Početna Članci Razno Lijepa i njegovana koža

Lijepa i njegovana koža

Datum objave: 14.11.2014

Hladni zimski dani, niska temperatura i vjetar, promjena temperature s više na nižu i obrnuto, sve to pogoduje isušivanju i ispucalosti kože i njenom grubom izgledu, te općenito slabijoj cirkulaciji kože.

Brigom o koži i u hladnim zimskim danima postići ćemo ne samo lijep i njegovan izgled, svilenkastu i mekanu kožu nego ju i pripremiti za nadolazeće toplije dane.

Vanjski faktori nisu jedini koji utječu na stanje naše kože. Bez obzira na vremenske prilike uvijek trebamo obratiti pažnju i na one unutarnje faktore, a to su prehrana, dovoljna količina sna, vode i unošenje dnevne doze tekućine u tijelo, kisik, svakodnevni stres i ostalo.

Koža - najveći osjetilni organ

Koža je ustvari naš najveći osjetilni organ, površine oko 2 četvorna metra, težine oko 3 kilograma. Tijekom svog životnog vijeka izgubimo oko 20 kilograma kože, svake minute nekoliko desetaka tisuća stanica, kroz tzv. regeneraciju kože. Koža ima mehaničku funkciju zaštite tijela, ključna je u regulaciji temperature, pruža imunološku zaštitu, štiti od UV zračenja, a predstavlja i naša druga pluća.

 

Tako je i naša koža ogledalo našeg života. U procesu izbacivanja toksina i raznih otpadnih tvari iz tijela, 70% je putem disanja, dok je preostalih 30 % putem znojenja, mokrenja i stolice.

 

Ljudska koža je debljine 2 mm, a sastoji se od 2 sloja. Gornji sloj se naziva epidermis i sastoji se od melanina koji je ujedno i zaslužan za pigmentaciju kože te štiti od UV zraka. Donji sloj se naziva dermis, i u njemu se nalaze žlijezde - znojne i uljne, završeci živaca te folikule kose. Ispod njega se nalazi masno potkožno tkivo.  Kada se koža regenerira, stanice gornjeg sloja epidermisa odumiru, a na površinu dolaze stanice donjeg sloja dermisa. Ovaj proces je ujedno i prirodan način ne samo regenracije kože nego i zadržavanja mladolikog izgleda, bez bora i opuštene kože.

 

Što utječe na našu kožu

1. Prehrana

Za dobru i zdravu kožu potreban je dovoljan unos vitamina A i E te niacin (vitamin B3) koje dobivamo kroz prehranu. Svakako bi prehrana trebala biti uravnotežena te bi trebalo izbjegavati uzimanje brze hrane tzv.fast food i junk food, prekomjeran unos kave, nikotina, masnoća itd. Makrobiotika smatra da svaka hrana ima svoju energiju i vrijeme kada ju je najbolje uzimati. Pa je tako u zimskim danima dobro uzimati hranu koja ima tzv. jang energiju jer ona daje energiju tijelu i zagrijava ga, ima puno više kalorija, poboljšava cirkulaciju itd. U jang hranu spadaju mahunarke, papar, smeđi šećer, maslac, čili, čokolada, jaja, riba, češnjak, žitarice, sezamovo ulje ...

 

2. San

Potrebno je barem 6-8 sati sna da bi svi naši sustavi tijela mogli normalno funkcionirati tijekom dana. Loš učinak nedostatka sna pokazat će se vremenom i na našoj koži,  jer se kožne stanice i mišićno tkivo najviše regeneriraju dok spavamo. Stoga nedostatak sna ubrzava proces starenja, koža gubi elastičnost te se na njoj manifestira blijedilo, podočnjaci, bore, herpes itd.


3. Voda

Voda sačinjava 72 % čovjekovog tijela, pa je tako vodu potrebno piti i kako bi spriječili dehidraciju. Ona ujedno pomaže i čišćenju tijela kroz tzv.detoksikaciju. Ako uzimate više kofeina tijekom dana, svakako bi trebali piti više vode. Dovoljna dnevna količina vode koju trebamo unijeti u tijelo je 2-2,5 litre. Koži su potrebne adekvatne količine masnih kiselina, ceramida (vrsta masti) i kolesterola za zadržavanje vode.

 

4. Kisik

Stanicama kože kisik je potreban za život, u suprotnom dolazi do ošteženja kože. Najvažnija hrana naše krvi je kisik. Prevelikim unošenjem nikotina u organizam dolazi do razgrađivanja  i smanjene proizvodnje kolagena te kao posljedica nastaju bore i smanjuje se elastičnost kože. Pušenje dovodi i do sužavanja krvnih žila, a time i do smanjene opskrbe kože kisikom.

 

5. Stres

Svakodnevan stres kojemu smo izloženi dovodi do začepljenja pora i naša koža ne može normalno „disati“. Stres povećava i razinu hormona kortizola što se može očitovati i kroz razne upalne procese na koži, pojavi svraba, osipa i slično.

 

 

Kako se još možemo brinuti o koži

1. Pilingom ili masažom

Pilingom mehanički „trljamo“ kožu i na taj način odstranjujemo stanice „mrtve“ kože kako bi „žive“ stanice iz donjeg sloja dermisa mogle doći na površinu. Kako pilingom tako i dobrom masažom tijela dobro ćemo prokrviti kožu, ukloniti umor, pomoći  koži da se obnovi i regenerira. Piling primjenjujte jedan puta tjedno da bi postigli njegove dobrobiti.

 

2. Primjenjom prirodnih krema i ulja

Zimi koža ima dodatnu potrebu za hidratizacijom, stoga koristite što prirodnija ulja, losione i hidratizirajuće kreme. Pri odabiru kreme svakako vodite brigu da nemaju alkohola u sebi jer on dodatno isušuje kožu. Danas postoji i velik izbor prirodnih recepata po kojim možemo sami spraviti razna ulja, kreme,  balzame i slično, za postizanje velikih i provjerenih dobrobiti.

Usne i ruke posebno iziskuju njegu u zimskim danima jer su prvo na njima vidljivi znaci niskih temperatura.

 

 

 


 

© Copyright Park Božanske Energije, Zagreb

01/29 81 421 ili mobitel: 091/16 17 540; (od 11 do 14 sati)

e-mail: info@divineenergypark.org;
Facebook stranica: Divine Energy Park

www.divineenergypark.org