projektile. Bilo je to u siječnju, najvjerojatnije 1985. godine.

Iz zapovjednog mjesta podignuta je meta za obaranje i piloti su bili spremni za presretanje. No, zbog nekakvoga kvara meta se srušila na zemlju. Piloti su se prilično zabrinuli jer su bili izvan testnog poligona i željezničke pruge. U snijegom pokrivenom tlu srušena meta je ostavila rupu. U blizini se nalazio neki traktor no ljudi nije bilo, pa su se piloti umirili. Ali, tada dežurni časnik iz komandnog mjesta javio im je da se iznad njih na visini od oko 600 metara nalazi nekakav objekt. U istočnom dijelu neba primijetili su Mjesec divovskih dimenzija, no nisu vidjeli nikakav objekt. Dežurni časnik kategorički je tvrdio da je objekt tamo i da se uzdiže. Piloti su se počeli polagano uzdizati kako bi vidjeli kakav je to objekt, ali nisu vidjeli ništa. Javljeno im je da je objekt nestao u smjeru istoka. Prirodno, Akimenkov i Afanasjev pokušali su s njime držati korak, ali nisu imali dovoljno goriva i, još važnije, nisu vidjeli što ustvari gone. Prekinuli su potragu i vratili se do uzletišta. 

Miris svemira

Ne tako davno Viktor Afanasjev je spomenuo nešto vrlo neobično, štoviše fascinantno: svemir ima svoj vlastiti miris. On i njegovi kolege otkrili su taj neusporedivi zvjezdani miris koji je prožimao njihov svemirski modul. Miris je bio neuništiv. Čak i natrag na Zemlji, kada je preuzimao predmete koji su bili u orbiti, mogao je osjetiti taj miris, ali svemirska odijela korištena za hodanje svemirom mirišu drukčije. Taj miris se ne može usporediti ni sa čime na Zemlji, kazao je. To je miris svemira... (Izvor je članak od ožujka 2013., „Chem Pakhnet Kosmos?” („Kako miriši svemir?”), s web lokacije na ruskom jeziku Nasha Planeta, http://planeta.moy.su; ili posjetite tu web stranicu na: http://tinyurl.com/mlnu27y.

Tko zna što nas čeka dok istražujemo svemirska prostranstva. Nismo otišli daleko od zagrljaja našeg planeta a već smo se susreli s čudima koja, barem zasad, ne možemo objasniti. 

 

Piše: Paul Stonehill © 2014 // mail: rurcla@hotmail.com                                                                         

O autoru:

Paul Stonehill je istraživač, autor knjiga i predavač specijaliziran za neobične pojave, posebno o sovjetskim i ruskim vojnim istraživanjima na tu temu. Autor je brojnih članaka za časopise s NLO tematikom, kao i nekoliko knjiga, uključujući Paranormal Mysteries of Eurasia (Galde Press, SAD, 2011.), UFO Case Files of Russia (s Philipom Mantleom; 11th Dimension Publishing/Healings of Atlantis, UK, 2010.; i The Soviet UFO Files: Paranormal Encounters Behind the Iron Curtain (Quadrillion Publishing, UK, 1996.). Za NEXUS je napisao devet članaka, od kojih su najnoviji „Otkrivenja kozmonauta”, „Iznenađujuće anomalije u kineskoj pokrajini Sečuan” i „Enigma nacističkog Regenwurmlagera“, koji su  objavljeni u ranijim brojevima hrvatskog izdanja NEXUS-a.

Paul Stonehill dobro govori ruski i ukrajinski, a može ga se kontaktirati mailom narurcla@hotmail.com

Preuzeto sa: www.nexus-svjetlost.com