ZDRAVLJE KROZ SOL

Datum objave: 08.04.2013

U davna vremena sol je bila iznimno cijenjena, pogotovo u krajevima udaljenijim od mora. Postizala je puno veću cijenu nego danas, a  ponekad se upotrebljavala i kao sredstvo plaćanja.  Drevni alkemičari koristili su je kao peti element jer navodno ima osobine etera, odnosno pravog petog elementa, dok se u Katoličkoj crkvi još i danas sol koristi u nekim obredima čišćenja.    

Jeste li znali da se do početka 20 stoljeća većina ratova na našem planetu vodila zbog rudnika soli? Nakon što je otkriveno da sol može sačuvati hranu od propadanja, čovjekova prehrana je prestala ovisiti o godišnjim dobima, te je mogao planirati duga putovanja, bez brige o tome da li će uspjeti nešto uloviti za večeru.                         

 

S obzirom da sol danas predstavlja namirnicu koju svakodnevno koristimo ove činjenice su nam uglavnom nepoznate ili nebitne. Sol ne nalazimo samo zapakiranu u kartonsku ambalažu na kojoj piše morska sol ili jodirana sol. Sol se nalazi i u standardnoj hrani kao što su: riba, jaja, meso, tvrdi sirevi, umaci, kukuruzne pahuljice itd... Također, vrlo malo znamo o njenom utjecaju na čovjekovo zdravlje i dodajemo ju u hranu prvenstveno zbog toga što daje dobar okus.

 

Unošenje određene količine soli u naš organizam je od iznimne važnosti za cjelovito zdravlje. Možemo reći da je naše tijelo sastavljeno od soli i vode. Smatra se da od ukupno 92 elementa kemijskog periodnog sustava, 84 elementa čine naše tijelo. Svih 84 elementa prisutno je u solima i uz pomoć svjetla, vode i ostalih građevnih elemenata iz hrane stvaraju se vitamini i bjelančevine u čovjekovu tijelu. Postoji cijeli niz blagotvornih učinaka soli na ljudsko tijelo. Od regulacije otkucaja srca, izbacivanja viška kiseline iz stanica, čišćenja pluća, prevencije grčeva mišića, održavanje čvrstoće kostiju, do održavanja seksualnosti i libida.

 

Sol regulira sadržaj tekućine u tijelu, pa je stoga važna za održavanje svih živih bića. Znamo da voda mora dospjeti do svake stanice u tijelu kako bi izvukla toksine. Nerafinirana sol veže dio vode koji ostaje izvan stanice. O ravnoteži vode izvan stanice i unutar stanice ovisi ravnoteža organizma. Dakle, ključan faktor je nerafinirana sol.   

 

Pod nazivom nerafinirana sol podrazumijevamo prirodnu sol koja nije podvrgnuta kemijskim i tvorničkim procesima. Postoji razlika između kuhinjske soli koju svi upotrebljavamo i prirodne soli. Klasična kuhinjska sol sastoji se od 97,5% natrijevog klorida i 2,5% joda. Budući da je sušena na više od 650 C, njena kemijska struktura je promijenjena, te ne sadrži potrebne elemente i minerale kao prirodna sol. Tijelo ulaže određenu energiju kako bi preradilo nešto od čega nema apsolutno nikakve koristi. Vjerojatno je to i jedan od razloga zbog kojeg se sol danas naziva bijelo zlo, za razliku od negdašnjeg naziva bijelo zlato.

 

Ono što je manje znano je da nadopuniti našu svakodnevnu prehranu možemo i putem konzumiranja milimetarskih količina isključivo čiste morske. Naravno, bocu čiste morske vode morate uzeti iz strogo nezagađenih dijelova mora i treba se držati u hladnjaku. Količine konzumiranja su milimetarske, a obvezno je i razrjeđivanje u čaši čiste vode. Osim toga koliko je morska sol zdrava govori podatak da je svatko od nas bar jednom u životu koristio sprej za nos s morskom otopinom za vlaženje isušene sluznice. Koliko je more jedinstveno govori podatak da se ne može nadomjestiti niti umjetno proizvesti. Ova metoda primjene pomaže u liječenju  bolova u leđima, kod išijasa, sportskih ozljeda, problema s cirkulacijom krvi, psorijaze, svih stanja povezanih s modernim načinom življenja poput, živčane napetosti, stresa…daje prevenciju i liječi srčano-žilne bolesti, uklanjanja nečistoće s kože te čisti ten i uspostavlja vlažnost suhe kože.

 

Istraživanja su pokazala da je  pretjerani unos kuhinjske soli glavni uzročnik bolesti oštećenja bubrega, visokog krvnog tlaka, hipertenzije itd. Do pretjeranog unosa soli su ujedno dovele i naše prehrambene navike, tako da u organizam najčešće kroz gotovu ili polugotovu hranu unosimo 5 do 10 grama soli viška. Logično rješenje je smanjiti unos slane hrane, kao i tzv. skrivene soli (pizza, fast food ) i jesti što prirodniju i siroviju hranu.

 

Ako baš volite slanu hranu onda probajte nabaviti prirodnu sol. Za razliku od prerađene soli, prirodna sol sadrži sva 84 elementa koja nalazimo u prirodi, bitna za ljudsko zdravlje. Primjeri za dobru sol su Himalajska sol, Keltska sol, neprerađena sol iz rudnika i neprerađena morska sol koje nisu obogaćene dodacima kao što su jod i flor. Navedene vrste soli bogate su prirodnim elementima koji će dovesti potrebnu ravnotežu vašem organizmu. Prirodne vrste soli se ne obrađuju tvornički, već se skupljaju ručno…a možete ih pronaći u svakom dućanu zdrave hrane.

 

 

Autor: Goran Mizdrak

© Copyright Park Božanske Energije, Zagreb

01/29 81 421 ili mobitel: 091/16 17 540; (od 11 do 14 sati)

e-mail: info@divineenergypark.org;
Facebook: Divine Energy Park, Twitter: DivinEnergyPark

www.divineenergypark.org