Početna Članci Dnevnik indigo djeteta Svaki problem je zagonetka za osobni razvoj i uspjeh

Svaki problem je zagonetka za osobni razvoj i uspjeh

Datum objave: 15.05.2023

Sanjao sam glas koji me upitao - što je to uvijek novo, širi se i ima 11?  Došao mi je odgovor - nogometna ekipa! I tada mi se otvorila spoznaja da svaki problem predstavlja zagonetku koja krije vrijednu poruku.

U današnjem užurbanom svijetu često se susrećemo s izazovima i problemima koji nas mogu obeshrabriti. Međutim, možda je vrijeme da promijenimo način na koji gledamo ove situacije. Kroz moj san o zagonetki, shvatio sam da svaki problem nosi sa sobom priliku za osobni rast i razvoj. Ništa se u životu ne događa slučajno.

Kada se suočite s nekim problemom, neka vam postane navika postavljati pitanja poput ovih:

  • zašto mi se ovaj problem pojavio u životu,
  • na što me tjera ovaj problem,
  • kakvu poruku trebam izvući, 
  • što mogu naučiti,
  • što trebam napraviti, 
  • što mi treba kako bih riješio ovaj problem… 

Istražite razlog zbog kojeg se problem pojavio u vašem životu. Možda je to prilika za učenje ili ispitivanje granica vlastite snage. Otvorite svoj um i srce kako biste razumjeli lekciju koju vam problem donosi. Možda je to prilika za razvijanje strpljenja, samopouzdanja ili empatije prema drugima. 

Također, važno je razumjeti što vas potiče da se suočite s tim problemom. Je li to želja (možda i nesvjesna?) za postizanjem uspjeha, preuzimanjem odgovornosti ili otkrivanjem novih mogućnosti?

Pitajte se što vam je potrebno da biste riješili taj problem. Identificirajte alate, resurse ili znanje koje možete primijeniti kako biste se suočili s izazovom.

Razmislite o koracima koje trebate poduzeti kako biste riješili problem. Planirajte i budite hrabri u donošenju odluka koje su potrebne za napredovanje. Tijekom ovog procesa, otvorite se za učenje i rast. Svaki problem predstavlja priliku da se iz njega izvuče korisno iskustvo, prepozna vlastita snaga i sposobnost.

Svi problemi koje susrećemo u životu su zapravo zagonetke koje nas izazivaju da postanemo bolje verzije sebe. Ako promijenimo svoj stav prema problemima i prigrlimo ih kao prilike za rast, možemo ostvariti svoj potencijal i postići uspjeh u različitim područjima života. Neka nam problemi postanu ključevi koji otvaraju vrata našeg osobnog razvoja i uspjeha.

Autor: Daniel Postružin