Glazba i čakre

Datum objave: 02.08.2022

Baš pred početak pisanja ovog poglavlja primio sam slijedeći e-mail. Prenosim vam ga u cijelosti.

"Dragi Daniel,

Danas sam nazvala vaš ured budući da sam imala nekoliko pitanja vezano za Chakra music set i imala veliko zadovoljstvo razgovarati s vašom sestrom Dijanom.
Dijana me zamolila da dio našeg razgovora napišem vama u mailu, što mi je veliko zadovoljstvo, jer mogu izraziti svoju zahvalnost za ovaj predivni set i s vama podijeliti svoje dojmove.
Naime, ja sam yoga učitelj i u svojoj dugogodišnjoj praksi isprobala sam razne tehnike meditacije, rada na čakrama, spiritualnom i fizičkom nivou itd. Ali niti jedna tehnika nije me ovako oduševila kao ova terapija zvukom koju vi stvarate - snažno, duboko, cjelovito, brzog djelovanja. Za mene postoji samo jedna riječ - ČUDESNO! Već nakon nekoliko slušanja učinci su senzacionalni.

Velika mi je želja i namjera svoje kolege i učenike upoznati s ovom praksom jer bi doista bila velika šteta ne podijeliti ova dragocjena iskustva s ostatkom svijeta. Duboko vjerujući u misiju yoga učitelja kako se stečena znanja, ljubav, pozitivna energija i na kraju istinska briga za pojedinca trebaju širiti i od srca davati, s velikom ću radošću podijeliti ovo predivno iskustvo sa svima koji imaju otvoreno srce i um i koji su spremni isprobati ove tehnike.

Vidjela sam na vašem webu da objavljujete i iskustva korisnika, pa ukoliko nešto iz mojeg pisma želite objaviti nemam ništa protiv, dapače, bit će mi drago.

Ljiljana Valkec Horvat"


Neki od kupaca i fanova moje glazbe su profesionalni muzičari, doktori, sportaši, voditelji, glumci i iscjelitelji širom svijeta. To me posebno veseli jer nisam muzički obrazovana osoba i poznajem tek osnove zapisivanja nota koje, istinu govoreći, nikada ni ne koristim u svojem radu. Potaknut ovim e-mailom podijelit ću s vama neka od mojih osobnih iskustva nakon što sam napravio i istestirao Chakra music CD.

Ideja je nastala tako što sam surfajući internetom naišao na zvučne vilice koje su frekvencijski podešene za aktivaciju čakri. U osnovi, vibracija vilice se aktivira posebnim udaralom i zatim se vilica postavlja iznad određene čakre ili dijela tijela. Ono što me zasmetalo je njihova visoka cijena, iako je iznos vjerovatno opravdan. Druga stvar je bila nepraktičnost korištenja u autotretmanima. Stoga mi je na pamet pala ideja da riješim oba ova problema kreiranjem audio CD-ova. Cijena će im biti desetak puta niža, a glavna prednost je u tome što će biti učinkovitiji zbog pretpostavke da bi najjači učinak trebao biti ukoliko ga osoba sluša tik pred spavanje jer će vibracija CD-a potaknuti čišćenje i procese na podsvjesnom nivou za vrijeme spavanja.
Svaki CD namijenjen je jednoj čakri, a poznato je da svakoj od čakri korespondiraju određene psihičke i emotivne teme, a koje su pak usko vezane sa našom podsvješću koja nam se razotkriva u snovima.
Tako smo dobili moćan alat koji na prirodan i potpuno nenaporan način, putem zvučnih frekvencija, pobuđuje urođene mehanizme samoiscjeljenja i djeluje na podsvjesnom nivou. Pošto jezik snova predstavljaju simboli, pretpostavljao sam i dokazao u svom slučaju da će glazbena frekvencija vidljivo utjecati na kvalitetu i sadržaj snova. Nakon kreiranja CD-ova krenuo sam sustavno sa radom na mojim najslabijim čakrama, slušanjem u trajanju do 40 minuta tijekom dana ili pred spavanje. Ponekad bih u svrhu ovog eksperimenta namjerno ostavio CD da svira u pozadini tijekom cijele noći, pitajući se što će dogoditi te da li će biti neke vrste predoziranja. Evo nekih od iskustava koje sam zabilježio u svom dnevniku 2006. godine, uz nadodane komentare novijeg datuma. Nisam psihoanalitičar niti ikakav stručnjak u simbolizmu, tako da moje komentare treba uzeti s rezervom. Pa krenimo...

