Početna Članci Razno More u čarobnom vrtu

More u čarobnom vrtu

Datum objave: 11.02.2010

Život je nastao u moru na što nas podsjeća i sastav naše krvi i drugih tjelesnih tekućina. Možemo reći da svatko nosi u sebi svoje „privatno“ more gdje god se nalazio i da morska magija djeluje i onda kada smo daleko od mora i oceana. Uz malo mašte, nekoliko morskih sastojaka i biljaka iz vrta, čarobirajte i oživite uspomene ljetovanja

Život je nastao u moru na što nas podsjeća i sastav naše krvi i drugih tjelesnih tekućina. Možemo reći da svatko nosi u sebi svoje „privatno“ more gdje god se nalazio i da morska magija djeluje i onda kada smo daleko od mora i oceana. Uz malo mašte, nekoliko morskih sastojaka i biljaka iz vrta, čarobirajte i oživite uspomene ljetovanja

More u čarobnom vrtu u Vukomeričkim goricama? Zašto ne? Na ovom je svijetu moguće sve što čovjek može zamisliti, jer ono što ne može zamisliti ne može ni postojati. To je jedan od magijskih aksioma i ujedno jedna od vječnih istina. Naše su misli čista magija kojom i daleko od velikih površina vode možemo prizvati i koristiti čarobne osobine mora. Za ljubav, za probitak, za zdravlje…ako se samo u svom domu okružite simbolima mora A oni su voda, školjke, mjesečina, ružmarin, lavanda i sve ono što vas podsjeća na čari mora. Kad sam se ljetos vraćala s odmora na pješčanim prudovima Atlantika, prijateljica koja me ispraćala na aerodromu primijetila je kako je moj kovčeg težak. “Što to nosiš u njemu?” “Kamenje, pijesak i školjke!” odgovorila sam. Jer to je istina. Sa svakog puta donesem barem poneki kamenčić pa su stoga energije mjesta na kojima sam boravila uvijek prisutne negdje u kući ili vrtu. Kamenje i školjke služe kao ukras, podmetač, rubnik uz stazu ili “brisač” negativnih energija u prostorijama. Zdjela u mojoj kupaonici prepuna je sitnih oblutaka, komadića koralja, školjkica, kristala i suhih aromatskih tvari kako bi na sebe skupljali eterične ostatke prljavštine koja se, a gdje drugdje, svakodnevno odstranjuje, nego u kupaonici? Povremeno tušem isperem sve što je u zdjeli pa je iznesem na mjesečinu kako bi se ponovno napunila eteričkim energijama.

Na dnu mog vrča za pitku vodu nalazi se odvaljeni komad kalcita koji sam našla na nekoj grmači na Krku. Vjerujem da dodatno filtrira i obogaćuje pitku vodu blagotvornim mineralima. A na mojoj terasi vise “meksičke muholovke”, prozirne plastične vrećice sa slanom vodom, koje bljeskanjem odvraćaju insekte od posjete primamljivim zalogajima na stolu. Meksičke muholovke vidjela sam davno u južnoj Kaliforniji gdje ih ljudi vješaju u blizini vrtnih roštilja kako bi odvratili muhe od mesa koje peku na žaru. I djelotvorne su! Znam ljude koji s putovanja donose vodu iz hinduističke svete rijeke Gangesa za blagoslov, iz himalajskih jezera za budističke oltare, s plitvičkih slapova za bračnu sreću, iz bosanskih planinskih izvora za potenciju… Nije li to sve vodena magija? Baš kao što su to i upotreba svete vodice i obred krštenja u domaćoj kršćanskoj tradiciji. Prije nego krenete na čitanje o sastojcima morske magije, razmislite da i vi, za sebe osobno pripremite nešto od vode, školjki, mjesečine, ružmarina i lavande. Na kraju ovog članka naići ćete na nekoliko ideja o tome kako ih brzo i lako pripremiti. Ljeto u čarobnom vrtu bliži se kraju a bezbrojne nijanse zelenog polako se pretvaraju u ružičaste i zlataste tonove jeseni. Doba ubiranja plodova i piljenja drva za zimu... O tome u sljedećem broju! A sad uživajte u sjećanjima na morske čarolije i sabiranjima ideja za vašu osobnu morsku magiju.
Voda

