Početna Članci Sponzorirani članci TEKUĆE ZLATO U NAŠOJ KUHINJI

TEKUĆE ZLATO U NAŠOJ KUHINJI

Datum objave: 11.10.2012

Ghee ili, u našim krajevima poznatije kao maslo ili pročišćeni maslac, je izuzetno zdrava namirnica. Mnoge kulture su cijelnile ovu namirnicu i nazivale je 'tekućim zlatom', 'kraljevskim uljem' i 'nektarom božanstava' zbog mnogobrojnih ljekovitih svojstva.

Vrijednost ghee-a je zaista mnogosturka i daje nam dobrobiti koje ne bi trebalo zanemariti. Ghee pospješuje rad i zdravlje živčanog i endkrinog sustava; daje inteligenciju, memoriju, dugovječnost; daje sjaj licu i očima, tijelu gipkost; uravnotežuje metabolizam; pomaže u stvaranju i obnavljanju tekućine među zglobovima; olakšava i ubrzava zacjeljivanje rana, ožiljaka, herpesa, opeklina. Uravnotežuje cijeli organizam.

 

Napravljen je od kravljeg mlijeka. To je čista mliječna masnoća, bogata zasićenim (zdravim) masnim kiselinama koje pomažu tijelu da se zaštiti od slobodnih radikala i raznih bolesti. Opčenito, maslo ili ghee ne sadrži mliječnu kiselinu i pogodan je i za one koji teško probavljaju mlijeko i mliječne proizvode, odnosno ne podnose laktozu.

 

Vrlo je jednostavan za pripremu. Nesoljen maslac stavimo u posudu i kuhamo na laganoj vatri. Pjena koja se diže na površinu posude je od mliječnih proteina koji se odvajaju. Pri kraju kuhanja se pjena polako slegne na dno i čuje se pucketanje. To je znak da isparava ostatak vode iz maslaca i kada se počne stvarati zlatno-smeđi talog na dnu, ghee je gotov i maknemo ga s vatre. Pričekamo da se malo rashladi i procijedimo ga kroz gazu u staklenke. Možemo ga držati u frižderu ili na hladnijem mjestu (smočnici).

 

Koristi se kao dodatak prehrani. Možemo ga konzumirati kao ukusan namaz na kruhu, kao masnoću za kuhanje, pirjanje, prženje, možemo ga dodati u skoro sva jela kao delikatesni dodatak koji svojom aromom poboljšava okus jela, za kolače, za napitke...

 

No za zdravlje i ravnotežu u tijelu je ipak dovoljno uzeti po 1 žličicu dnevno.

 

Ghee ima i jedno izuzetno svojstvo da prenosi ljekovita svojstva biljaka ne mijenjajući ih. Zato je pogodan za razne ljekovite biljne pripravke.

 

Također se koristi, još od drevnog vedskog doba, kod rituala i ceremonija prinošenja darova bogovima  jer se smatra supstancom bogova, te prijenosnikom molitvi božanstvima. Prinošenjem ghee-ja bogovi su zadovoljeni i čuju naše molitve.

 

Ovakav nektar bogova će sigurno zadovoljiti i vaše nepce!

 

 

Autor: Marijana Brodarić

© Copyright Park Božanske Energije, Zagreb

01/29 81 421 ili mobitel: 091/16 17 540; (od 11 do 14 sati)

e-mail: info@divineenergypark.org;
Facebook stranica: Divine Energy Park

www.divineenergypark.org