Početna Članci Razno Čarobni vrt

Čarobni vrt

Datum objave: 11.02.2010

U nekom životnom razdoblju osjetimo zov Zemlje. Iz dubine duše pojavi se čežnja da budemo bliže prirodi, da usporimo, da rukom dotaknemo grudu zemlje, omirišemo livadni vjetar, gacamo bosi po blatnjavim mlakama nakon ljetnog pljuska…I da pobjegnemo od zamornog gradskog ritma.

U nekom životnom razdoblju osjetimo zov Zemlje. Iz dubine duše pojavi se čežnja da budemo bliže prirodi, da usporimo, da rukom dotaknemo grudu zemlje, omirišemo livadni vjetar, gacamo bosi po blatnjavim mlakama nakon ljetnog pljuska…I da pobjegnemo od zamornog gradskog ritma.

Koliko mi je samo poznanika i prijatelja, uz gotovo zavidni uzdah, nakon što bi me posjetili na imanju, reklo: “Blago tebi! Kad bismo samo mi mogli tako nešto! Život u prirodi…Nađi nam nešto zgodno i jeftino!“ A onda bih se ja u želji da im ugodim dala u potragu za vikendicama i parcelama na obližnjim brežuljcima, oglašenima za prodaju. I to sve u nadi da ću oko sebe okupiti srodne duše s kojima ću se družiti bez posebnih dogovora, brati šumske jagode, skupljati vrganje, razmjenjivati sjemenje za blitvu i salatu...

Dosad se nitko od prijatelja nije doselio u susjedstvo. Je li život na selu doista nemoguć pothvat za ljude s asfalta ili možda samo nedovoljno poznavanje? I strah od nepoznatog? Znam da je selidba iz grada na selo izazov. I taj će izazov, njegove prednosti i mane, biti jedna od tema ove rubrike “Čarobni vrt“.

Nadam se da će ova stranica postati neka vrsta vodiča za sve buduće seoske građane. Govorit će o različitim aspektima života bliže prirodi, o sivoj i ledenoj zimi, pastelnim tonovima proljeća, ljetnim žarima i jesenjim plodovima, o ljudima koji tu žive, o biljkama i životinjama. I njihovim čarobnim moćima!

Meni je priroda najviša istina koju u ovom životu možemo pojmiti jer je njezina ljepota ogledalo ljepote stvaralačkog principa. I najmanja travka savršenija je od najsofisticiranijeg farmaceutskog laboratorija jer zna tajnu fotosinteze. U svojoj je mudrosti stvaralačka sila dopustila znanosti razotkriti komplicirane biokemijske procese ali ne i naizgled jednostavni postupak kojim svaka biljčica pretvara sunčane zrake u klorofil – osnovu sve hrane na ovom planetu.

Netko je jednom s razlogom rekao kako je stvaralački duh prirode u usporedbi s ljudskim djelovanjem poput Beethovenove simfonije u usporedbi s cvičanjem miša. Obzirom na žalosno stanje okoliša kojem je uveliko kumovala i suvremena znanost, neka tako i ostane.

U ovom broju opisat ćemo nekoliko biljaka iz čarobnog laboratorija prirode. Odabrala sam ih stoga što cvatu ili dozrijevaju ovih dana, a prepune su ljekovitih i magijskih osobina.
Bazga (Sambucus nigra)

Naša domaća europska bazga bremenita je magijskim moćima. Astrološki joj pripada Merkur u Strijelcu. U narodnoj predaji bazgi se pripisuju i korisne i štetne čarobne osobine. Nesreća je unijeti suhu granu bazge u kuću i spaliti je u peći. Nekad su tako dozivali zle duhove. Vjerovalo se da će duh drveta napasti dijete koje spava u zipci od bazgovine. A u nekim krajevima predaja kaže da bazga raste samo tamo gdje se prolila ljudska krv. Zaspati pod bazgovim drvetom, značilo je izložiti se opasnosti od ludila.

S druge strane, bazga je izvor moćne zaštite. Raste li u blizini vaše kuće grm bazge, sigurni ste od neprijateljskih strelica! Nekad su uz svježi grob stavljali bazgove grane kako bi spriječili da zli dusi uđu u pokojnikovo tijelo. A ako zelenu grančicu bazge stavite u vrata pa ih zalupite, spasili ste se od vilenjaka i lopova. Upotrebljavate li bazgu u nekom magijskom obredu, neka to bude na otvorenom jer izgleda da tradicionalna zabrana unošenja bazgovog drveta u kuću ima nekih osnova.

To se naravno ne odnosi na cvijet bazge od kojeg ovih dana mnoge domaćice spremaju ukusan i mirišljiv sok ili ga suše za dijuretičke čajeve. Izrađujete li amulete, stavite u njih komadić bazgovine za zaštitu od zloduha.
Jagoda (Fragaria)

Šume su ovih dana pune zrelih divljih jagoda. Osim što su mirisave i prepune vitamina, šumske jagode nose i simboličko značenje. Astrološki pripadaju Veneri u Vagi a duboko su povezane sa spolnošću i ljubavi. U srednjevjekovnoj umjetnosti simbol su ljubavne želje i požude.