Voda je najvažniji sastojak na Zemlji barem što se tiče živih bića. Prema modernoj znanosti kao i mnogobrojnim mitovima, život je počeo u moru. Svatko od nas nosi u sebi svoje “privatno more” u obliku krvi, limfe i drugih tjelesnih tekućina bez kojih nema preživljavanja. Gledamo li šire, voda je najveći živući organizam na svijetu jer posjeduje inteligenciju i pamćenje koje se lijepo ogleda, na primjer, u djelotvornosti homeopatskih i alkemijskih preparata. I povezuje sva živa bića u ogromno živo tijelo Zemlje. Voda je jednako toliko važna u prirodnoj magiji a primjenjuje se na bezbroj najneobičnijih načina. Astrološki, voda pripada Mjesecu u Ribama. U narodnoj predaji različite vrste voda sadrže različite magijske sile. Kišnica i rosa, naročito u pojedinim godišnjim dobima, prožete su tananim životnim energijama ovog svijeta a posebno su dobre za magijsko i alkemijsko djelovanje.

Tekuća voda je magijska “gumica za brisanje”; bilo koji predmet nabijen magijskom silom izgubit će svoju moć ako ga uronite u tekuću vodu. A pregazite li potok ili ga preskočite, smatra se u narodu, uspješno ste zameli svoj trag i riješili se neprijateljskih duhova i čini. More, oceani, jezera i močvarne mlake povezani su s onostranim, s Mjesecom i vilama. To su duboki izvori moći na raspolaganju svakome tko se usudi iz njih crpiti. U zapadnjačkoj tradiciji, morska se magija smatra najnepredvidljivom, s pogubnim posljedicama za svakog tko nije dovoljno ovladao umijećem ili je ohola i arogantna osoba. U magiji voda služi poput prijevoznog sredstva za energije, kao čarobna krpa za brisanje i kao temeljna tekućina za napitke, kupke i pranje. Učinkovitost vode potpuno je ovisna o izvoru te vode, njenoj temperaturi i stupnju čistoće. Imate li pristup čistom izvoru ili zdencu, to je daleko najbolji izvor vode za magijske potrebe. Inače, dobra je i destilirana voda ili ona filtrirana kroz ugljeni filter. Ne koristite kloriranu vodu ili vodu iz zagađenih gradskih vodovoda.
Sol

Obična stolna sol, natrijev klorid, nalazi se u visokim koncentracijama u morskoj vodi i mineralnim naslagama koje su ostavili prethistorijski oceani. Astrološki, sol pripada Saturnu u Vodenjaku. U predaji nalazimo brojne informacije o soli kao jednom od najstarijih i najsvetijih sredstva za čišćenje svih vrsta. Sol se nekad često upotrebljavala protiv uroka i u našim krajevima a u tom smislu i danas figurira u ritualima zaštite u mnogim domorodačkim plemenima. U SAD na primjer, i danas kažu djetetu da baci nešto soli preko lijevog ramena kad god se sol prospe po tlu. Ta gesta je sjećanje na nekadašnje vjerovanje da se zli duhovi mogu otjerati solju svaki put kad bi se ta sveta tvar rasula ili zagadila.

Sol se, osim u jelu, može upotrebljavati u amuletima, ili rastopljena u vodi u kupkama. Magijski, sol je jedno od standardnih oruđa prirodne magije a služi pretežito za čišćenje zlih duhova i energija. Najbolji se rezultati postižu čistom prirodno sušenom morskom solju a poslužit će i ona iskopana u rudniku ako nije pretjerano kemijski zagađena. Kristali soli apsorbirat će magijsku energiju i zadržati je u svojoj čvrstoj, neaktivnoj formi. Stoga se sol i većinom koristi kad se suočavamo s neprijateljskom magijom. Sol se može koristiti i za davanje blagoslova, protjerivanje uroka i sva čišćenja u bilo kojem obliku zaštitne magije. Da biste postigli najbolje moguće rezultate, grijte sol u pećnici (pola do jednog sata vremena) kako bi se potpuno osušila a zatim je pohranite u hermetički zatvorenu staklenku ili keramičku posudu.
Školjke

Ako ste ujutro prije svih kupača lutali po uvalama i plažama imali ste priliku naići na poneku školjku. Pa ako ste je podigli, oprali u moru i donijeli kući nakon odmora, s vama je djelić morskog ugođaja. I sredstvo za morsku magiju! Školjke su od vapnenca kao i kraške stijene ih stoga možete koristiti svugdje gdje se u raznim magijskim preparatima koristi kamen.

