Početna Daniel Postružin - Interview za časopis "Misteriji" iz 2007.

Daniel Postružin - Interview za časopis "Misteriji" iz 2007.

clanak_misteriji

klikni gornju sliku za povećanje

 

INDUCIRANJA MOŽDANIH VALOVA

ANEMONA serija izdanja prvi su kod nas službeno izdani CD-ovi brainwave tehnologije (tehnologije moždanih valova). ANEMONA skladbe slušatelje uvode u promijenjena stanja svijesti poput duboke meditacije i opuštenosti.

Autor glazbe i začetnik cijele ANEMONA produkcije je Daniel Postružin iz Zagreba u okviru Udruge za poboljšanje i razvoj kvalitete življenja - INDIGO SVIJET.

Poput nemalog broja terapeuta i Daniel se alternativnoj medicini okrenuo nakon teške osobne drame: nakon dvostruke operacije karcinoma i dugotrajnog liječenja kemoterapijom i zračenjem, te 1994. godine njegovoj je obitelji rečeno da se ne nada ozdravljenju. Kao posljedicu operacije i kemoterapije zadobio je i oštećenje jetre te mu je na temelju nalaza rečeno da će kroz nekoliko godina vrlo vjerojatno oboljeti od ciroze. No Daniel se izvukao. Veliku važnost u njegovom razvoju bili su susreti i školovanje kod dr. Đure Despota, učitelja i vrsnog stručnjaka za kristale. Bogato iskustvo i spoznaje iz tog perioda života Daniel Postružin je zabilježio u knjizi Šapat s Atlantide - priručnik kristaloterapije. 2002. godine izdaje prvi Anemona Brainwave CD zahvaljujući kojemu tehnologija indukcije moždanih valova postaje priznata i široko primjenjiva terapija i na našem području.

U svijet glazbe ušao si iz svijeta kristala. Postoji li neka poveznica između tih dviju terapija?

- Moja početna istraživanja upućivala su na to da se kristali odlično ponašaju u kombinaciji s brainwave glazbom. Tretirana osoba ležala bi na ravnoj podlozi, okružena kristalnom formacijom Davidove zvijezde, dok bi istodobno kroz slušalice slušala posebno programiranu brainwave glazbu. Učinci ovakve terapije bili su barem dvostruko jači nego kod klasične terapije kristalima.

Uslijed slušanja brainwave glazbe, osoba bi ulazila u alfa stanje svijesti, a to je razina povećane prijemljivosti za pranu i za utjecaj pozitivne energije, u ovom slučaju energije kristala.

Takva istraživanja prekinuo sam jer sam odlučio primarno se posvetiti kreiranju brainwave glazbe.

Kakva je to brainwave tehnologija?

- To je tehnologija induciranja moždanih valova koji se kao obrasci električnih valova nalaze u mozgu svake osobe. Brainwave tehnologija potiče moždanu aktivnost na rad na frekvencijama koje se u normalnim uvjetima teško postižu ili pak omogućava induciranje raznih stanja svijesti poput spavanja, kreativnosti, smirenosti, fokusiranja itd.

Ova i ostala stanja svijesti odgovaraju jedinstvenim obrascima aktivnosti moždanih valova. Kada znate kako "uvesti" vaše moždane valove u željene obrasce, vi doslovce kontrolirate vaše stanje svijesti. To znači da u kratkom vremenu možete postati smireni, kreativni, opušteni ili mentalno osvježeni - i to kada god zaželite.

 

 

Kako je moguće takvo podešavanje moždanih valova? Jogiji na tomu rade godinama!

- Moguće je zahvaljujući jednostavnom načelu binauralne tehnologije koja koristi zvučne signale za sinkronizaciju moždanih valova. Zvučne frekvencije niže od 20 Hz koje omogućavaju ovakvu vrstu sinkronizacije, nalaze se ispod praga čujnosti. Stoga se koriste različiti signali za lijevo i za desno uho: na svako uho (kanal) ulazi različita frekvencija (ton) ali ono što mozak zapravo "čuje" razlika je između ta dva aktualna tona. Ako primjerice, na jedno uho pustite 100 Hz, a na drugo 108 Hz, vaš će mozak "čuti" razliku između ta dva tona - 8 Hz. U tom slučaju moždani se valovi sinkroniziraju s frekvencijom od 8 Hz, što rezultira doživljavanjem pripadajućeg stanja svijesti.

Kako si se uopće odvažio upustiti se u tako zahtjevan proces komponiranja i produkcije brainwave glazbe?

