Početna Članci Sponzorirani članci Zdrava užina – kokice s gheeom

Zdrava užina – kokice s gheeom

Datum objave: 17.11.2015

Postoji oko 300 vrsta kukuruza (kukuruz kokičar, kukuruz šećerac, prehrambeni i tvrdi, meki itd), a među mnogobrojnim jelima od kukuruza, možda su najpoznatije kokice. Dodatak primjerice ulja i puno soli smanjuje njihovu hranjivu vrijednost, pri tome povećavajući i broj kalorija koje se unose, pa su tako kokice često na lošem glasu. Ali one su zapravo zdrava užina ako ih znamo pravilo kombinirati.

 

Ako kokice radimo na zraku, što se najčešće radi u aparatu za kokice, bez dodane masnoće i soli, onda se vrijednosti zaštitnih čimbenika penju, pa se tako beta-karoten koji se također nalazi u kukuruzu, a predstavlja biljni pigment bogat antioksidansima penje na 66 mcg, dok kombinacija luteina i zeaksantina na 1087 mcg.

 

Prosječna masnoća kokica bez dodatka ulja ili maslaca iznosi 9,5 g na 100 gr, dok se ona penje dodatkom ulja na čak 43,5 g. Što se energetske vrijednosti tiče, 100 grama kokica pripremljenih u aparatu za kokice bez dodataka masnoća ima 382 kalorije. Ako dodamo samo jednu žlicu ulja, broj kalorija u kokicama se povećava na 517, dok ih maslac povećava na čak 536 kalorija. Nije stoga teško zaključiti da iako su kokice spravljene na ulju bogatijeg okusa, treba pripaziti na njihov količinski unos jer time ustvari unosite i puno kalorija.

Zašto su kokice dobre?

 

Kokice ipak predstavljaju savršen međuobrok jer šalju mozgu signal sitosti, pa se naredni obrok dosta odlaže. Uz to predstavljaju jedine grickalice koje sadrže 100% neobrađeno cjelovito zrno, pa samo jedna porcija kokica može zadovoljiti čak 70% dnevne ljudske potrebe za cjelovitim žitaricama. Ostala zrna se prerađuju i miješaju s drugim sastojcima, te iako se žitarice zovu "cjelovitima"  one to ustvari nisu, kako se samo 51% njihove težine sastoji od cjelovitih žitarica.

 

Najveći dio kokica, čak 78 % čine ugljikohidrati, ali kompleksni ugljikohidrati koji čine najkvalitetniji izvor energije za naš organizam. Ostali sastojci u kokicama čine proteini, masti i vlakna. Od vitamina sadrže vitamine B grupe, a od minerala imaju dobar izvor kalija, fosfora i magnezija, dok u manjim tragovima ima željeza, kalcija, natrija i cinka.

 

Tim naučnika sa pensilvanijskog Univerziteta „Skrenton“ tvrdi da kokice sadrže više antioksidanata od voća i povrća. Ističu da jedna porcija kokica ima oko 300 miligrama antioksidanata, što je skoro dvostruko više od 160 miligrama, koliko sadrži porcija bilo kojeg voća. Koncentrat antioksidanata kokice imaju u sebi jer ustvari sadrže samo 4 % vode, dok u pojedinim vrstama voća i povrća taj postotak dostiže 90. Pri tome se upravo u hrskavoj opni kokice nalazi najveća doza antioksidanata i vlakana.

 

Zdrava i ukusna varijanta – kokice sa ghee-om

 

Da bi zadržali zdrave sastojke a opet zadovoljili želju za ukusnom grickalicom, kokice je najbolje raditi sa gheeom. Ghee je u našim krajevima poznatiji kao maslo ili pročišćeni maslac, te je izuzetno zdrava namirnica, a radili su ga naši preci kako bi najdragocjenije sastojke mliječnog maslaca sačuvali od kvarenja. U takvom pročišćenom obliku, ghee predstavlja samu esenciju mlijeka bez pojačivača okusa, umjetnih aroma, šećera, soli, boja i konzervansa. Stoga je ghee lako probavljiv, može se koristiti od najranije dječje dobi do duboke starosti, bogat je zasićenim (zdravim) masnim kiselinama koje pomažu tijelu da se zaštiti od slobodnih radikala i raznih bolesti, a pogodan je za one koji teško probavljaju mlijeko i mliječne proizvode, jer ne sadrži laktozu.

 

Osim toga ghee pospješuje rad i zdravlje živčanog i endkrinog sustava; daje inteligenciju i memoriju, uravnotežuje metabolizam; pomaže u stvaranju i obnavljanju tekućine među zglobovima; olakšava i ubrzava zacjeljivanje rana, ožiljaka, herpesa, opeklina. Općenito uravnotežuje cijeli organizam.

 

Zašto ne bi probali spoj ove zdrave namirnice sa omiljenim grickalicama?

 

Kokice uz korištenje ghee-a mogu se pripremati na dva načina:

Probajte ih napraviti na klasičan način, gdje ghee koristite kao podlogu za pečenje.

Idealan je jer osim odličnog okusa koji daje, ne zagara i ne dimi se radi visoke tolerancije na temperaturu koju podnosi. A priprema se tako da stavimo posudu na vatru, dodamo žlicu ghee-a i količinu kukuruza kokičara da pokrije dno. Neprestano miješamo u otkrivenoj posudi drvenom kuhačom dok kokice ne počnu pucati. Pokrijemo poklopcem, smanjimo vatru i čekamo dok ne prestanu pucketati. Prebacimo ih u zdjelu i posolimo po želji.

 

Drugi način pripreme kokica sa gheeom je da ih napravimo u aparatu, na zraku, bez dodatka masnoće, te naposljetku kada su gotove prelijemo rastopljenim ghee-em, i naravno posolimo po želji. Za prste polizati :).

DODATAN SAVJET: Ghee ja najbolje koristiti od provjerenih domaćih proizvođača kao što je Ghee people2people d.o.o. Možete naručiti i direktno sa njihove stranice: www.ghee.hr

 

AUTOR ČLANKA

Divine Energy Park, organizacija za razvoj svijesti, zdravlja, prirode i mira

www.dep.life