Preslušavanje CD-a za prvu čakru

Za vrijeme prvog slušanja nisu zabilježene nikakve posebne senzacije, osim zapadanja u stanje polusna. Ponovljeno slušanje prije spavanja rezultira dubokim snovima. Nisam se , kao inače, okretao u krevetu, a dišni putevi su sasvim prohodni. Sanjao sam susret s roditeljima. U tom snu prodajem svoj razbijeni skuter, te se pitam hoće li ga ikoji kupac uopće htjeti kupiti u takvom stanju. Nakon uspješne prodaje skutera planiram na sajmu kupiti auto. Konzultiram se s roditeljima i predlažem da zajednički sudjelujemo u kupnji auta jer bi zajedničkim sredstvima mogli kupiti bolje i novije vozilo. Sestra ne sudjeluje u ovom razgovoru, već promatra sa strane. Tata jedini pokazuje dobru volju, a mama me počinje ismijavati i spuštati mi samopouzdanje. Ostajem miran, ali govorim majci: "Najžalosnije je ne to što me ne poznaješ, već to što me se nisi nikada ni potrudila upoznati".
Nakon buđenja ostao sam još desetak minuta u alpha stanju te iskoristio tu priliku da ubacim neke pozitivne afirmacije.

 • Pošto su u prvoj čakri "smješteni" naši roditelji i pitanje materijalne sigurnosti, ovaj san bi se mogao nazvati školskim primjerom. Skuter simbolizira moj osobni životni i poslovni put, jedno sjedalo koje označava period života gdje se krećem sam. Razbijeni skuter označava da put samotnjaka nije ugodan, odnosno da je završio kao takav. Prodaja označava želju da put samotnjaka (ego svijest) zamijenim zajedištvom i pripadanjem (jer auto ima 4-5 sjedala, kolektivna svijest, dijeljenje i zajedništvo). Reakcija majke se može donekle shvatiti doslovno jer, kao što i sami znate, mnoge majke posesivno reagiraju i zatiru samopouzdanje svoje djece kako bi nad njima imale bolju kontrolu. Ukoliko ovisiš o nekome, lakše je ako taj netko bude slab i tada se čini kao da ta osoba zapravo ovisi o tebi, dok je stvarnost zapravo potpuno drugačija. Dok otac označava našu mušku stranu ili osjećaj unutarnje sigurnosti i snage te jasni smjerokaz kretanja kroz život, majka označava žensku stranu psihe , (samo)prihvaćanje i (samo)podršku. "Majka" u snu odbija sudjelovanje u zajedničkom pothvatu i udruživanju snaga, što će reći da moram raditi na samoprihvaćanju. Otac u snu pristaje na ponudu, a to znači da aspekt funkcionira dobro tj. meni je jasno kojim putem trebam ići (zajedništvo, osjećaj pripadanja itd.).

Mirna, ali iskrena reakcija je ključna scena sna. "Najžalosnije je ne to što me ne poznaješ, već to što me nisi nikada ni potrudila upoznati" ocrtava osjećaj neprihvaćanja koji može biti iscijeljen na samo jedan način: moje odraslo ja mora unutarnjem djetetu pružiti to što mu treba. Za početak- iscjeljenje počinje samim prepoznavanjem i verbalizacijom problema čime se unutarnjem djetetu daje do znanja da je od sada zaštićeno i da će se pobrinuti za njegove potrebe.

Za vrijeme jednog drugog slušanja sanjam duboku rupu u zemlji u kojoj su se moji roditelji prepirali. Nakon nekog vremena i ja silazim u tu rupu. Opet školski primjer- Zemlja kao element ili poveznica s prvom čakrom te roditelji čiji je međusobni odnos imao jako važan utjecaj na naš emotivni razvoj, sustav uvjerenja i uvjetovanih programa o samom životu.

