Početna Članci Sponzorirani članci NAMIRNICE KOJE ZAGRIJAVAJU TIJELO TIJEKOM ZIMSKIH DANA

NAMIRNICE KOJE ZAGRIJAVAJU TIJELO TIJEKOM ZIMSKIH DANA

Datum objave: 05.12.2012

Nakon što smo tijekom ljetnih dana izlagali tijelo toplom suncu, vrijeme je da na sebe navučemo malo deblju odjeću. Zimski dani su na pomolu. Onima s jačim imunitetom, vjerojatno će biti dovoljno malo toplija zimska odjeća. Međutim, dobar broj ljudi ne može ugrijati tijelo bez obzira koliko odjeće navukli na sebe.

Da li znate da pomoću određenih namirnica možete povećati temperaturu tijela, poboljšati vlastiti imunitet, mentalne sposobnosti, potenciju, pa čak i raspoloženje?

Npr. dokazano je da ljuta hrana, osim što zagrijava tijelo, luči kemikaliju pod nazivom endorfin koja uzrokuje dobro raspoloženje. Pojedete li  juhu obogaćenu „chillijem“ primjetit ćete da se pojačano znojite što znači da se oslobađaju toksini u tijelu. Također, vid postaje bistriji i puno bolje razmišljate.  

 

U području abdomena nalaze se svi vitalni organi i o njihovom pravilnom funkcioniranju ovisi kakvoća našeg života. U ezoterici se smatra da je solarni pleksus centar volje ili elementa vatre, pa tako, ako imamo jaku probavnu vatru, imamo i jaku volju, jak um, jako tijelo.

 

Vjerojatno najlogičniji savjet za ugrijano tijelo je izbjegavanje hladne hrane kao i hladnog pića. Na taj način temperatura našeg organizma se drastično smanjuje. Namirnice koje smo izvadili iz frižidera, bilo bi poželjno barem podgrijati ako već nemamo vremena za pripravljanje toplog obilnog objeda.    

 

Ako smo se već odlučili za spravljanje objeda, da bi se ugrijali možete odabrati niz namirnica. Npr. svi orašasti plodovi i sjemenke, kao i sve što se pravi od njih podiže temperaturu tijela. Osim što sadrže ogromnu količinu energije, također obiluju vitaminima, mineralima i omega 3 kiselinama. Zanimljiv podatak je taj da su plodovi koji rastu sporije obično topliji nego oni koji rastu brže pa tako u zimsku hranu možemo uvrstiti i korjenaste plodove ( peršin, celer, mrkva).

 

Gomoljasti plodovi kao što su bijeli luk i repa također pomažu pri niskim temperaturama, a tu su nam naravno i krumpir, gljive i grah. Grah jako dugo zadržava toplinu i bogat je bjelančevinama, dok gljive potiču proizvodnju krvnih zrnaca, te su se pokazale poprilično ljekovitima.

 

Začini koje stavljamo u hranu ili čaj također dobro zagrijavaju:

 

Cimet – zagrijava bubrege, poboljšava probavu i cirkulaciju, te je dobar antiseptik. Dobra zamjena za šećer.

 

Hren – Također dobar antiseptik. Čisti dišne puteve. Ako volite masnu hranu, pomoći će vam da ju lakše probavite. Bogat vitaminom C.

 

Chilli – Izrazito ljut začin u obliku papričice crvene boje.  Jako dobro djeluje na probavu, kao i na detoksikaciju tijela. Obiluje vitaminom C. Preporučuje se oprez pri dodiru sa osjetljivim                

dijelovima tijela. Čini sastavni dio nekih sprejeva za samoobranu.

Đumbir – jako dobar antiseptik i antioksidans. Povoljno utječe na cirkulaciju. Može se staviti i u čaj.

Papar  – također dobar antiseptik i antioksidans. Daje instant osjećaj topline. Može se koristiti za             namaze, juhe, salate...

Autor: Goran Mizdrak

© Copyright Park Božanske Energije, Zagreb

01/29 81 421 ili mobitel: 091/16 17 540; (od 11 do 14 sati)

e-mail: info@divineenergypark.org;
Facebook: Divine Energy Park, Twitter: DivinEnergyPark

www.divineenergypark.org