Astrološki, školjke pripadaju Mjesecu u Raku. Stavljaju se u amulete, koriste kao posudice za čarobne napitke, ili služe kao ukras u kupaonici pružajući oku sjećanje na užitke odmora na moru. Magijski, morske školjke spadaju među najbolje tvari koje se koriste u prirodnoj magiji koja je povezana s morem ili njegovim vladarem, Mjesecom. Ako je ikako moguće, skupljajte ih noću i to za rasta Mjeseca. Trebate ih potpuno osušiti a zatim isprati u nekoliko voda kako biste ih očistili od energija njihovih prijašnjih posjednika.
Mjesečina

Mjesečina je Sunčeva svjetlost koja se odbija od površine Mjeseca te obasjava Zemlju noću. Njezino je djelovanje, međutim, posve različito od izravnih sunčanih zraka. Mjesečina izravno djeluje u prvom redu na Zemljino eteričko tijelo jer Mjesec generira eteričke valove koji se u potpunosti podudaraju s fizičkim plimama i osekama. Ta sila koja oplahuje Zemlju poput valova ima najjače djelovanje na razne predmete za vedra vremena. Predmeti koje izložite mjesečini upit će eterički naboj Mjeseca. U narodnim se predajama Mjesec i mjesečina povezuju s astrologijom, alkemijom, poganskom duhovnošću i magijom. Bezbrojni su recepti za “bacanje čini” u kojima mjesečina igra neku ulogu posebno za predviđanje budućnosti, izazivanje vizija i jačanje magijskih sposobnosti. U moderno doba neki se i “sunčaju” na mjesečini kako bi tijelo primilo finije vibracije svjetlosti bez pogubnih UVA i UVB zraka. Nekad se to radilo tako da se plesalo golo na mjesečini. U magijskoj primjeni, mjesečina je moćni izvor energije koji se koristi uz magijska svojstva vode za poticanje intuitivnih i vizionarskih osjetila. Štogod od preparata izložite mjesečini – ljubavni napitak, amulet, kristal, plemeniti metal, esencijalno ulje itd. – poprimit će energiju Mjeseca.
Ružmarin (Rosmarinus officinalis)

Iako je ružmarinova postojba Mediteran, ovaj zimzeleni grm uspijeva i u kontinentalnim vrtovima pa i kod mene na Kozjači ako ga na vrijeme zaštitim prije nastupa mrazeva i zime. Ružmarin je i ljekovita, i začinska, i magijska biljka. A njegovo esencijalno ulje koje se destilira iz cijele biljke sadrži doista čarobna svojstva. U doba prije izuma antiseptika, ružmarin se koristio u bolnicama i bolesničkim sobama za raskuživanje zraka i prostora. Priča se da su u 14. stoljeću tadašnjeg papu spasili od kuge tako što su ga preselili u izdvojenu vilu okruženu grmovima ružmarina. U dvorani u kojoj je primao tinjale su suhe ružmarinove grane u velikim kandilima raspoređenima oko papinog trona. Dim koji se podizao raskuživao je zrak i uništavao pogubne bacile. Probajte i vi! Ako vam se ideja s kandilom ne dopada, kapnite nekoliko kapi ružmarinovog esencijalnog ulja na rub zavjese ili komadić tkanine u prostoriji u kojoj najviše boravite. Primijetit ćete kako lakše dišete a i prostorija će odisati mirisima Mediterana. Astrološki, ružmarin pripada Suncu u Ovnu a povezan je s fiksnom zvijezdom Alphecca. Ali je i Mjesec jednako tako njegov zaštitnik.

