Početna Članci Interview Obrazovanje u duhu ljudskih vrijednosti

Obrazovanje u duhu ljudskih vrijednosti

Datum objave: 11.02.2010

Konfucije je jednom rekao: "Ako planirate godinu dana unaprijed, posijte sjeme, ako planirate deset godina unaprijed, posadite drvo, ali ako planirate za narednih sto godina, poučavajte djecu." Ovo je smjernica na kojoj se temelje koledži i sveučilišta za obrazovanje u duhu ljudskih vrijednosti (Education in Human Values, EHV) koje je potaknuo Sri Sathya Sai Baba. Jedan od ovih koledža je Sai koledž osnovan 1997. godine u Japanu. Međunarodna dopisnica Share Internationala Andrea Bistrich razgovarala je s dr. Yoshiom Takahashijem, osnivačem i zamjenikom ravnatelja navedenog koledža, prilikom njihovog susreta u Prashanti Nilayamu, Sai Babinom ašramu u Puttaparthiju, u Indiji.

Obrazovanje u duhu ljudskih vrijednosti
S dr. Yoshiom Takahashijem razgovarala Andrea Bistrich

Prasanthi Nilayam, Andra Pradesh, Indija


Konfucije je jednom rekao: "Ako planirate godinu dana unaprijed, posijte sjeme, ako planirate deset godina unaprijed, posadite drvo, ali ako planirate za narednih sto godina, poučavajte djecu." Ovo je smjernica na kojoj se temelje koledži i sveučilišta za obrazovanje u duhu ljudskih vrijednosti (Education in Human Values, EHV) koje je potaknuo Sri Sathya Sai Baba. Jedan od ovih koledža je Sai koledž osnovan 1997. godine u Japanu. Međunarodna dopisnica Share Internationala Andrea Bistrich razgovarala je s dr. Yoshiom Takahashijem, osnivačem i zamjenikom ravnatelja navedenog koledža, prilikom njihovog susreta u Prashanti Nilayamu, Sai Babinom ašramu u Puttaparthiju, u Indiji.


Andrea Bistrich: Koja su glavna načela rada koledža?
Dr. Yoshio Takahashi: To je akademska ustanova koja se temelji na Swamijevoj filozofiji, filozofiji Sri Sathya Sai Babe. Glavno načelo koledža je međunarodno bratstvo. Željeli smo stvoriti akademiju bez odvojenosti – bilo nacionalnih, rasnih ili zbog boje kože. Željeli smo naglasiti kvalitetu koju nazivamo ljubav.

AB: Možete li detaljnije objasniti što točno smatrate pod “Swamijevom filozofijom”?
YT: Naši studenti uče o univerzalnim ljudskim vrijednostima koje su, kao što Swami kaže, sathya, dharma, shanti, prema i ahimsa. Njih se naziva pet stupova mudrosti. Da ukratko objasnim: sathya znači duboku istinu postojanja koju u stvari svatko nastoji dostići; prema je čista, božanska i nesebična ljubav; ahimsa znači nenasilje u mislima, riječima i djelima; dharmu se može prevesti kao ispravno življenje. U našem svakodnevnom životu, tko god bili i što god činili, moramo primjenjivati vrijednosti istine, nesebične ljubavi ili bratstva te nenasilja. To znači ispravno življenje u skladu s ljudskim vrijednostima, što će nužno dovesti do posljednjeg stupa koji se zove shanti – potpuni mir.
Ovih pet stupova mudrosti predstavlja etičke i moralne smjernice u svim Sai obrazovnim ustanovama, od vrtića do fakulteta. Mi ih promičemo, ali one nisu vezane ni za jednu religiju ili vjersku skupinu.

AB: Uče li učenici i studenti više ili bolje obzirom na takvu etičku pozadinu?
YT: Ne radi se o tome da li će učiti više ili manje. Ono što naš koledž potiče je neovisno razmišljenje.

Obrazovanje za novi svijet

“Izbor koji se danas nalazi pred čovječanstvom je onaj između ‘novog svijeta’ i ‘nestanka svijeta’. Novi svijet nije svijet bez patnje, nego svijet u kojem čovjek neće nanositi patnju čovjeku. To nije svijet bez tame, nego svijet u kojem čovjek vjeruje da može pobijediti tamu. To nije svijet bez smrti, nego svijet u kojem čovjek zna da postoji život poslije smrti. Novi svijet nije svijet koji gleda Boga na nebesima i traži spasenje, nego svijet u kojem udružuju s Bogom na zemlji kako bi doveli nebesa na zemlju. U tim nebesima na zemlji neće biti dopušteno da bilo tko gladuje ili živi u pomanjkanju odjeće ili skloništa; nitko neće patiti zbog pomanjkanja lijekova i potrebne skrbi. Nijednom djetetu rođenom u tom novom svijetu neće biti uskraćena pravilna izobrazba. To je vizija i san zlatnog doba koje započinje.”
(Iz uvoda članku B. N. Narasimha Murthija o Sai Babinim školama i koledžima u posebnom izdanju časopisa Sanathana Sarathi počast Sai Babinog 74. rođendana.)