Dubina rupe iz koje je poslije teško izaći simbolizira koliko je odnos s roditeljima duboko pohranjen u podsvijesti, dok sâm silazak u rupu pokazuje voljnost da se s blokadom svjesno suočim. U nastavku sna sam se kroz duboko žaljenje i ljutnju s roditeljima verbalno razračunao vezano za neke njihove postupke za vrijeme mog djetinjstva. Detalji su osobne prirode pa ću ih preskočiti. Ono što je u kontekstu ove knjige bitno je to da je vibracija CD-a potaknula ulazak u podsvjesni nivo koji je kreirao san u kojem sam napokon imao priliku izreći ono što me godinama mučilo i samim time razriješiti tu pohranjenu blokadu. Napomena- mnoge osobe ljute su na roditelje i često ih krive za vlastiti neuspjeh. To zamjeranje također se "posprema" u dijelovima naše psihe, na neki način od nas čineći žrtve sudbine. Kao prvo- roditelji su radili najbolje što umiju, s time što su naslijedili ili svjesno ili nesvjesno naučili i preuzeli od svojih roditelja. Ono što se meni čini je slijedeće: u svakoj pojedinoj obitelji jedna osoba ima sposobnost razriješiti taj uvjetovani i naslijeđeni lanac koji se prebacuje s koljena na koljeno. Koliko god mi mislili da nismo poput svojih roditelja, stvarnost je često suprotna. Čak se ni ne radi o tome da bi mi trebali biti drugačiji od njih, već o tome da razriješimo negativne i zatirajuće aspekte koji su se, na ovaj ili onaj način, prenijeli na našu strukturu svijesti.


Jutarnje slušanje u trajanju cca 1 sat je bilo zanimljivo. Ugodno stanje maštanja i osjećaj unutarnjeg zadovoljstva.

 • Ovo je pokazatelj kada je prva čakra otvorena i balansirana. Osjećaj napetosti i straha zamjenjuje vizualizacija željenog (od izolirane žrtve postajemo kreatori svog života) te prevladava unutarnja ugoda zbog uzemljenosti i povezanosti sa vlastitim tijelom i životom. Eto vidiš, može to Daniel kada hoće.


Slušanje CD-a prije spavanja. Osjećaj tijekom dana u budnom stanju: rastresenost, osjetljivost, glavobolja, osjećaj nepripadanja i otuđenosti, strah od financijske budućnosti, agresivnost, potreba za borbom i generalna tema: Gdje ja pripadam?

 • Opet pokazatelj otvaranja nove blokade čije teme definitivno odgovaraju prvoj čakri. Zemlja zove Daniela!


Potištenost radi nedostatka djevojke. Izbijanje osjećaja straha od smrti.

 • Komentar nije potreban. Samoća i strah od smrti, tipične teme prve čakre ukoliko je u disbalansu.


Čišćenje rezultira izbijanjem svih negativnih tema ove čakre u tijeku dana. Situacije kao da se materijaliziraju u skladu s unutarnjim osjećajem. Jako loša prodaja, osjećaj nemoći i nepripadanja Zemlji.

 • Ovdje dnevnik pokazuje svjesni odmak i razumijevanje situacije. Stanje izvana samo preslikava unutarnje stanje. Potisnuto izlazi na površinu, pitanje financija itd. Samo hrabro naprijed, Daniele!


Nakon slušanja prije spavanja sanjao sam da se vozim u avionu. U snu sam osjećao vrlo stvaran strah od visine, ali se taj strah smanjivao samim promatranjem i svjesnošću da se bojim.

 • Opet primjer odvojenosti od straha koji iz podsvijesti izlazi na površinu i ublažuje se svjesnim promatranjem. CD je pokrenuo čišćenje ove, za mene, vrlo važne teme. O mojem strahu od visine bit će još riječi u nastavku knjige.


Preslušavanje CD-a za treću čakru

Prvih nekoliko slušanja potaknulo je periodičnu nervozu tijekom dana.

 • Nervoza ima sjedište u trećoj čakri! Čir na želucu....


Slušanje prije spavanja potaknulo je prisjećanje na neke stvarne događaje iz prošlosti koji su ponovno probudili osjećaj straha i ugroženosti. Promatrao sam te osjećaje dok nisu prošli. Zatim sam zaspao i sanjao kako imam prekrasnu djevojku koju obožavam i koja mi uzvraća osjećaje. No u snu postajem svjestan da ću se probuditi i da ona više neće biti stvarna. To je izazvalo jaku bol u grudima i želucu, te osjećaj panike i gubitka.

 • Strah se često locira u želucu, ovaj put u obliku boli!


U jednoj drugoj sceni sanjao sam sestru i u snu izražavao negodovanje i ljutnju spram nje.

