Početna Članci Razno Najteži posao na svijetu

Najteži posao na svijetu

Datum objave: 26.09.2011

Što smatrate najtežim poslom na svijetu?

Biti kirurg … odvjetnik … svećenik … profesor … glazbenik … pisac … policajac …

Osobno smatram da je najteži posao na svijetu formirati naviku razmišljanja upravo o onakvoj stvarnosti kakvu želimo iskusiti.

Ne mislim pri tome samo na trenutke kada smo dobre volje pa nam sve djeluje sjajno, već mislim na razmišljanje tijekom cijelog dana neovisno o tome što se događa oko nas.

No zašto je tako teško stalno razmišljati baš o onome što želimo iskusiti? Ako postoji nešto što volimo i želimo, zar ne bi bilo logično da razmišljamo samo o tome i ničem drugom?

Razmišljati o onome što volimo i želimo u svoj život, često nam zna biti jako teško upravo iz razloga jer nismo naučeni razmišljati na takav način. Zaista, malo tko je imao priliku još u djetinjstvu naučiti da je način na koji razmišljamo i gledamo na svijet oko sebe presudni faktor u kreaciji onoga što doživljavamo u svome životu.

Od ranih dana naučili smo slušati ljude oko sebe kako se žale na životne okolnosti te okrivljuju “druge” za probleme koje imaju. Bez prethodnog preispitivanja nesvjesno smo usvajali šablone razmišljanja svojih roditelja, profesora, političara, svećenika i drugih, te ih prihvaćali kao svoje vlastite. Takav usvojeni način razmišljanja doveo nas je do stvarnosti koju smo iskusili, a naše iskustvo takve stvarnosti samo je ojačalo ona uvjerenja na temelju kojih je ta stvarnost nastala. Svi smo puno puta čuli komentare poput: “Jesam li ti rekao da je to tako … slušaj mene, ja znam”.

Naučeni smo na ono što se događa u našem životu promatrati kao na nešto što je “zadano” te se ne može promijeniti, a najviše što možemo napraviti jest pronaći najbolji način kako se uklopiti u tu “zadanu” stvarnost.

Bilo kako bilo, znajte da ono što nazivamo “svojom stvarnošću” nije nešto što se događa neovisno o nama, već je naša stvarnost upravo posljedica misli s kojima smo se najviše bavili.

Ako želite promijeniti stvarnost u kojoj trenutno živite, promijenite svoj način razmišljanja i kao posljedicu promjene svog načina razmišljanja iskusit ćete novu stvarnost koja je u skladu s vašim novim načinom razmišljanja.

Međutim, razmišljati o onome što želimo nije teško zato jer je to objektivno tako teško već je teško upravo iz razloga jer smo nesvjesno stvorili dugogodišnju naviku razmišljanja i razgovaranja upravo o onome što ne želimo u svojem životu.

Kako promijeniti takvu naviku?

Takvu naviku možemo promijeniti svakodnevno vježbajući usmjeravati svoju pozornost upravo na ono što želimo stvoriti u svome životu, bez obzira o čemu se radilo. Na isti način kao što dižući utege formiramo svoje mišiće, tako i usmjeravajući svoju pozornost na nove misli formiramo novu stvarnost (koja je u skladu s tim mislima). Što više vježbate, postaje vam lakše i zabavnije. Princip je isti samo je drukčija razina stvaranja.

Naravno, jasno mi je da se ne radi baš o lakom zadatku, no zar je to važno kad je u pitanju vaš život?

Što više razmišljate i govorite o onome što želite stvoriti, a pritom i iskusiti, postat će vam sve lakše još više razmišljati o onome što želite te poduzeti praktične korake u svrhu ostvarenja onoga što želite.

Dakle, iz dana u dan, “bildajte” svoj um na način da postepeno i svjesno stvarate naviku razmišljanja i govorenja samo o onome što vas čini sretnim. Sve ostale misli jednostavno odbacite. One nisu za vas.


Autor: Tomislav Tomić
Preuzeto sa: http://www.ifeelgoodportal.com/2010/09/najtezi-posao-na-svijetu/

Tomislav Tomić je odvjetnik i life coach. Autor je knjige “Drevni Ključevi Radosti”, te vodi tečajeve pod nazivom “Meditacija za poslovne ljude” (http://meditacijazaposlovneljude.com/). Za više informacija o njegovom life coaching programu, posjetite: http://tomislavtomiccoaching.com/