Početna Članci Razno Zašto je važno razumijeti svoju tamnu stranu?

Zašto je važno razumijeti svoju tamnu stranu?

Datum objave: 22.01.2015

Kada ste bili djeca, jeste li se bojali mraka? Većina od nas jest i sumnjam da smo ikada istražili uzroke toga straha. Strah od mraka gotovo nam je prirodna stvar koje se treba bojati, jer tama je puna nepoznatih stvari koje nam mogu nauditi. No, što se zaista dogodi kada upalimo svjetlo? Naučimo da nepoznate stvari uopće nisu strašne i nepoznate. One su samo dio naše okoline.

Naučili smo povezivati tamu sa nepoznatim i opasnošću, te da je bolje ne razmišljati o našim mračnim mislima i emocijama. Suočavanje sa našim emocionalnim sjenama je zahtjevnije od suočavanja sa fizičkim problemima. Zbog toga to izbjegavamo činiti, jednostavno nam je lakše baviti se površnim stvarima. No tama naše duše ima svoj vlastiti život koji buja, željeli mi priznati sebi njeno postojanje i prihvatiti ga ili ne ona je i dalje tu i ima svoju snagu.

Razumijevanje tame

Strah o našoj emocionalnoj kompleksnosti razvijao se skupa s nama, a s vremenom postao je naša sjena, skriveni dio unutar nas koji ima utjecaj na naše izbore češće nego li smo svjesni. Istina, mnogo truda odlazi na potiskivanje i skrivanje toga straha od nas samih ali i svih drugih. No, zbog poricanja nismo u stanju vidjeti da u tami mraka leži i naša snaga.

Zbog razloga koji leže u prošlosti odlučili smo negirati i skrivati našu mračnu stranu bez dubljeg istraživanja, a to nas udaljava od izražavanja onoga što istinski jesmo.

Na mnoge načine skrivanje naših sjena može se smatrati najvećim oblikom izdaje nas samih. Prikrivajući taj dio nas govorimo si da ne zasluđujemo pokazati naše kompletno sebstvo, a na taj način izdajemo sami sebe. Tajnost, manipulacija i pretvaranje preuziva veliki dio našeg života zbog straha od „izloženosti“ i odbijanja onog dijela nas samih koji skrivamo.

Kako je već spomenuto, naše sjene mogu se prikazati kao slabost ili kao snaga. Što smo svjesniji cjelokupnog sebe to nam se otvaraju mogućnosti za izražavanje snage. No, ukoliko ignoriramo ove kvalitete, uvijek će rezultat biti poražavajući.

Što više potiskujemo tamne strane našeg bića to se sve više odražava na našu osobnost. To se može manifestirati kao ovisnosti, anksioznost, namjerno prekidanje odnosa ili posla, te samodestruktivno ponašanje.

Kako bi postali svjesniji naših sjena moramo rasvjetliti naše najranije traume i dati sebi priliku za iscjeljenje i transformaciju. No, sve dok smo odlučni živjeti sa zatvorenim očima prema tome, rane od trauma će se produbljivati i pri tome trovati naš život.

Produbljivanje duhovnosti kroz naše sjene

Bilo koja duhovna praksa trebala bi nam omogućiti da spoznamo i razotkrijemo naše sjene. Fokusiranje isključivo na pronalaženje naše svjetle strane drži nas na sigurnoj udaljenosti od osjećaja srama, krivnje, ljubomore, pohlepe, nadmetanja, požude i agresije. Ali ove emocije su važne kako bi mogli, kroz njih doći do naše svjetle strane.

Ignoriranjem naših sjena, neke duhovne prakse poput meditacije, mogu nam postati iznimno teške. Kada zatvorimo oči pojavljuje se sve što smo potisnuli i ostajemo sami sa našim mislima.

Nesagledavanje i ne suočavanje sa teškim emocijama uvijek nas drži ograničenima i u poricanju. Duboko u sebi znamo da ovi osjećaji postoje u nama, a skrivanje od njih vodi nas u život neautentičnosti i, ponekad neshvatljivog, samodestruktivnog ponašanja.

Naš osobni i duhovni razvoj je ograničen ako ne priznamo i prihvatimo naše sjene. Iz potrebe da se svima moramo svidjeti u potpunosti poričemo vlastitu mračnu stranu.

Previše se poistovjećujemo sa slikom nas samih kroz vlastitu percepciju realnosti, zbog toga oblikujemo našu osobnost površno i  takvi se predstavljamo svijetu oko nas.

Naša osobnost trudi se učiniti da se osjećamo vrijednima i voljenima, za neke to znači biti inteligentan, uspješan i moćan dok je za druge totalna suprotnost. Na bilo koji način da naša osobnost pokušava kontrolirati naš život to ostaje samo pokušaj da nas drugi zavole zbog nečega što znamo da nismo.

Sve dok je ovakva slika nas samih netaknuta kreiramo odvojenost. Poruku koju odašiljemo glasi: „Ne želim vidjeti ni osjetiti određene dijelove sebe iznutra i preferiram suditi drugima koji su odabrali pokazati i živjeti ono što ja odlučujem ne vidjeti i što odbacujem“, stoga odabirete odvajanje iznutra i izvana. Kontinuirana odvojenost može se pretvoriti u bolan kavez.

Prihvatite sebe kompletno

Put ka našoj svjetlosti leži u našoj tami. Željeli mi ili ne, naša tamna strana je vrlo aktivna iako ste ju sakrili duboko ispod površine. Vi ste svjesni da ona postoji i traži put ka tome da si priznate njeno postojanje.

Suočavanje sa svojim sjenama trebali bi napraviti u okruženju punom ljubavi inače će prevladati strah od suočavanja što dalje dovodi do dublje odvojenosti. Kada je sigurno, počinjemo gledati, tražiti i izražavati ono što je bilo duboko skiriveno od naše svijesti.

Postoji mnogo nebrušenih dijamanata naše snage, kreativnosti i ljepote koje držimo ograničenima kako se, nama bliski ljudi, ne bi osjećali manje vrijednima, zastrašenima ili čak preplašenima.  Suočavanje sa našim sjenama je ogroman korak ka iscjeljivanju i ljubavi prema samom sebi.

Ispočetka, kada se ukrcamo na ovo uzbudljivo i potrebno putovanje, možda nećemo biti sigurni tko smo mi zaista. No, to je stoga jer smo naviknuli na naše maske presvučene preko naše prave srži. Jednom kada smo pokrenuli skidanje tih maski dolazit će nam nove mogućnosti, novi izbori pa čak ćemo stvoriti i novu percepciju realnosti.

Nakon toga moći ćete se suočiti sa mnogim pitanjima u našem životu kroz novo stečenu snagu i autentičnost, ojačati svoj kapacitet snalaženja kako bivati na ovom svijetu kao kompletno biće.

Dakle, jeste li spremni?


Sa engleskog prevela: Jasmina Đurin

Izvor: http://www.collective-evolution.com/2015/01/13/why-its-important-to-understand-your-dark-side/