Želite li iskoristiti jagode za buđenje Venerinih energija i potaći strast, stavite list jagode u amulet, napitak ili kupku. A slasne crvene plodove pojedite s tučenim vrhnjem, u kolaču ili popijte sok od jagoda.
Perunika (Iris)

Perunika bi mogla biti zaštitni simbol naše zemlje jer posvuda uspijeva u bezbroj varijanti, boja i oblika. U mojem čarobnom vrtu nabrojila sam ih osam: modro/ljubičasta, svijetlo ljubičasta, indigo/bijela, bijela, ružičasta, bordocrvena, žuta i tamnoljubičasta sa smeđim točkicama. Astrološki je perunika povezana s Mjesecom u Vodenjaku.

U antičkoj Grčkoj pripadala je božici zore koja je njezin podanak (korijen) koristila za spravljanje ljubavnih napitaka. Danas se zna da osušeni korijen perunike može izazvati mučninu i glavobolju pa ga stoga ne upotrebljavajte za svoje ljubavne napitke. Radije stavite komadić korijena u amulet, tamjan ili kupku. Djelovanje bi trebalo biti identično!

Perunika ima zaštitne moći, a sam cvijet i osušeni, te u prah smrvljeni korijen, ili esencijalno ulje perunike, koristite u ritualu kojim ćete privući ljubav svoga života.
Ruža (Rosa)

Ruža ima preko stotinu različitih vrsta a u mojem vrtu od toga svega desetak čajevki i penjačica. Iako mi je žao ubrati ružu a ne staviti je u vazu i promatrati, ipak svakog jutra uberem jednu i dodajem njezine latice čajnoj mješavini koju onda pijuckam tijekom dana. Bogate su vitaminom C a o mirisavom ulju da i ne govorim. Upozorenje! Za sve preparate koje će netko oralno uzimati, koristite samo neprskane ruže iz tzv. organskog uzgoja. U amulete, čarobne vrećice, tamjan, hranu, napitke, kupke, sapune, kreme i parfeme možete staviti cvijet ruže, njezino lišće, pupoljke i esencijalno ulje.

Astrološki ruži pripada Venera u Vagi. Ono što je cvijet lotusa u istočnjačkoj simbolici to je ruža u mnogim svojim aspektima u zapadnjačkoj tradiciji. Različite boje i nijanse bremenite su različitim značenjima: bijela je simbol nevinosti i šutnje, ružičasta jednostavnosti i ljubavi, žuta ljubomore, crvena strasti i žrtve. U narodnoj predaji crvena se ruža sadi uz ograde i kuće kako bi stanovnike štitila od urokljivih očiju.

Ali glavna zadaća ruže je ljubavna magija svih vrsta. Ružine latice u amuletu privući će ljubljenu osobu a slično djeluje i ružino ulje. Ruža će isto tako probuditi dublje aspekte ljubavi – suosjećajnost i pobožnost.

Slavite li ljetni solsticij - 21. lipanj, najduži dan u godini, okitite se crvenim ružama a laticama za sreću u ljubavi pospite sve uzvanike. Na svečanom stolu neka bude i slatko od ružinih latica.
Trputac (Plantago)

Trputac ili bokvica javlja se u dva oblika: dugolisni i širokolisni. Smatralo se da je širokolisni trputac vrijedniji ali se danas u medicini i magiji koriste oba oblika podjednako. Za ljekoviti čaj ubire se i suši list tijekom cijele vegetacije iako je najbolji u proljeće. Nekad su hodočasnici i putnici skupljali trputac uz puteve i jeli ga zbog njegove hranjivosti. Danas se od lista trpuca proizvodi odličan sirup koji se daje djeci protiv grlobolje i prehlade.

Astrološki, trputac je povezan s Marsom u Jarcu. Prema srednjevjekovnoj legendi, trputac je nekad bila mlada zaljubljena djevojka. Spremajući se na put, njezin joj je nevjerni dragi obećao da će se vratiti. Obećanje nije ispunio. Ona je čekala i čekala na putu sve dok se nije pretvorila u trputac, najobičniji i najčešći korov koji raste uz puteve.

Cijela se biljka – list, cvijet i korijen – koristi u amuletima, napicima i kupkama za jačanje nadnaravnih moći. Trputac možete staviti pod jastuk kako biste odagnali noćne more i zloduhe. A želite li pojačati njegovo djelovanje, uberite ga za puna mjeseca u planetarnom satu Merkura. Prije nego što ga uberete šapnite biljci što želite da za vas obavi. Na primjer, da vas štiti od napasnika i provalnika. Iskopajte zatim cijelu biljku s korijenom pa je stavite iznad ulaza u vaš stan koji ćete tako zaštititi od neželjenih posjetilaca.


Autor: Mirjana Gračan

Više o "Mirjaninom čarobnom vrtu" na www.mirjana-gracan.com