Zna se da ime ružmarin potiče od latinskog ros marinus, “morska rosa”, jer najradije raste na stjenovitim predjelima uz more. Na Visu, koji je sav obrastao ružmarinom, skupljaju cijele grmove te za proizvodnju različitih preparata koriste sve: list, cvijet, grančice i korijenje ružmarina. Zna se da je na najvišoj cijeni, slično, lavandi, onaj ružmarin koji ne raste na samoj obali nego u unutrašnjosti, tj. oni grmovi ružmarina i lavande koji “nikad nisu ugledali mora”. Osim za čišćenje zraka u prostorijama, ružmarin se oduvijek koristio i za poticanje pamćenja; studenti u antičkoj Grčkoj nosili su na glavi vijence ružmarina kad bi se pripremali za ispite, a u renesansno doba gajili su ružmarinove vrtove u kojima bi se bavili magijskim umijećem prizivanja sjećanja. Smatralo se da miris ružmarina rasvjetlava um, sprečava vrtoglavice i podiže raspoloženje. Poput drugih aromatskih biljaka i ružmarin može biti blago otrovan ako se uzima oralno u prevelikim količinama. Možete ga staviti u amulete, koristiti kao začin jelu, u obliku tamjana, u kupci, kao dodatak prirodnom sapunu, i u obliku mirisavog ulja ili parfema. Magijski, iako se vezuje uz vatreni i sunčani simbolizam, ima važnu vezu s Mjesecom pa time i s morem i energijama oceana. Koristite ga svaki put kad u morskoj magiji trebate solarnu silu koja je sukladna s energijama Mjeseca i oceana. Istodobno, poput drugih solarnih biljaka, i ružmarin sadrži zaštitne sastojke protiv noćnih mora i neprijateljskih duhova. Od korijena se radi fini tamjan za zaštitu i čišćenje prostora od nepoželjnih onostranih posjetitelja.
Lavanda (Lavendula)

I lavanda je tipična mediteranska biljka iako se razne sorte, zbog mirisnog cvijeta uzgajaju širom Europe i svijeta. Astrološki, lavanda pripada Merkuru u Lavu, koji je opet direktno povezan sa Suncem. Tako i lavanda pripada među izrazito solarne biljke. Odavno međutim ima reputaciju da je dobar antiafrodizijak, tj. da sadrži tvari koje stišavaju spolnu želju, pa su stoga svi koji su položili zavjet čistoće znali nositi na glavi vijenac lavande da im pomogne obuzdati strast. U magiji se koriste lavandini blijedoljubičasti cvjetovi i esencijalno ulje. Može se stavljati u amulete, vrećice, tamjan, napitke, kupke, sredstva za pranje, uljne mješavine i mirise. Zanimljivo je da je lavandino ulje jedno od rijetkih esencijalnih ulja koje se bez posljedica može nanositi izravno na kožu. Smiruje opekline i osip te potiče brže zacjeljivanje ranica. Lavanda, na eteričnom planu, stimulira izvanosjetilne doživljaje i čisti puteve vizijama. Koristi se za postizanje dubokih uvida, vizija, magijskog sna ili kao tamjan pri meditaciji. Dobra je i za živce jer istodobno i smiruje i energizira živčani sustav. Utrljate li kap dvije lavandinog ulja na sljepoočice ili na dno lubanje pri rubu kose, pomoći će protiv nervne iscrpljenosti koja se ponekad javlja poslije magijskog rada, divinacije i živčane napetosti.
Ideje za primjenu

Položite nekoliko čistih kamenčića koje ste donijeli s jadranske plaže na dno vrča u kojem filtrirate vodu za piće. Energija mora bit će opet uz vas. Suhe listiće ružmarina skupite u platnenu vrećicu i položite na čelo prije sna kako biste regenerirali memoriju. Ovo je naročito dobro prije jesenskih ispitnih rokova kad treba upamtiti tisuće pojedinosti. Bolje se uči, ako na primjer, na glavi nosite vijenac ružmarina. Želite li obuzdati spolnu želju i ostati vjeran partneru ili zavjetu čistoće, nosite na glavi vijenac lavande ili suhe cvjetiće zašijte u platnenu vrećicu koju ćete prije počinka staviti na čelo i tako lakše zaspati.

Skupite školjkice, kamenčiće, šaku morskog pijeska i nekoliko strukova lavande i ružmarina pa ih zajedno stavite u zdjelicu u kupaonici da otjera od vas negativne energije. A za puna Mjeseca iznesite zdjelicu na mjesečinu i punite je tananim energijama. U posudici zasipajte solju dragocjenosti koje želite očistiti od stranih energija i ostavite ih preko noći na mjesečini punog Mjeseca da se očiste i energiziraju. Ako patite od migrena i sinusa u platnenu vrećicu uspite morsku sol, zagrijte vrećicu na izvoru topline i položite je na čelo sve dok se ne ohladi. Sol će izvući višak tekućine iz područja sinusa i olakšati boli. Ako imate noćne more, za zaštitu prije spavanja, napravite oko kreveta tanki krug od soli. Za čišćenje prostora postavite preko noći pliticu sa solju koju zatim treba baciti i ne koristiti ni za jelo ni za neke druge svrhe.


Autor: Mirjana Gračan

Više o "Mirjaninom čarobnom vrtu" na www.mirjana-gracan.com