Početna Članci Sponzorirani članci Drugi izvor energije - zrak

Drugi izvor energije - zrak

Datum objave: 23.07.2015

„ Kada je disanje poremećeno i um također postaje uznemiren. Kontrola disanja omogućava postojanost uma.“
Hatha Yoga Pradipika

S udahom se rađamo, a izdahom umiremo. Disanje je najvažniji proces u našem tijelu. Možemo reći kako je naš životni vijek određen brojem udaha i izdaha koje napravimo. Disanjem izbacujemo čak 70 % toksina i stresa iz tijela. Ljudsko tijelo danima može bez hrane i vode, ali bez kisika tek par minuta.

 

Kao djeca dišemo prirodno tako da širimo trbuh kod udaha. Ali s odrastanjem, zbog krivih navika i užurbanog stila života, ovakvo disanje zamijeni tzv „plitko“ disanje kad koristimo  samo gornji dio prsnog koša. Dah postaje sve plići i kraći, koristi se tek 30 do 40 % ukupnog kapaciteta pluća što dovodi do umora, mnogih oboljenja i ubrzanog starenja. Mnogi svakodnevni bolovi u ramenima, leđima i vratu najčešće su uzrok nepravilnog disanja.

 

Kako pravilno disati?

Potpuno pravilno disanje se sastoji od više segmenata ( niskog ili trbušnog, srednjeg i visokog). Pri udahu se prvo širi abdomen, zatim prsni koš te se naposljetku pomiču prsne i ključne kosti. Bitno je naglasiti da je jedno od pravila ispravnog disanja disanje kroz nos.

 

Da bismo stvorili naviku pravilnog disanja potrebno je redovito vježbati tehnike disanja, idealno bi bilo dva puta na dan po nekoliko minuta: ujutro da se napunimo svježom energijom, a navečer da se oslobodimo dnevnog stresa i pripremimo tijelo za „odmornu noć“. Postoje i određene tehnike disanja koje u kombinaciji sa pravilnom konzumacijom vode, postom i određenim svježim sokovima mogu izliječiti i teža oboljenja. Više o takvim tehnikama možete pročitati u knjizi „ Program Božanskog Zdravlja“ u izdanju Divine Energy Parka.  

 

Da biste postigli naviku pravilnog disanja izbjegavajte:

  • Pogrbljeno držanje
  • Preusku odjeću
  • Namjerno uvlačenje trbuha da izgledamo mršaviji

 

Neke od dobrobiti pravilnog disanja su:

  • Povećan kapacitet pluća i unos veće količine kisika i energije (prane) u tijelo
  • Kisik u mozgu aktivira pinealnu i pituitarnu  žlijezdu, te na taj način postižemo hormonalni balans, uklanjamo mnoge probleme i bolesti kao i stanja poput depresije, tjeskobe i napetosti, pojačavamo koncentraciju, reguliramo i kontroliramo emocije, te  opuštamo cijelo tijelo
  • Masiramo unutarnje organe na području abdomena, te time potičemo bolju probavu i cirkulaciju u probavnom sustavu, poboljšavamo rad bubrega, spolnih organa, kao i rad cijelog endokrinog sustava i ostalih organskih sustava.

 

AUTOR: Divine Energy Park, www.divineenergypark.org

www.facebook.com/DivineEnergyPark