AB: Upravo pokrećete novi fakultet na Havajima koji će raditi po modelu obrazovanja u duhu ljudskih vrijednosti.
YT: Da, to je točno. Fakultet K.P. je fakultet za učenje na daljinu sa sjedištem u Honoluluu i sastavna je jedinica Sai koledža u Japanu. Fakultet će otvoriti svoja vrata 1. ožujka 1999. godine pod vodstvom Swamijevog brata i počasnog rektora dr. Ratnakara Janakirama. Ali, da pojasnim, mi nismo dio Sai organizacije i naš rad ne potpomaže Sathya Sai Central Trust (Središnja zaklada Sathya Sai).

AB: Koje studijske skupine nudite?
YT: Filozofiju, umjetnost, računalne znanosti, a u budućnosti planiramo još neke.
Swami kaže: "Završetak obrazovanja je dobar karakter." To je ono što pokušavamo učiniti: razviti karakter koji se temelji na duhovnim vrijednostima. Zato pokušavamo što je više moguće izbjeći sve one nepotrebne kolegije koje na običnim fakultetima morate uzeti bez obzira želite li to ili ne, čak i kad se oni ne odnose na predmet koji studirate. Ako, na primjer, studirate religiju, ne biste trebali biti prisiljeni uzeti kolegije iz matematike ili statistike.

AB: Biste li ovaj fakultet opisali kao prvi korak ka boljem društvu?
YT: Definitivno da. To je mala kap doprinosa promjeni naše situacije iz tegobne u mirnu i skladnu. Naravno, to zahtijeva puno više od male škole za učenje na daljinu. No, s puno malih kapi možemo napuniti bocu vode.

AB: Koja je vaša vizija obrazovanja budućnosti?
YT: Za mene su najvažniji ispravni ljudski odnosi. Sposobnost da razumijemo jedni druge, sposobnost da volimo i dijelimo stvari s drugima. Zato je cilj Fakulteta K.P. da bude “fakultet srca”. Umjesto da bude samo akademski, na njemu je odgovarajuće mjesto potrebno dati i ljudskim osjećajima i vrijednostima.

Sai Babina poruka učiteljima

“Dragi učitelji!
Poučavanje je najplemenitiji poziv, najveće služenje i najbolje sredstvo samorazvoja, jer uključuje njegovanje nesebične ljubavi. Učitelj oblikuje mladi naraštaj u samopouzdane, samostalne, svjesne osobe. Učitelj je arhitekt sretnih obitelji, prosperitetnih zajednica i miroljubivih nacija. Učitelju za poučavanje nisu potrebni samo znanje i vještine, nego i vizija i razumijevanje kako bi mogao nadahnjivati i preobražavati. Djeca od učitelja i odraslih upijaju njihove navike i manire, ponašanje i uvjerenja. Stoga učitelj mora biti stalan primjer ideala koje je potrebno usaditi u njihova srca; mora se odlikovati skromnošću, jednostavnošću, moralom i integritetom, tako da obrazovanje rezultira odličnošću karaktera. Takav učitelj može biti svjetionik istine, ljubavi i poštovanja. Djeca koja rastu pod njegovim ili njezinom mudrom skrbi blistat će u svojim obiteljima kao svjetiljke ljubavi i zračiti hrabrost, radost i nadu. Neka se svjetionici nikad ne ugase. Neka svjetiljke uvijek budu sjajne.

S blagoslovom, Sathya Sai Baba”

(Za dodatne informacije o ovom koledžu molimo vas kontaktirajte: saicollege@usa.net ; za Fakultet K.P.: saiuniversity@usa.net )

Andrea Bistrich diplomirala je kulturnu antropologiju i sociologiju, sudjelovala je u više projekata pomoći za djecu s teškoćama, starije maloljetnike i siromašne. Trenutačno živi u Münchenu, u Njemačkoj

(Iz Share Internationala od travnja 1999. godine)

Izvor: časopis Share International
http://www.share-international.net/hrv/