Energija hrane

Datum objave: 11.05.2014

      Možemo reći da je zdrava prehrana, ona prehrana koja zadovoljava optimalan unos energije, te hranjivih i zaštitnih tvari  potrebnih kako bi organizam pravilno funkcionirao i što duže ostao vitalan. Prehrana bi trebala biti raznovrsna, a namirnice koliko toliko pravilno kombinirane, jer svaka namirnica sadrži većinu određenog nutrijenta, ali nikada sve prehrambene i zaštitne tvari potrebne organizmu.

Danas je postalo vrlo diskutabilno kakva hrana odgovara suvremenom čovjeku i njegovom načinu života. Mnoga mišljenja se razlikuju, oko mnogih tema. Od toga kakvu vrstu prehrane izabrati do toga treba li jesti hranu životinjskog podrijetla ili ne. Bilo bi komplicirano ulaziti u raspravu o tome kakva prehrana bi bila univerzalna za cijeli ljudski rod, jer na suvremenog čovjeka utječe mnogo faktora, od stanja njegove fizionomije do podneblja u kojem živi.  Kod mnogih ljudi može se primijetiti da im se način prehrane mijenja proporcionalno sa promjenom svijesti ili pak u najgorem slučaju, sa promjenom  zdravstvenog stanja. Bilo kako bilo, vjerojatno bi bilo najbolje da svaka osoba izabere svoju vrstu prehrane, odnosno da „sluša svoj vlastiti želudac“. Međutim, bilo bi dobro naglasiti neke smjernice pravilne prehrane.

 

HRANA I PRANA

Sanskrtski izraz „prana“ u drevnoj indijskoj tradiciji koristi za sveobuhvatnu životnu energiju koja nas cijelo vrijeme okružuje. Ta energija se nalazi u svakome od nas i u svemu oko nas. Bez nje se ništa ne događa. Biljke, životinje i kristali također imaju pranu. Drevni kinezi pranu su nazivali chi, japanci ki... Suvremeni izraz za pranu mogao bi biti pozitivni i negativni ioni, ili jednostavno, životna energija.   Prana se unosi u tijelo kroz piće, san, disanje,meditaciju, ali i kroz prehranu. Prana također ima i svoju kvalitetu, pa tako i određeni ljudi, predmeti, pa i hrana imaju svoju kvalitetu prane, odnosno kvalitetu energije. Ako uberemo cvijet u prirodi njegov vijek trajanja postaje kraći, jer smo ga odvojili od izvora prane. Energija hrane gubi se kod kuhane hrane koja stoji duže od jednog dana, zamrznute i fermentirane hrane, podgrijavane hrane, predugo kuhanog voća i povrća, polutrulog voća i povrća. Ukratko, možemo reći da što svježiju hranu jedemo to bolje za nas.  

 

REDOSLIJED NAMIRNICA

Također bi bilo dobro naglasiti kako redoslijed kojim unosimo namirnice utječe na naše zdravstveno stanje. Postoji narodna izreka:“ Jedna jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van“. S obzirom na ljekovita svojstva jabuke, to je vjerojatno istina. Ali tu jabuku je najbolje pojesti ujutro i to na prazan želudac.  Zbog čega?  Zamislite vaš ručak u svom želucu, u procesu razgradnje. Ubacili ste još krišku jabuke koja bi trebala proći kroz želudac u crijeva i tamo svojim sokovima pospješiti probavu. Nemoguće, jer ručak se još nije razgradio. I tako se cijela smjesa u želucu fermentira i pretvara u kiselinu.  Voće pomiješano sa hranom izaziva truljenje, napuhivanje i plinove. Mnogi vole uz ručak pijuckati malo vode, soka ili mlijeka. Piti prije, za vrijeme ili poslije jela također je loše za probavu. Tekućina, pogotovo hladna, razrjeđuje probavne sokove, hladi probavnu vatru, te također uzrokuje nadutost, prekomjernu težinu... Možda su to razlozi zašto svaki put poslije ručka podrigujete, osjećate se napuhano, umorno... Ako baš morate pijuckati i jesti u isto vrijeme, probajte sa toplom vodom ili čajem. Reducirajte ili prestanite jesti hranu iz fast fooda i tzv. Junk food. Takvi proizvodi sadržavaju vrlo nisku količinu životno podržavajućih tvari, pa je tijelu potrebno puno više energije da ju probavi. Isto vrijedi za teške obroke kasno navečer, kada je organizmu zapravo potreban odmor, a ne napor.

Ako imate ove navike, probajte ih barem donekle promijeniti, vidjet ćete da će vam organizam  osjetiti najmanju promjenu i osjećat ćete se puno bolje. Obavezno, kada jedete, probajte oko sebe stvoriti što mirniju i pozitivniju atmosferu. Kroz hranu dobivate energiju, o vama ovisi kako će ta energija izgledati. To je jedan od razloga zašto se u svim religijama izriče molitva prije objeda. Budite zahvalni na toj hrani, jedite ju s mirom u srcu. Ljudsko tijelo je savršen sluga, sve dok vodimo brigu o njemu.

 

Autor: Goran Mizdrak

© Copyright Park Božanske Energije, Zagreb

01/29 81 421 ili mobitel: 091/16 17 540; (od 11 do 14 sati)

e-mail: info@divineenergypark.org;
www.facebook.com/DivineEnergyPark, Twitter: @DivinEnergyPark

www.divineenergypark.org