 • Otpuštanje ljutnje, također tema treće čakre.


Slušanje preko dana pokreće strah od umiranja i nestajanja. Javljanje jake gladi. S druge strane, vrlo ugodno za slušanje.

 • Strah i glad! I zatim...ugoda. Ukazuje na proces balansiranja čakre.


Svakodnevno slušanje prije spavanja. Snovi ispunjeni otpuštanjem ljutnje i nezadovoljstva.

 • Opet tipičan primjer balansiranja čakre.


Slušanje tijekom dana. Navečer primjećujem mali problem sa spavanjem. Zapadnem u polusan i ne mogu normalno zaspati. Tijekom dana izmjenjuju se periodi napetosti i sreće koja nema uzroka. Pojačan osjećaj drugih ljudi, na način da osjećam kako im je duša čista i bezazlena, duboko ispod pojavne razine. Kod ljudi inače većinom pronalazim nesavršenosti, umaraju me i ne znam što učiniti. Bijeg nije neka opcija. Razmišljam kako slika koju dajemo na van nije kompletna slika. Kada sam živčan i nervozan, to ne znači da sam to ja. To je samo odraz neuravnoteženosti i neispunjenih želja.

 • Kada popusti obrana ulazimo u senzibilnije i dublje sfere- drugu osobu tada možemo vidjeti u njenom pravom svjetlu. Duboko ispod bolnih maski i povremeno teških karaktera, kriju se božja djeca. Trećom čakrom "opipavamo" svijet, a kada je ona u balansu i naša slika realnosti spontano postaje drugačija, pozitivnija i realnija.


Navečer sam doživio jako pročišćenje. Izronio mi je osjećaj nesreće i dubokog nezadovoljstva svojom sudbinom. Cijeli život osjećam usamljenost, pritisak i neuklopljivost. Zašto nema sreće za mene? Zašto ne pronalazim nekoga s kim bih mogao dijeliti život?

 • Treba li komentirati? Kroz suze, ova se blokirana energija oslobađala pomalo stvarajući prostor za doživljaj nove realnosti.


Sanjao sam dvije bivše djevojke. U tom snu pomirujem se sa činjenicom da su ovo bile neuspješne veze i da moja očekivanja nisu ostvarena. U snu sam obje djevojke promatrao s odmakom, onakve kakve jesu, a ne kakvima sam htio da budu.

 • Da li se ikada rodio netko kome je svaka želja bila ostvarena, a ljubav uvijek uzvraćena? Neuzvraćena ljubav grize dušu. No prihvaćanje činjenice da nešto nije ispalo kako treba, daje ti šansu da ideš dalje i pokušaš to ostvariti s nekim drugim. Prihvaćanje toga što je bilo i odvezivanje od zamjeranja i tuge je prvi korak. Obično nam govore koliko je važno otpustiti i svi smo toga svjesni. No problem nastaje u tome kako to realizirati, kako oprostiti i otpustiti? Htijenje i volja često nisu dovoljni. No ovdje vidimo da glazbena vibracija može pokrenuti istinski proces opraštanja, on se događa podsvjesno, bez napora, u potpunosti zaobilazeći volju i htijenje, zaobilazeći naš svjesni um. Spavati i pri tom se iscjeljivati, nije li to divno? A vezanje i projiciranje očekivanja na nekoga nam stvara više boli nego ta osoba sama po sebi, zar ne?


Sanjao sam kako na lijevoj strani glave imam dugu kosu, a s desne potpuno kratku.

 • Lijevo = ženska strana = duga kosa. Desno = muška strana = kratka kosa. San simbolizira proces uravnoteženja muškog i ženskog aspekta!


Preslušavanje CD-a za četvrtu čakru (bez slušalica, uz laganu meditaciju)

Osjećaj samoće koji kao da nikada neće proći. Želja za nestajanjem. Nije mi suđeno imati porodicu.

 • Tipična tema četvte čakre je usamljenost.


