Početna Članci Razno Ravnoteža poslovnog i privatnog života - izbjegnite burnout

Ravnoteža poslovnog i privatnog života - izbjegnite burnout

Datum objave: 10.10.2022

Jedan od ozbiljnih rizika loše uravnoteženog poslovnog i privatnog života jest rizik od burnouta. Sindrom sagorijevanja je nešto što se može doživjeti i nevezano za posao, no često je povezano s opterećenjem na poslu i stresom u radnom okruženju.

Nema sumnje da će bolja harmonija poslovnog života smanjiti šanse za izgaranje i pružiti mentalnu sigurnost za svakoga tko žonglira između zahtjevnog posla i obiteljskog života.

Od većine odraslih u našem svijetu očekuje se da imaju obitelj i održavaju svakodnevni obiteljski život, uz kvalitetno provedeno vrijeme s djecom i neko vrijeme s partnerom, kako bi podržali zdrav obiteljski život. Od odraslih se također očekuje da rade i doprinose financijskom statusu obitelji, gradeći karijeru i svakodnevno odlazeći na posao.

Kada oba partnera svakodnevno rade,  potrebne su prilagodbe i kompromisi. Većina kompromisa zahtijeva da se na prvo mjesto stavi slobodno i kvalitetno vrijeme koje je posvećeno obiteljskom životu, a tek zatim potrebama karijere ili poslovanja. 
Kada netko ima težak mjesec, to obično znači da je nečemu u kućnom okruženju trebalo posvetiti više pažnje nego inače i da je to stvorilo opterećenje na poslu.

Nakon što se pojedinac vrati na posao, shvati da je s radnim opterećenjem nemoguće nositi se i stoga može pokušati obaviti što je više moguće u najkraćem vremenu, što obično znači da će morati raditi noćima i provoditi svaku budnu minutu pokušavajući nadoknaditi zaostatke.

Ova stresna situacija obično rezultira izgaranjem. Izbjegavanje sagorijevanja nije tako teško kao što se čini - ravnoteža između poslovnog i privatnog života ima mnogo veze s upravljanjem vremenom i životom. Kada odlučite da ćete bolje upravljati svojim vremenom i životom, lakše ćete održavati ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

Prva stvar je priznati da ne možete zatvoriti jaz i da vam je potrebna pomoć, ili barem razumijevanje vašeg poslovnog partnera ili nadređenog. Gotovo svatko može razumjeti da se obitelj ponekad nosi s izvanrednim situacijama i da ponekad stvari ne idu kako je planirano. Zatražite nekoliko minuta razgovora i objasnite da je ova situacija dovela do ogromnog opterećenja poslom i da nećete moći sve završiti u skoroj budućnosti. Čak ga možete zatražiti savjet kako raditi učinkovito.

Druga stvar koju možete učiniti je usredotočiti se na sebe nekoliko dana, nastaviti raditi i obavljati svoje kućne poslove kao i obično. Pokušajte pratiti kako se osjećate i da li dan završavate iscrpljeno i bez energije. Ako primijetite da se dan za danom osjećate iscrpljeno, trebali biste izvući zaključke, razgovarati sa svojim nadređenim o smanjenju dužnosti i razmisliti o promjeni radnog vremena ili čak pokušati pronaći posao koji možete bolje obavljati u svom životu.

Izvor: https://populararticles.co/work-life-balance-and-burnout/
Foto: https://pixabay.com/photos/upset-overwhelmed-stress-tired-2681502/