Početna Članci Dnevnik indigo djeteta Meditacija na trenutne okolnosti

Meditacija na trenutne okolnosti

Datum objave: 11.03.2021

Sve što trenutno jest oko nas možemo koristiti u svrhu meditacije. Npr. buka motora na cesti, lavež psa ili vriska djece pred prozorom, a koja bi nas inače izbacila iz takta i iznervirala, putem meditativnog promatranja postaje sredstvo postizanja viših stanja svijesti.

Mi trebamo svjedočiti postojanje buke, bez ikakvog unutarnjeg ili vanjskog komentiranja, prosuđivanja i negodovanja. Jednostavno svjedočimo okolnosti kakve jesu. U pozadini buke otkrit će ti se tišina, jedno polje visoke vibracije.  

Mi ništa i nikoga ne isključujemo iz svog iskustva, sve je upravo takvo kakvo jest, i mi ne pružamo otpor sadašnjem trenutku.

Primjera radi, prilikom jednog boravka u prirodi, na šumskom proplanku pojavili su se motori i quadovi. Buka je bila nesnosna i reklo bi se kako motoristi gotovo namjerno maltretiraju ljubitelje prirode koji su uživali u popodnevnom suncu, lijeno lješkareći na svojim dekicama.

Prvi impuls mi je bio pojava živčanosti. No sjetio sam se ove meditacije i okušao se u eksperimentu. Držao sam laganu pažnju na tome da se nalazim na livadi i bez ikakvog komentiranja svjedočio buku motora. Unutar nekoliko minuta ušao sam u stanje nevjerojatnog mira, gdje sam buku doživio tek kao pozadinsku kulisu. Ubrzo, dečki s motorima kao da su reagirali na moje stanje svijesti i odjednom su napustili livadu. Poanta je bila u tome da je meni bilo svejedno hoće li oni otići ili ne, ali cijeli prostor kao da se uskladio s mojom frekvencijom, i moj unutarnji mir se preslikao i na okolinu, pa su nas motori napustili.

Autor: Daniel Postružin