Početna Članci Dnevnik indigo djeteta Zaboravljeno blago - Meditacija na stolove Chartresa

Zaboravljeno blago - Meditacija na stolove Chartresa

Datum objave: 11.05.2018

Mnogi sustavi samorazvoja baziraju se na zrcaljenju potisnutog emocionalnog tereta. Cilj je osloboditi taj teret promatranjem vlastitog uma sa strane, bez identificiranja.

 

Meditacija na stolove sastoji se u promatranju grafičkih simbola, čime se pomalo mistično pokreće energija u našem energetskom sustavu, točnije u tri glavna kanala- idi, pingali i šušumni.

Ovaj će postupak snažno zrcaliti naše fizičko, mentalno i emocionalno stanje. Kroz osvještavanje blokada (potisnutih misli i emocija) oslobađa se i pokreće energija, koja se kroz centralni kanal diže u više čakre, sve do tjemena i pripadajućeg osjećaja jedinstva. Pritom možemo osvijestiti mnoge blokirajuće programe, koji će se spontano raspršivati.

Grafički simboli raspoređeni u dva stupca,  a koji tvore osnovu za ovu meditaciju, označavaju idu i pingalu, dok se treći “virtualni” stupac, koji predstavlja šušumnu, percipira i otvara tijekom same meditacije.

U jednoj meditaciji razotkrila mi se poveznica simbola sa čakrama, kroz simbole možemo povući  7 “linija” što predstavlja sedam glavnih čakri. Nadalje, svaki simbol za sebe predstavlja jednu od 3 glavne razine - materijalnu, um (mentalno-emocionalnu) i duhovnu.


 

Meditaciju možemo početi od fokusa na simbol kruga, koji predstavlja nivo materije. Meditacija će nas dalje spontano voditi prema gore, sve do duhovne razine.

Cilj meditacije je osvještavanje unutarnjeg PROMATRAČA. U početku se deidentificiramo od vlastitog tijela i uma, promatrajući ih “sa strane”, kako bi u konačnici svjesno promatrali vlastitu svjesnost.

razina simbol moguće senzacije
3.
DUH
(čakre 6 i 7)
PRAVOKUTNIK čista svijest, nema kretanja u svijesti, radost, kozmičko stanje svijesti, jednota, totalna pažnja, istovremenost opažaja
2.
UM
(čakre 3,4,5)
KOCKA zrcaljenje uma, zbrka misli i emocija, pospanost, scene iz prošlosti, plač, strah, ljutnja
1. MATERIJA/TIJELO (čakre 1 i 2) KRUG tjelesna neugoda, blagi bolovi, napetost u mišićima, nemir, ukočenost

Samu tehniku izvođenja možete naučiti pročitavši zanimljivu knjigu Stolovi Chartresa, autora George Penningtona, te ju neću opisivati u ovom članku. Sliku simbola, kao i upute, možete pronaći i na internetu i isprintati si u boji (primjerice putem linka https://slobodni.net/t28402/)

Cilj meditacije je ne poistovjećivati se s onim što u zrcaljenju izranja. Integracija potisnute nelagode događa se kada je istovremeno i osjećamo i svjesno promatramo sa strane. Integracija se događa jedino ako se s povredom suočimo, iznjevši je na svjetlo dana, koristeći svjesno promatranje prožeto suosjećajnom pažnjom. Suosjećajnost je jako bitna stavka, ona dolazi od našeg Bića, roditeljskog aspekta koji nas iscjeljuje.

Mi neugodi ili boli dopuštamo postojanje. Pennington ide toliko daleko pa kaže kako se trebamo nasmijati onome što izranja. Ne stvarajući otpor, a smijeh i jest znak protočnosti, bol spontano jenjava.

Također ne smijemo pasti u zamku pretjerane analize i promišljanja o onom što doživljavamo u meditaciji, već je cilj doseći “prostornost iza uma”.  

U nekoj točki meditacije, ono s čime ćemo se vrlo vjerojatno suočiti je “čuvar praga”, kako ga naziva Pennington. Najčešće to nije nekakvo stvarno biće, već unutarnji otpor, ego svijest koja ne želi biti razotkrivena. Očitovat će se u jakoj pospanosti ili bujici misli koja će nas vući naniže, s ciljem  kako bi se održala poistovjećenost s umom.

No otpor može značiti i pokušaj samozaštite. Naša nas podsvijest zapravo čuva od stare emocionalne povrede, na način da ju je potisnula izvan dosega svjesnosti, pospremivši je “pod tepih”.  

Evo jednog primjera iz moje prakse od prije petnaestak godina. Netom prije no što sam trebao krenuti na prijateljski sastanak u centru grada, uhvatio me veliki otpor, nervoza i strah zbog odlaska u gradsku vrevu. Začudilo me čemu toliki otpor jer je po snazi bio puno jači od klasičnog izbjegavanja gužvi. Pretpostavio sam da je izlazak u grad samo “naštimaljka” koja za cilj ima osvještavanje nekog programa ili neugode, pa sam se odlučio na brzinsku meditaciju na stolove Chartresa. Ubrzo sam ušao u stanje gdje sam sa strane promatrao bujicu misli koje su vrištale “čuvaj se ljudi, nastradat ćeš”. I zatim mi se razotkrio jedan prošli život gdje sam stradao od veće skupine ljudi, uslijed čega se stvorio program.  Meditacija je završila oslobađanjem tog naboja i s guštom sam se uputio na sastanak.

Autor: Daniel Postružin

Ostale članke iz 'Dnevnika indigo djeteta' potraži na: 
http://indigo-svijet.hr/clanci/dnevnik-indigo-djeteta/