Meditacija s glazbom u pozadini me spontano uvodi u prošli život. Osim sebe, na unutarnjem planu, vidim još tri osobe. Prepoznajem Eriku i još dvije osobe koje ne poznajem u ovom životu - moju tadašnju suprugu i njenog brata. Ja sam Timothy, Eriku smo tada zvali Miss B., moja supruga je Josephine i njen brat je Richard. Kratke slike se brzo izmjenjuju, vidim da nas četvero redovito radimo neki oblik energetskog rada na način da sjedimo u formaciji križa, koji zapravo predstavlja ljudsko lice, a svatko od nas simbolizira po jedno fizičko oko, treće oko i usta. Ne uspijevam razaznati više detalja u vezi ovog simbolizma. Primam informacije o tome kako smo Josephine i ja imali dijete Mary, nazvano prema blaženoj majci. Otvara se scena gdje mi Josephine govori kako će me uvijek pronaći u budućim životima. Osjećam da je u tom životu bila duhovno znatno naprednija od mene. Primam intuitivnu informaciju da ću je u ovom životu opet sresti, a da do tada u trenucima usamljenosti vizualiziram mali križić sa ljubičastim kamenom, da me podsjeti da nisam sam.
Kasnije tijekom dana osjećam vibriranje u području prsa, "teret" na prsima postaje lakši, pojavljuju se iznenadni naleti ljubavi, ali i trenuci duboke tuge i žaljenja zbog samoće.

 • Proces iscjeljenja je u tijeku. Općenite teme: samoća, izolacija, ljudska sreća i ljubav, uvid u prošle živote kao uzrok trenutnog stanja. Spavanje po 12 sati, tijelo traži duboki odmor.


Preslušavanje CD-a za petu čakru

Lagana depresija i pomirenje sa sudbinom. Osjećaj da ne mogu vladati svojim životom i da sam ograničen. Odabirem prihvatiti da je moje stanje takvo kakvo jest i da se nema smisla opirati. Ljutnja i ogorčenje rasplinjuje se dodatnom vježbom disanja, nakon čega osjećam više mira.

 • Poveznica s petom čakrom je strpljivost.

 

ZAKLJUČAK:

Preporučena doza slušanja je 30 minuta prije spavanja. Za očekivati je doživljaj čišćenja još za vrijeme spavanja i kasnije tijekom dana. Treba biti svjestan da je ovo privremeno stanje potaknuto djelovanjem CD-ova i da se sve oko nas naizgled ruši. To je samo znak pročišćenja koje nužno mora rezultirati takvim situacijama. To je znak učinkovitosti i ugađanja aure i sistema čakri.

E jesam li ga ovdje sprtljao. Ovdje definitivno treba malo pojašnjenja. Uglavnom, shvatili ste poantu. Vibracija CD-a ugađa rad čakri, što se reflektira kroz snove i pojavne događaje. Čakre su poput projektora koje na van projiciraju sliku sačinjenu od naših misli, emocija i uvjerenja. Možemo li uopće pričati o tome što je stvarnost i realnost? Bit će da je naša realnost ono što se nama događa, odnosno naša percepcija toga što nam se događa. No treba prihvatiti i ideju da je naša percepcija psihički i emocionalno "obojana", te da se naša stvarnost (način na koji nešto vidimo i doživljavamo) može u potpunosti promijeniti ukoliko izmijenimo frekvenciju čakri.
U ovom smo slučaju vidjeli i koliko zvuk može biti moćan, čak do te mjere da te odvede u prošle živote, na sam izvor određenog problema ( u mojem slučaju dubokog žaljenja kojem, do tog trena, nisam znao uzrok, a zapravo se radilo o tuzi jer nisam fizički povezan sa prošloživotnom suprugom koju u ovom životu još ni ne poznajem, pa zapravo strahujem da li sve to samo umišljam kako bih opravdao svoju situaciju. Misao – kako luđak može znati da je lud? Nikako!).

Ljudi često žele duhovno napredovati bez patnje, ne žele procesirati i ponovno oživljavati emocionalne blokove. Koliko god to bila i moja želja, istinski napredak doživljavao sam tek nakon jakih procesa, poput ovih gore navedenih.
Ovo je bilo dubinsko čišćenje ispod tepiha, nepredvidljiva avantura. Zube treba stisnuti i kroz proces proletjeti, rekli bismo to pjesnički. Podsvijest svašta skriva, stoga danas ovaj CD set na prodajnim sajmovima naše tvrtke uvijek i prezentiram kao "najjači" u Anemona kolekciji i ne preporučujem ga početnicima u samorazvoju.

 

copyright © 2013. Daniel Postružin

Ovaj članak dio je serijala "Dnevnik Indigo djeteta" kojeg možeš pratiti OVDJE.