- Budući da odmalena volim glazbu razmišljao sam o načinu njene primjene u meditativnoj praksi. Kako na tržištu nije bilo kvalitetne ponude glazbe koja bi se mogla koristiti kao podloga meditaciji, odlučio sam je osobno komponirati. Uslijedila su istraživanja i ekperimentiranja. Bilo je potrebno savladati samu tehnologiju izrade te ekperimentirati s raznim frekvencijama i kombinacijama frekvencija.

U ovom radu mnogo mi je pomogla meditacija i intuitivnost. Mnoge odgovore dobijao sam "odozgo". Stoga u polušali znam kazati da Anemona CD-ovi imaju svoj vlastiti život i da ja nisam njihov pravi tvorac.

Tko ti je bio uzor, a tko pomoć u projektu?

- Svoj trag u kreiranju ove glazbe ostavili su mnogi autori iz svijeta pop glazbe. No nisam imao uzor u drugim autorima brainwave glazbe, jer su mi kod njih nedostajale komponente topline i slušljivosti. Najveća pomoć bili su mi prijatelji koji su isprobavali moje uratke te, svakako, kupci i korisnici CD-ova koji su me svojim pozitivnim iskustvima nadahnuli da nastavim s kreiranjem novih naslova.

Po čemu se tvoja glazba razlikuje od ostale ponude?

- Kao što sam već naveo, ono što razlikuje Anemona brainwave CD-ove i primjerice CD-ove koji se mogu naći na američkome tržištu (uključujući brainwave generatore) je u samoj slušljivosti. Većina brainwave glazbe zasniva se na osnovnom tonu koji bi mi zvučao previše mehanički i često bi mi izazivao glavobolje. Ukoliko je taj ton i bio praćen pozadinskim zvukovima prirode, sama produkcija bila bi jednodimenzionalna.

Iako brainwave glazba nije zabavna glazba, moja je osnovna zamisao bila da je učinim dostupnom što širem krugu ljudi, a to se moglo samo tako da zvuči popularno. Ipak, valja naglasiti da je osnovna svrha ove glazbe njena učinkovitost i praktična primjena.

Svaka glazba djeluje na naše emotivno, zdravstveno i duševno stanje, no brainwave glazba ima ciljane učinke.

Može li slušanje brainwave glazbe biti opasno? Jesu li moguće neugodne senzacije?

- Zavisno o korištenju pojedinog frekvencijskog raspona moguće su neugodne senzacije. Kod pojave takvih senzacija (mučnine, strahovi, vrtoglavice, oslobađanje potisnutih sjećanja i emocija...) u pravilu se radi o "čišćenju", tj. uslijed glazbene vibracije dolazi do razbijanja i oslobađanja energetskih blokova. Ukoliko se i pojave, trajanje i intenzitet takvih reakcija varira od osobe do osobe.

Ispočetka je potrebno lagano krenuti i postupno povećavati vremenski period slušanja brainwave glazbe. Ukoliko se neugodne senzacije ponavljaju u dužem periodu, vjerojatno se radi o negativnom učinku ili preosjetljivosti osobe. U tom slučaju treba prekinuti sa slušanjem brainwave glazbe. Pojava glavobolje može biti uzrokovana iritirajućim signalima. To se često događa kod korištenja gotovih brainwave generatora (programa) koji se mogu naći na internetu. U slučaju glavobolje treba dozirati ili izbjegavati uporabu takvih programa.

Koji se instrumenti koriste u produkciji i ima li u glazbi imputiranih skrivenih sugestija?

- Svu glazbu radim kompjuterski u kombinaciji sa samplovima i prirodnim zvukovima. Anemona brainwave CD-ovi su isključivo instrumentalni CD-ovi i ne sadrže podsvjesne poruke.

Kakvi su učinci terapije/korištenja Anemona CD-ova?

- Učinci korištenja Anemona CD-ova ovise o samom naslovu (programu).

Tako smo do sada proizveli 5 naslova:

› ANEMONA: "MEDITATIVE AND HEALING MUSIC" CD
PRVI IZDANI HRVATSKI BRAINWAVE CD ISCJELJUJUĆE I MEDITATIVNE GLAZBE.

› ANEMONA: "ALPHA" CD
POSEBNO PROGRAMIRANI BRAINWAVE CD KOJI GENERIRA BLAGOTVORNE ALFA VALOVE

› ANEMONA: "E-CHAKRA" CD
POSEBNO PROGRAMIRAN BRAINWAVE CD NAMIJENJEN ZA RELAKSACIJU I POMOĆ PRI BALANSIRANJU ČAKRI I BIOPOLJA.

› ANEMONA: "BABY" CD
GLAZBA ZA BEBE I DJECU

› ANEMONA: "BRAIN MASSAGE" CD
POSEBNO PROGRAMIRANA BRAINWAVE GLAZBA ZA DUBOKO OPUŠTANJE

 

Autor: Predrag Daraboš

[email protected]